Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]
      Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób
      Komisja Europejska zgodziła się na pomoc dla hodowców. Powód: pryszczyca
      Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ma zaledwie kilka milimetrów. Może zniszczyć uprawy truskawek i malin
      Kiedy należy zacząć zwalczać mączniaka prawdziwego i czym?
      Nowe normy od sierpnia. Po ich przekroczeniu rolnik nie sprzeda swoich plonów
      Te dotacje zostały zlikwidowane. Rolnicy mają problem. Czy wsparcie może wrócić?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważne zmiany dla właścicieli gruntów i gmin. Nowelizacja wchodzi w życie
      Ekoschematy będą w przyszłości rozszerzone a dopłaty mają być celowe [VIDEO]
      Pogłowie świń w Polsce drastycznie spada. Czy przekłada się to na ceny?
      170 zł do hektara. O te pieniądze może starać się większość rolników w Polsce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa
      Efektowna i wytrzymała roślina do ogrodu i na balkon. Jak uprawiać smagliczkę?
      Domowe opryski przeciwko kleszczom. Potrzebujesz jednej z tych trzech roślin
      Kiedy wrócą przymrozki? Synoptycy nie mają dobrych wieści. Pogoda na 10 dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Ile jajek w tygodniu można zjeść? Oto co mówią badania naukowe

Ile jajek w tygodniu można zjeść? Oto co mówią badania naukowe

Dla domu - Kulinaria 16 kwietnia 2025 14:50 Maria Krzos Aktualizacja: 16 kwietnia 2025 14:52
Jajka mają dużo cholesterolu, ale dziś uznawane są za produkt bardzo zdrowy i pożądany w naszej diecie
Jajka mają dużo cholesterolu, ale dziś uznawane są za produkt bardzo zdrowy i pożądany w naszej diecie
Źródło: Adobe Stock
Jajka zawierają dużo cholesterolu, dlatego kiedyś zalecano ostrożność w ich spożywaniu. Wraz z rozwojem nauki zmieniło się jednak ich postrzeganie. Dziś jajka są produktem zalecanym przez dietetyków. Co wiemy o ich wpływie na zdrowie? Ile jajek tygodniowo można zjeść? Jak do spożywania jajek powinni podchodzić chorzy na cukrzycę czy osoby starsze? Czy jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu rzeczywiście są zdrowsze?
Spis treści:

    Polscy i zagraniczni dietetycy, powołując się na ustalenia naukowców, wskazują, że jajka z powodzeniem można traktować jako element zdrowej i zbilansowanej diety. „Badania kliniczne pokazują, że zarówno osoby zdrowe, jak i te obciążone dużym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (np. chorobą wieńcową czy cukrzycą typu 2) mogą odnieść korzyści z jedzenia jajek pod warunkiem, że są one składnikiem ogólnie zdrowej diety (przede wszystkim ze zmniejszoną podażą nasyconych kwasów tłuszczowych)” – pisze „Medycyna Praktyczna”.

    Czy jajka są zdrowe? Ile jajek tygodniowo można jeść?

    Portal Dietetycy.org przypomina z kolei, że już kilka lat temu australijska organizacja Heart Foundation ze swoich zaleceń usunęła limit tygodniowego spożycia jajek (wyjątkiem są osoby chore na cukrzycę typu 2, tu nadal pozostawiono limit 7 jajek w tygodniu). Australijscy specjaliści wskazują, że większą wagę trzeba przywiązywać nie do liczby jajek, ale do tego, z czym je jemy. Takie dodatki jak awokado czy grzyby są zdrowe, ale już bekon – niekoniecznie.  

    A jak jest w Polsce? Najnowszy „Talerz zdrowego żywienia” z  2020 r. opracowany przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) umieszcza jajka w kategorii „Zamieniaj”. Znalazły się w niej produkty, które warto włączać do swojej diety zamiast innych, uznawanych za mniej zdrowe (np. słodkie napoje warto zamienić na wodę). Jajka i inne produkty z dużą zawartością białka warto wprowadzać na talerz w miejsce czerwonego mięsa i wędlin. W tej chwili w zaleceniach polskich dietetyków najczęściej pojawia się liczba maksymalnie 14 jajek tygodniowo (dla osób zdrowych). 

    Czytaj też: Co oznaczają kody na jajkach? Lepiej znać ich znaczenie

    Większe znaczenie niż liczba jaj ma to, jak je jemy  

    W artykule dr. Mariusza Jaworskiego opublikowanym przez NCEŻ w 2020 r. czytamy, że badania na temat związku między spożyciem jajek a zachorowaniami na cukrzycę typu 2 nie przynoszą jednoznacznych rozstrzygnięć. Z metaanaliz wyłania się jednak ciekawa prawidłowość. Okazuje się, że związek między zachorowaniem na cukrzycę a spożyciem jaj obserwowany był w badaniach amerykańskich. W badaniach prowadzonych w Azji i Europie takich korelacji nie obserwowano. 

