Jak przechowywać pomidory, by się nie psuły i zachowały najlepszy smak?

W polskim klimacie pomidory zaczynają dojrzewać w ogrodach zwykle na przełomie lipca i sierpnia, i owocują aż do pierwszych przymrozków. Niezależnie od tego, czy uprawiamy je sami, czy kupujemy w sklepie, warto wiedzieć, w jaki sposób przechowywać pomidory, by nie zepsuły się zbyt szybko i zachowały jak najlepszy smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj też: To będzie dobry tydzień na urlop? Pogoda szykuje niespodzianki, a IMGW alerty
Dojrzałe pomidory. Gdzie je przechowywać?
Pomidory wymagają właściwego przechowywania. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość, smak i aromat. Miejsce zależy od stopnia dojrzałości pomidorów oraz od tego, kiedy planujemy je zjeść. Dojrzałe pomidory powinniśmy przechowywać poza lodówką. Można trzymać je w temperaturze pokojowej, ale nie powinna ona być zbyt wysoka. Wybierzmy miejsce z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Najlepsze będzie dla nich przewiewne pomieszczenie z temperaturą około 10-15 stopni.
Podczas przechowywania pomidory należy układać szypułką do góry w pojedynczych warstwach. Ułożenie ich zbyt gęsto może spowodować uszkodzenia. Najlepiej wykorzystać do tego koszyk lub ceramiczną miskę. Pojemniki z tworzywa sztucznego nie są dobrym rozwiązaniem. Nie należy także trzymać pomidorów w plastikowych opakowaniach i foliowych torbach. Brak cyrkulacji powietrza przyczynia się do powstawania pleśni. Warto również regularnie sprawdzać stan przechowywanych pomidorów, ponieważ gdy jeden z nich zgnije, może szybko zepsuć pozostałe.
Niedojrzałe pomidory. Jak je przechowywać?
Niedojrzałe pomidory, zielone lub lekko zarumienione, które zostały już zerwane z krzaków, także powinniśmy przechowywać poza lodówką. Podobnie, jak w przypadku dojrzałych pomidorów odpowiednia będzie dla nich temperatura pokojowa (około 18-24 stopnie Celsjusza). Można je trzymać na kuchennym blacie, w spiżarni lub w koszyku. Aby mogły spokojnie dojrzewać, powinny być ułożone niezbyt ciasno, w jednej warstwie.
Nie należy umieszczać pomidorów w pełnym słońcu i w zbyt ciepłym miejscu. W temperaturze pokojowej i zaciemnionym pomieszczeniu dojrzeją równomiernie, będą miały lepszy smak i konsystencję. Aby przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, najlepiej umieścić je w papierowej torbie z dojrzałym jabłkiem, bananem lub awokado. Owoce te wydzielają etylen, który wpływa na przyspieszenie procesu dojrzewania. Z tego samego powodu należy unikać przechowywania obok nich dojrzałych pomidorów.
Czytaj też: Rozsyp przy mrowisku, a pozbędziesz się problemu. Najlepsze sposoby na mrówki
Kiedy można trzymać pomidory w lodówce?
Świeżych pomidorów nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ zbyt niska temperatura, negatywnie wpływa na ich smak, aromat i teksturę. W temperaturze poniżej 10 stopni szybko staną się mdłe i wodniste. Skórka będzie twardsza, a miąższ zrobi się miękki i papkowaty.
Kiedy w takim razie należy przechowywać pomidory w lodówce? Tylko w jednym przypadku wymagają one tak niskiej temperatury. Pomidory powinniśmy włożyć do lodówki, gdy są bardzo dojrzałe i wiemy, że nie uda nam się ich zjeść od razu. Spowolni to ich dalsze dojrzewanie i może przedłużyć ich trwałość o kilka dni. W lodówce powinniśmy przechowywać również pokrojone pomidory. Należy umieścić je w szczelnym pojemniku i zjeść w ciągu 1-2 dni.
Pomidory najlepiej umieścić w dolnej szufladzie przeznaczonej na warzywa i owoce, w której temperatura jest nieco wyższa. Warto pamiętać, by wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę przed spożyciem. Dzięki temu będą lepsze w smaku.
Czytaj też: Urzeka wyjątkowym kształtem kwiatów. Znów stała się modna w polskich ogrodach