Pieczarki faszerowane rybą
Sylwester spędzimy w gronie najbliższej rodziny. Przygotujmy zatem dla nich coś pysznego. Zobacz przepis na pieczarki faszerowane rybą, idealne na sylwestrowy stół.
Składniki:
- ok 10 – 15 dużych pieczarek
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- cebula
- 2 -3 z ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka bazylii
- 2 jajka
- 300 g dwukrotnie mielonego mięsa z ryby (pozbawione ości, skóry, płetw)
- 150 dag żółtego sera startego na drobnych oczkach
Wykonanie:
Pieczarki płuczę pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem. Odcinam trzonki, a kapelusze skrapiam sokiem z cytryny i nacieram oliwą. Oczyszczone trzonki mielę, dodaję mielone rybie mięso, posiekaną cebulę, czosnek, zieleninę i 2 jajka , po czym doprawiam solą i pieprzem. Nakładam go do osuszonych kapeluszy. Układam na natłuszczonej oliwą blaszce. Piekę około 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypuję je żółtym serem. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Więcej przepisów na hotblog.