Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
      Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
      Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
      Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Sprowadzamy do Polski z krajów trzecich tysiące ton żywności. Statystyki szokują
      Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
      ARiMR wypłaca rolnikom pieniądze. Jest dobra informacja
      Dopłaty do materiału siewnego 2025. Znamy stawki i warunki
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
      Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
      Azjatycka piękność o słodkim, intensywnym aromacie. Nowy pomysł na żywopłot
      Burze, grad i upały. Gwałtowne zmiany w pogodzie i zaskoczenie w weekend
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Gęś pieczona w całości

Gęś pieczona w całości

Dla domu - Hotblog 21 grudnia 2023 13:36 Redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2023 14:48
Gęś pieczona w całości
Źródło: Hotblog
Zbliżamy się do wyczekiwanych świąt. Potrawy na Wigilie ustalone, a co z świątecznym obiadem? Nie masz pomysłu? Poniżej przedstawiamy przepis na soczystą gęś pieczoną w całości.
Spis treści:

    Zbliżamy się do wyczekiwanych świąt. Potrawy na Wigilie ustalone, a co z świątecznym obiadem? Nie masz pomysłu? Poniżej przedstawiamy przepis na soczystą gęś pieczoną w całości.

    Składniki:

    • 1 młoda gęś, może być mrożona
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki suszonego majeranku
    • 3 kwaśne lub kwaśno-winne jabłka
    • duża garść suszonych śliwek
    • 1 pomarańcza
    • gałązki świeżego tymianku i rozmarynu (można pominąć)

    Wykonanie:

    Jeśli gęś mamy mrożoną, powinna ona się powoli rozmrażać - najlepiej w lodówce. Może to potrwać nawet 2 dni. Gęś dokładnie myjemy i usuwamy pozostałości piór – jeśli takie będą. Dobrze jest ją wymoczyć 2-3 godziny w osolonej, zimnej wodzie. Osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem – w środku i na zewnątrz, a majerankiem tylko w środku. Do środka wkładamy gałązki świeżych ziół. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Jabłka dzielimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne. Mieszamy z przyprawami, suszonymi śliwkami i plastrami pomarańczy (wcześniej jeszcze całe pomarańcze należy sparzyć gorącą wodą). Tak przygotowanym farszem nadziewamy wnętrze gęsi. Spinamy gęś wykałaczkami i nitką. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni C. Gęś wkładamy do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy ją pod przykryciem – przez 45 minut na każdy kilogram mięsa i farszu (w sumie trwa to ok. 4-5 godzin). Przez ostatnie 45 minut gęś pieczemy już bez przykrycia, polewając wierzch wytopionym tłuszczem. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy gęsi „odpocząć” kilka minut, by soki się ustabilizowały. Podajemy ją według uznania np. z wielkopolskimi pyzami oraz czerwoną kapustą lub buraczkami.

    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • pieczona gęś
    • świąteczny obiad
    • przepis
    Romana Antczak
    Redaktor działu Ceny Rolnicze na portalu wiescirolnicze.pl i w ogólnopolskim miesięczniku Wieści Rolnicze. Sonduje ceny w najważniejszych firmach skupujących żywiec wieprzowy, wołowy oraz zboża. Dostarcza dane o cenach warzyw i owoców z największych giełd owocowo-warzywnych w Polsce.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zielone smarowidło z awokado i natką pietruszki

    22 kwietnia 2025
    Hotblog

    Zupa szczawiowo-pokrzywowa

    21 kwietnia 2025
    Dla domu

    Sprawdzone triki na idealną babkę wielkanocną. Co zrobić, by nie była zbyt sucha?

    18 kwietnia 2025
    Hotblog

    Co dziś na obiad? Szybki kurczak ze szpinakiem!

    14 kwietnia 2025
    Hotblog

    Zaskakujący gofr z... mięsem mielonym

    31 marca 2025
    Hotblog

    Gofry belgijskie? A cóż to takiego?

    31 marca 2025
    Hotblog

    Tradycyjne gofry - chrupiące i złociste

    13 marca 2025
    Hotblog

    Zielone gofry, kiedy wiosna puka do drzwi

    13 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
    4 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
    4 czerwca 2025
    Dla domu
    Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
    4 czerwca 2025
    Dla domu
    Azjatycka piękność o słodkim, intensywnym aromacie. Nowy pomysł na żywopłot
    4 czerwca 2025
    Dla domu
    Burze, grad i upały. Gwałtowne zmiany w pogodzie i zaskoczenie w weekend
    3 czerwca 2025
    Dla domu
    Bez już przekwitł? Pospiesz się z tym zabiegiem, a za rok obsypie się kwiatami
    3 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy