Domowy chlebek - wypróbuj ten świetny przepis!
Większość osób rezygnuje z zakupu chleba w markecie, lub jeszcze ciepłego pieczywa z piekarni. Zamiast tego wolą samemu upiec według starodawnych przepisów babć, czy też mam. Proponujemy recepturę na mięciutki, domowy chleb, który bardzo łatwo się kroi po upieczeniu.
Składniki na rozczyn:
-
30 g świeżych drożdży lub 10g suchych
-
3 łyżeczki cukru
-
1 łyżka mąki pszennej
-
50 ml letniej wody
Składniki na ciasto:
-
550 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej tortowej
-
320 ml letniej wody
-
2 łyżki miękkiego masła
-
1 płaska łyżka soli
-
opcjonalnie : 1 łyżeczka sezamu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka pestek dyni
-
1 łyżka maku
Wykonanie:
Do miseczki kruszymy 30 g świeżych drożdży, dodajemy 3 łyżeczki cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, 2 płaskie łyżki miękkiego masła, 300-320 ml letniej wody, płaską łyżkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Opcjonalnie dodajemy także łyżkę sezamu, ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne, ale nieco rzadkie to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch spryskujemy odrobiną wody (można też posmarować wodą za pomocą pędzelka kuchennego). Przykrywamy ściereczką.
Po tym czasie lekko nacinamy nożem, ponownie lekko pryskamy wodą i posypujemy łyżką maku. Ponownie odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. W trakcie pieczenia możemy ponownie spryskać wodą wierzch chleba. Wyciągamy z piekarnika i od razu koniecznie chleb wyciągamy z keksówki. Gorący studzimy na kratce.
- Tagi:
- domowy chlebek
- przepis