Przekąski na Sylwestra
Niezależnie od tego czy planujemy imprezę sylwestrową spędzać we własnym mieszkaniu, czy też u znajomych, musimy zadbać o to by przygotować na ten wieczór coś smacznego dla wszystkich gości. Poniżej kilka propozycji na smaczne i unikatowe przekąski.
Roladki z tortilli
Składniki:
- opakowanie tortilli ( 3 placki )
-
10 dag szynki np. konserwowa
-
5 dag żółtego sera w plastrach
-
1 serek twarogowy ( np. Almette, 150 g )
-
oliwki zielone lub czarne
-
szczypta oregano, pieprzu
-
małe wykałaczki
Wykonanie:
Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy serek twarogowy np. Almette. Następnie równomiernie nakładamy szynkę, plasterki żółtego sera, oraz posiekane zielone lub czarne oliwki. Ponownie lekko smarujemy serkiem twarogowym, dzięki czemu później podczas krojenia roladek, nie będą się rozwalać. Posypujemy oregano i pieprzem. Zawijamy tortillę, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po upływie czasu kroimy w plasterki i nabijamy na wykałaczki.
Zapiekane bagietki z szynką i serem
Składniki:
- 1 długa zapiekanka
-
2-3 łyżki pesto z bazylii
-
50 g szynki
-
50 g mozzarelli
-
szczypta ziół prowansalskich
-
¼ papryki zielonej lub czerwonej
-
opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanej, świeżej kolendry
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Bagietkę kroimy w poprzek w równe kromeczki. Każdą smarujemy z ok. ½ łyżeczki pesto. Nakładamy kawałek szynki, plasterek mozzarelli, drobno posiekaną paprykę i posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika na 7-10 min. Na koniec możemy według uznania udekorować wierzch świeżymi listkami kolendry. Kromeczki podajemy na ciepło.
Sałatka z brokułem
Składniki:
- 1 średniej wielkości świeży brokuł
-
300 g piersi z kurczaka
-
szczypta przyprawy do gyrosa
-
½ puszki kukurydzy
-
3-4 jajka
-
2-3 łyżki majonezu
-
1 łyżka jogurtu greckiego gęstego
-
1 ząbek czosnku
-
szczypta soli i pieprzu
-
2 łyżki łuskanego słonecznika
Wykonanie:
Świeżego brokuła myjemy pod zimną wodą, kroimy na mniejsze kawałki (różyczki), a głąb wyrzucamy. Gotujemy w osolonej wodzie, przez około 10-12 minut do jego miękkości. Ważne, aby nie był rozgotowany, i za twardy. Przekładamy kawałki brokuła do durszlaka i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy dokładnie i kroimy w grubszą kostkę. Następnie piersi z kurczaka kroimy w małą kostkę i smażymy na małej ilości oleju. Posypujemy przyprawą do gyrosa.
W miseczce mieszamy 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżkę jogurtu greckiego, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, oraz szczyptę soli i pieprzu. Do miski dodajemy ugotowane i odcedzone kawałki brokuła, wsypujemy ½ puszkę kukurydzy, kurczaka, jajka i słonecznik. Całość przykrywamy lekkim sosem czosnkowym. Całość przechowujemy w lodówce.