    Wg badaczy za te różnice odpowiadają nawyki związane ze spożywaniem jajek, które różnią się między populacjami. „Kluczowe znaczenie mogą mieć inne produkty, które towarzyszą zwyczajowo przy spożywaniu jajek. Na przykład w USA jajka często spożywane są z czerwonym mięsem i jego przetworami (bekonem i kiełbaskami), które uznawane jest za czynnik ryzyka cukrzycy typu 2. W związku z tym, w codziennej diecie należy nie tylko uwzględnić ilość, ale także formę, w jakiej jajka są spożywane” – czytamy. „Ważne jest  zwrócenie uwagi nie tylko na ilość, ale i formę, w jakiej spożywane są jajka (np. smażenie z dodatkiem tłuszczów nasyconych czy dodatek tłustych przetworzonych produktów mięsnych)” – podsumowuje autor. 

    Czytaj też:
    Uważaj na takie jajka przed Wielkanocą. Jak uniknąć zakupu nieświeżych?

    Pozytywny wpływ spożycia jaj na zdrowie 

    Najnowsze badania dotyczące wpływu jajek na nasze zdrowie idą dalej. Mówi się w nich o tym, że jajka nie tylko nie szkodzą, ale że mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jednym z ich plusów jest wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka (chodzi o białko jako jeden z głównych składników odżywczych występujących w pokarmach, a nie o białku jako części jajka). W 2022 r. w wydaniu specjalnym czasopisma „Nutrients” (numer pt. „Effects of Dietary Protein and Polysaccharide Fortification on Disease”) Maria Luz Fernandez i Michael J. Puglisi, naukowcy z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Connecticut piszą: „Białko zawarte w jakach zostało uznane za wysoce strawne i doskonałe źródło niezbędnych aminokwasów (…). Wykazano, że białko jaja zmniejsza niedożywienie w krajach słabo rozwiniętych, prawdopodobnie zwiększa wzrost u dzieci i chroni przed kwashiorkorem. Wykazano, że białko jaja jest ważne dla zdrowia mięśni szkieletowych i chroni przed sarkopenią. Białko jaja może również zmniejszać apetyt, co skutkuje zmniejszeniem spożycia kalorii z następnego posiłku i utratą wagi” – czytamy.  

    Czytaj też: Dodaj to do wody, a problem z jajkami zniknie. Skorupka nie pęknie i ładnie zejdzie

    Rola jajek w diecie osób starszych 

    Na początku 2025 r. na łamach czasopisma „Nutrients”  ukazały się wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z  Uniwersytetu Monash  w Australii. Wynika z nich, że u stosunkowo zdrowych osób starszych spożywanie jaj 1–6 razy w tygodniu wiązało się z niższym ryzykiem zgonu (z dowolnej przyczyny) oraz zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z osobami, które nie jedzą jaj wcale lub jedzą je rzadko. „W badaniu wzięło udział 8756 dorosłych w wieku 70 lat i starszych, którzy sami zgłaszali częstość całkowitego spożycia jaj: nigdy/rzadko (rzadko/nigdy lub 1-2 razy w miesiącu), co tydzień (1-6 razy w tygodniu) i codziennie (codziennie/kilka razy dziennie)” – czytamy na stronie australijskiej uczelni. U osób, które jadły jaja 1–6 razy w tygodniu, ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny było o 15 proc. niższe, a ryzyko zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej – o 29 proc. niższe".

    „Jaja są bogatym źródłem składników odżywczych, cennym źródłem białka i niezbędnych substancji takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (E, D, A i K), cholina oraz liczne minerały i pierwiastki śladowe” – mówi Holly Wild, doktorantka i wykładowczyni na Wydziale Zdrowia Publicznego i Medycyny Prewencyjnej Uniwersytetu Monash, współautorka artykułu. „Jaja są również łatwo dostępnym źródłem białka i składników odżywczych dla osób starszych (...)" - dodaje. 

    Czytaj też: Duże podwyżki cen masła i jajek. Ile zapłacimy za zakupy na Wielkanoc 2025?

    Które jajka są najlepsze? 

