Stosuj na ogórki, pomidory i porzeczki. Jak zrobić domowy oprysk z jodyny?

Zbyt późno wykryte choroby grzybowe roślin mogą zniweczyć pracę m.in. przy uprawach pomidorów, truskawek i ogórków. W niektórych przypadkach rozwiązanie problemu, o ile zostanie wcześnie wdrożone, może okazać się tanie, a jednocześnie skuteczne. Wystarczy jeden, znany składnik z domowej apteczki.
Czytaj też: Pamiętaj o czerwcowym cięciu róż. Zakwitną nawet trzy razy w sezonie
Dlaczego warto stosować jodynę w ogrodnictwie?
Jodyna jest roztworem jodu rozcieńczonym w etanolu. Ten popularny, medyczny środek odkażający, kojarzony jest zazwyczaj z intensywnym zapachem i żółtawą barwą.
W zwalczaniu popularnych szkodników i chorób grzybowych roślin jodyna może okazać się cennym sprzymierzeńcem ogrodnika. Jodyna ma właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Podana w odpowiednich proporcjach pomaga roślinom zwalczać szkodniki i choroby grzybowe. Wspomaga też zwalczanie pleśni. Działa również jako wspomagacz wzrostu (podlewanie, nawożenie), który przyspiesza m.in. zawiązywanie owoców.
Skuteczność mikstur na bazie jodyny zależy od prawidłowo dobranych proporcji składników, metody i częstotliwości stosowania. Oprysk lub nawóz o zbyt dużym stężeniu jodyny zwyczajnie “przepali” liście, korzenie lub łodygę rośliny. W celu zapobiegania lub ograniczania zgnilizny korzeni stosuje się oprysk tylko na podłoże. Zwalczanie i profilaktyka zarazy ziemniaczanej (np. na pomidorach) będzie z kolei wymagać pokrycia środkiem całej rośliny.
Jakie rośliny można pryskać jodyną?
Mikstury na bazie jodyny (o różnym składzie i proporcjach) można stosować m.in. w celu zwalczania zarazy ziemniaczanej, mączniaka i Phytophthory (organizmy powodujące obumieranie sadzonek i zgniliznę roślin). Ten typ domowego oprysku stosuje się najczęściej w celu ochrony upraw pomidorów. Z powodzeniem można go także stosować w przypadku: ogórków, porzeczek, ziemniaków.
Oprysk z jodyny stosuje się również w celu ochrony roślin ozdobnych przed mączniakiem. Ten zabieg jest zalecany m.in. w przypadku róż, chryzantem i piwonii.
Jodyna może być również składnikiem domowego nawozu, który wzmocni pomidory, paprykę i truskawki (stężenie i skład mikstury będzie inne niż w przypadku oprysku przeciw szkodnikom).
Czytaj też: Umieść w tunelu wykopanym przez kreta. Szkodnik ucieknie z ogrodu
Przepisy na oprysk z jodyny
Istnieje kilka wersji preparatu. Najczęściej stosowana to dwuskładnikowa mikstura, złożona z deszczówki i jodyny. W przypadku oprysków zwalczających choroby grzybowe (np. na pomidorach) do 10 litrów deszczówki wystarczy dolać ok. 15 kropel jodyny. Oprysk należy wykonywać w suchą, słoneczną pogodę, spryskując dokładnie całą roślinę. O ile to konieczne, kolejny zabieg można przeprowadzić dopiero po ok. 2 tygodniach.
Inne wersje przepisu na oprysk z jodyny to preparaty złożone z:
- 3 szklanek wody, ok. 3 ml jodyny, ok. 3 ml octu i 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej – ten typ mikstury stosuje się jako nawóz wzmacniający plonowanie roślin,
- 10 litrów wody, 1 litra mleka, 1 ml jodyny i 1 łyżeczki mydła w płynie (zapobiegnie szybkiemu spływaniu środka z liści) – preparat można stosować do zwalczania mączniaka, powtarzając zabieg co ok. 2 tygodnie.
Pryskanie preparatami na bazie jodyny (profilaktyczne, walka z chorobami) wykonuje się zazwyczaj rankiem, w suchą, słoneczną pogodę. Ważne, aby woda nie zalegała zbyt długo na liściach.
Czytaj też: Przyciąga wzrok bardziej niż lawenda. Królował w ogrodach babć, teraz wraca do łask