Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem
      Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
      W prezydencie ostatnia nadzieje hodowców tych zwierząt
      Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak zwiększyć odporność roślin i ich wydajność? Jest na to naturalny sposób
      Plus 80 ton buraków z hektara na słabych glebach - zbiór buraków u Kryszaków
      Ta choroba pustoszy pola. Już daje o sobie znać
      Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      500 rolników straciło 22 mln zł. Ruszył proces
      Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
      Tyle hektarów KOWR sprzedał tylko w tym roku. Rekord w dzierżawach bliski
      Dziś rusza ważny nabór wniosków. Agencja apeluje: nie odwlekaj tego w czasie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Biały nalot na miodzie. Co oznacza? Czy to zły znak? Pszczelarze wyjaśniają

Biały nalot na miodzie. Co oznacza? Czy to zły znak? Pszczelarze wyjaśniają

Dla domu 31 grudnia 2024 07:49 Katarzyna Pryga Aktualizacja: 31 grudnia 2024 10:48
Biały nalot na miodzie to efekt krystalizacji glukozy
Biały nalot na miodzie to efekt krystalizacji glukozy
Źródło: Adobe Stock, autor: Paweł Kacperek
Nietypowy wygląd lub smak miodu może budzić obawy. Niepokoić może m.in. specyficzny, biały nalot lub biała pianka na powierzchni miodu. O czym świadczą te cechy produktu? Po czym rozpoznać zdrowy, naturalny miód?
Spis treści:

    Naturalne miody to jedne z najcenniejszych pod względem wartości odżywczych produktów spożywczych. Nie zawsze istnieje możliwość dokładnej oceny jakości miodu, a szybki rzut okiem na produkt ze sklepowej półki może nie wystarczyć. Wątpliwości budzi zazwyczaj nietypowy wygląd, smak i aromat już zakupionego produktu. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Miód z białym nalotem. Czy jest zdrowy? 

    Biały nalot na miodzie może konsumentowi kojarzyć się z pleśnią lub budzić podejrzenia o sfałszowanie składu produktu. Doświadczeni pszczelarze uspokajają jednak zapewniając, że - paradoksalnie - biały nalot na miodzie świadczy właśnie o jego naturalnym składzie. Niepokojący dodatek - nazywany przez pszczelarzy “wykwitem” - to nic innego jak glukoza w trakcie procesu krystalizacji. Osad lub kryształki z glukozy mogą być obecne na powierzchni miodu (zauważymy je po otwarciu słoika), na spodzie lub na ściankach słoika (wnętrze), tworząc charakterystyczne, białawe smugi. Taki proces świadczy o naturalnym pochodzeniu produktu podobnie jak sam proces krystalizacji. Część zakupionych miodów może posiadać płynną konsystencję (tzw. "patoka"), ale z biegiem czasu ulegnie przejściu w stan stały (krupiec). 

    CZYTAJ TAKŻE: "Czarne złoto" dla twojego ogrodu. Co wrzucać na kompost, a czego nie?

    Co oznacza pianka na miodzie? 

    Kolejne wątpliwości konsumenta może budzić niewielka ilość pianki na powierzchni miodu. W tym wypadku za nietypowy wygląd produktu również odpowiada naturalny proces. Pianka jest niczym innym jak powietrzem, które dostało się do miodu w trakcie procesu rozlewania do słoików. Doświadczeni pszczelarze przekonują, że taki produkt nie tylko jest bezpieczny, ale posiada także wysoką jakość. Pianka na powierzchni miodu świadczy m.in. o tym, że produkt nie został poddany silnemu procesowi filtrowania. Będzie zatem bardziej naturalny i zachowa więcej odżywczych składników niż produkt po intensywnej obróbce. 

    Naturalny miód niekoniecznie “idealny”? 