    Obecnie naukowcy poszukują też odpowiedzi na pytanie, jak sposób hodowli kur wpływa na wartość odżywczą jajek. W 2022 r. na łamach „Molecules” ukazał się artykuł podsumowujący badania prowadzone przez uczonych z Uniwersytetu Xiamen w Chinach. „Jajko, jako jeden z najbardziej powszechnych produktów spożywczych, a także jedno z najlepszych źródeł pożywienia dla człowieka, jest bogate w białko o wysokiej wartości biologicznej. Jakość białka jaja ustępuje jedynie mleku matki i jest białkiem najbardziej zbliżonym do mleka matki w naturze, prawie do 98 proc. białka jaja może być skutecznie wchłaniane przez organizm człowieka” – czytamy we wprowadzeniu. 

    Chińscy badacze wzięli pod lupę jajka określane przez nich jako ekologiczne (czyli jajka znoszone przez kury z wolnego wybiegu lub jajka pochodzące z niewielkich rodzinnych gospodarstw) oraz jajka „konwencjonalne”, czyli jajka od kur niosek z kurzych ferm, karmionych „komercyjną paszą”. Z ich badań wynika, że wartość odżywcza jajek ekologicznych jest rzeczywiście wyższa, mają one wyższą zawartość wielu cennych składników. Jednak nie wszystkich. „W białku jaja konwencjonalnego występują pewne korzystne substancje, takie jak cholina (witamina B4 - red., tyrozyna (aminokwas biorący udział w syntezie hormonów tarczycy – red.), leucyna (aminokwas odgrywający ważną rolę m.in. w budowie masy mięśniowej – red.) i tauryna (przypisuje się jej korzystny wpływ na wydolność fizyczną – red.), których zawartość jest wyższa niż w jajach ekologicznych” – czytamy. 

    Badania różnych rodzajów jaj pod kątem ich wartości odżywczej oraz przydatności do produkcji majonezu prowadzili też polscy naukowcy. W 2017 r. na łamach „Nauka o drobiu” ukazały się wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Uniwersytetu Rzeszowskiego. Ich celem było porównanie jakości jaj dostępnych w handlu: ekologicznych (atestowane gospodarstwo ekologiczne) - OE, nutraceutycznych (wzbogaconych w kwasy tłuszczowe n-3) – NE z jakami konwencjonalnymi (system chowu klatkowego) – CE. Sprawdzano też ich właściwości technologiczne (emulgujące). „Żółtko jaj ekologicznych zawierało najwięcej białka (17,7 g/100 g), potasu (134,7 mg/kg) i miedzi (0,15 mg/kg). Tymczasem żółtko jaj konwencjonalnych było najbogatsze w magnez (14,6 mg/kg) i żelazo (9,05 mg/kg), a jaj nutraceutycznych – w wapń (109,0 mg/kg) i mangan (0,26 mg/kg). Naukowcy sprawdzali też kurze białko (albuminę). Ta z jaj ekologicznych zawierała najwięcej białka (13,0 g/100 g). Z kolei jaja nutraceutyczne zawierały więcej potasu, cynku czy magnezu. 

     

    • Tagi:
    • wartość odżywcza jajek
    • jajka
    Maria Krzos
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Co oznaczają kody na jajkach? Lepiej znać ich znaczenie

    16 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Uważaj na takie jajka przed Wielkanocą. Jak uniknąć zakupu nieświeżych?

    14 kwietnia 2025
    Dla domu

    Dodaj to do wody, a problem z jajkami zniknie. Skorupka nie pęknie i ładnie zejdzie

    22 marca 2025
    Newsy

    W Polsce brakuje takich jaj. Część sklepów sprowadza je z zagranicy

    14 marca 2025
    Drób

    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    12 marca 2025
    Drób

    Rekordowo wysokie ceny jaj nie tylko w Polsce. Czy zabraknie ich na półkach?

    1 marca 2025
    Drób

    Drastyczne podwyżki cen jajek. Dlaczego płacimy coraz więcej?

    2 stycznia 2025
    Drób

    Brązowe jajka znikną ze sklepów w ciągu kilku lat?

    29 kwietnia 2024
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Trwa walka o towar. Ile kosztuje ziarno w kraju?
    9 maja 2025
    Newsy
    Trwa Europejski Kongres Wsi w Poznaniu. Drugi dzień [ZDJĘCIA]
    9 maja 2025
    Zboża
    Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
    9 maja 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Wiadomo, kiedy nadejdzie oczekiwany przewrót w pogodzie. Zrobi się cieplej
    9 maja 2025
    Dla domu
    Idealne dla początkujących ogrodników. Będą zdobić ogród przez cały rok
    9 maja 2025
    Kulinaria
    Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa
    8 maja 2025
    Dla domu
    Nie ma wielu wymagań i obficie kwitnie. Ciekawa alternatywa dla pelargonii
    8 maja 2025
    Dla domu
    Domowe opryski przeciwko kleszczom. Potrzebujesz jednej z tych trzech roślin
    8 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy