Gęś pieczona w całości
Zbliżamy się do wyczekiwanych świąt. Potrawy na Wigilie ustalone, a co z świątecznym obiadem? Nie masz pomysłu? Poniżej przedstawiamy przepis na soczystą gęś pieczoną w całości.
Składniki:
- 1 młoda gęś, może być mrożona
- sól, pieprz
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 3 kwaśne lub kwaśno-winne jabłka
- duża garść suszonych śliwek
- 1 pomarańcza
- gałązki świeżego tymianku i rozmarynu (można pominąć)
Wykonanie:
Jeśli gęś mamy mrożoną, powinna ona się powoli rozmrażać - najlepiej w lodówce. Może to potrwać nawet 2 dni. Gęś dokładnie myjemy i usuwamy pozostałości piór – jeśli takie będą. Dobrze jest ją wymoczyć 2-3 godziny w osolonej, zimnej wodzie. Osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem – w środku i na zewnątrz, a majerankiem tylko w środku. Do środka wkładamy gałązki świeżych ziół. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Jabłka dzielimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne. Mieszamy z przyprawami, suszonymi śliwkami i plastrami pomarańczy (wcześniej jeszcze całe pomarańcze należy sparzyć gorącą wodą). Tak przygotowanym farszem nadziewamy wnętrze gęsi. Spinamy gęś wykałaczkami i nitką. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni C. Gęś wkładamy do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy ją pod przykryciem – przez 45 minut na każdy kilogram mięsa i farszu (w sumie trwa to ok. 4-5 godzin). Przez ostatnie 45 minut gęś pieczemy już bez przykrycia, polewając wierzch wytopionym tłuszczem. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy gęsi „odpocząć” kilka minut, by soki się ustabilizowały. Podajemy ją według uznania np. z wielkopolskimi pyzami oraz czerwoną kapustą lub buraczkami.