    Naturalne miody mogą również posiadać rozwarstwienia, niejednolitą barwę (od jasnokremowej do ciemnobrązowej, a nawet brązowej z odcieniami zieleni), bogaty bukiet smakowy (w tym np. wyczuwalną goryczkę - w zależności od odmiany miodu) i zapachowy (od aromatów typowo kwiatowych po leśne, spadziowe). Paradoksalnie, to właśnie zbyt “idealna” struktura miodu (jednolicie, długotrwale płynna, intensywnie słodki smak) może wskazywać na potencjalną obecność mniej zdrowych dodatków. Najczęściej będzie to syrop cukrowy. Fałszowanie składu produktu może polegać także na sprzedaży (jako “miody naturalne”) mieszanek z dodatkiem melasy, skrobi ziemniaczanej, żelatyny (zwiększy ilość i podwyższy lepkość miodu), technicznej glukozy lub innych produktów cukrowych. Co ciekawe, w Stanach Zjednoczonych skład miodu jest najczęściej fałszowany przez dodatek syropu kukurydzianego (z wysoką zawartością fruktozy). W Indiach wybór pada z kolei na cukier nierafinowany. 

    CZYTAJ TAKŻE: Jak i czy dokarmiać ptaki i zwierzęta leśne w zimie?

    Jak rozpoznać zdrowy, naturalny miód? 

    Rozpoznanie dobrego produktu na pierwszy rzut oka może być nie lada wyzwaniem, ale warto stosować kilka podstawowych zasad. Jak wyjaśniają eksperci pszczelarstwa, naturalny miód ulega procesowi krystalizacji (tempo od kilku dni do nawet kilku miesięcy, zależne od gatunku miodu). Wspomniana wyżej obecność pianki czy białego nalotu to kolejne wskazówki dotyczące możliwej, wysokiej jakości produktu. Naturalne miody mogą mieć również niejednolity kolor i konsystencję. Warto także zwrócić uwagę na zapach. Niezależnie od gatunku miodu naturalny produkt powinien posiadać raczej bogaty niż jednolity bukiet zapachowy (kwiatowy, leśny, lipowy, spadziowy). W aromacie powinien być także wyczuwalny tzw. zapach ula, czyli aromat przypominający naturalny wosk lub żywicę. Naturalne miody będą posiadać również bogaty posmak (niejednolity, niekoniecznie intensywnie słodki), z wyraźnie wyczuwalnymi nutami kwiatowymi, ziołowymi lub goryczką (w zależności od gatunku).  

    CZYTAJ TAKŻE: Miody z Polski wśród najlepszych na świecie. Oto najnowszy ranking

    Źródło: Tichonow A.I. et al. Miód naturalny w medycynie i farmacji. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze. Stróże 2017
    • Tagi:
    • pszczelarstwo
    • miody
    • miód
    • pszczoły
    • pasieka
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Podejrzany zapach i smak miodu, który jechał do Polski

    10 października 2025
    Pomoc unijna

    42 tys. wnioskujących otrzymało wsparcie. ARiMR przelała ogromną kwotę

    26 sierpnia 2025
    Dla domu

    Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu

    15 sierpnia 2025
    Dla domu

    Miasta chronią pszczoły. Ule w coraz większej liczbie miejsc

    31 lipca 2025
    Inne hodowle

    Młoda, energiczna, z pasją. Zarabia na nietypowej dziedzinie rolnictwa [VIDEO]

    29 czerwca 2025
    Newsy

    Każdy ma swój sad, ale razem zarabiają na murarkach

    7 czerwca 2025
    Ekonomika

    Sprowadzamy do Polski z krajów trzecich tysiące ton żywności. Statystyki szokują

    4 czerwca 2025
    Prawo i finanse

    W tym naborze ARiMR nie przyjmuje już wniosków. Zainteresowanie było spore

    3 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Do wzięcia nawet 680 tys. zł. Jutro rusza kolejny nabór ARiMR
    29 października 2025
    Ciągniki
    4 gorące premiery tureckich ciągników. Wiemy, kiedy będą dostępne w Polsce
    29 października 2025
    Inne uprawy
    Rekordowe plony w Niemczech, kłopoty w Polsce. Ogromny problem rolników
    29 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
    28 października 2025
    Dla domu
    To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
    27 października 2025
    Dla domu
    Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
    26 października 2025
    Dla domu
    Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
    26 października 2025
    Dla domu
    Wiele osób popełnia przy pelargonii kardynalny błąd. Uważaj zwłaszcza teraz
    22 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności