Do 2030 r. na powstać ponad milion hektarów powierzchni tych upraw!
W ramach „Europejskiego Zielonego Ładu”, w systemie żywnościowym, Komisja Europejska przyjęła w maju 2020 roku dwie strategie „Od pola do stołu” oraz „Na rzecz bioróżnorodności 2030”.
COBORU na rzecz rolnictwa ekologicznego
W wyżej wymienionych strategiach, produkcja ekologiczna została wskazana jako sektor produkcji rolnej realizujący cele „zazieleniania” w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, a także transformacji ekologicznej unijnego rolnictwa w rolnictwo o zrównoważonym sposobie gospodarowania, w szczególności poprzez działania rolników przeciwdziałające zmianom klimatu, zapewniające ochronę środowiska i zachowanie bioróżnorodności.
- Do takich działań w zakresie produkcji ekologicznej należą m.in. ograniczenie stosowania środków ochrony roślin, nawozów i antybiotyków, przyczynianie się do wysokiego poziomu różnorodności biologicznej, utrzymywanie długotrwałej żyzności gleby, wysokich norm dobrostanu zwierząt, w tym zaspokajanie ich potrzeb behawioralnych, a także zachęcanie do stosowania krótkich łańcuchów dostaw i produktów lokalnych - informuje COBORU.
Wspólny cel UE - wzrost powierzchni upraw ekologicznych
Komisja Europejska wyznaczyła dla państw członkowskich Unii Europejskiej wspólny cel jakim jest przeznaczenie do 2030 r. co najmniej 25% powierzchni użytków rolnych w całej Unii Europejskiej na rolnictwo ekologiczne oraz znaczny wzrost akwakultury ekologicznej, jednocześnie mając na względzie różne poziomy produkcji i konsumpcji produktów ekologicznych w państwach członkowskich.
- Wszystkie państwa członkowskie UE zostały zaproszone przez Komisję Europejską do opracowania planu działań mających na celu rozwój produkcji ekologicznej oraz do wyznaczenia krajowej wartości powierzchni użytków rolnych przeznaczonej na rolnictwo ekologiczne do 2030 r., przy uwzględnieniu swoich zróżnicowanych uwarunkowań - zauważa COBORU.
Wytyczne z UE do Polski
Jak zauważa COBORU, opracowany przez rząd „Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021– 2030” zakłada rozwój produkcji ekologicznej, w tym rynku produktów ekologicznych w Polsce oraz przeznaczenie do 2030 r. co najmniej 7% powierzchni użytków rolnych objętych systemem kontroli produkcji ekologicznej.
- Cel ten oznacza podwojenie do 2030 r. powierzchni użytków rolnych objętych tym systemem w stosunku do roku 2019 oraz dążenie do osiągnięcia ponad miliona hektarów takiej powierzchni - wnioskuje COBORU.
W ramach tych działań Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych podjął szereg działań mających na celu wsparcie producentów ekologicznych. Działania te realizowane są w następujących obszarach:
- Ekologiczny Materiał Heterogeniczny
- Rejestracja odmian ekologicznych
- Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe
- Program EU LIVESEEDING
KE wprowadzi zakaz utrzymywania świń na rusztach? O tym przeczytasz tutaj, kliknij proszę.
Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?
Napisz wiadomość: [email protected]
Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.
- Tagi:
- COBORU
- produkcja ekologiczna