Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
      W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
      Ceny rosną. Co z podażą zboża?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ukraina może zagrozić polskiemu sektorowi rolnemu? „Nie zgadzam się z tą narracją”
      Nielegalnie zrzucają rolnikom śmieci na pola. Rządowa agencja ostrzega
      Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
      Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
      To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Biały nalot na miodzie. Co oznacza? Czy to zły znak? Pszczelarze wyjaśniają

Biały nalot na miodzie. Co oznacza? Czy to zły znak? Pszczelarze wyjaśniają

Dla domu 31 grudnia 2024 07:49 Katarzyna Pryga Aktualizacja: 31 grudnia 2024 10:48
Biały nalot na miodzie to efekt krystalizacji glukozy
Biały nalot na miodzie to efekt krystalizacji glukozy
Źródło: Adobe Stock, autor: Paweł Kacperek
Nietypowy wygląd lub smak miodu może budzić obawy. Niepokoić może m.in. specyficzny, biały nalot lub biała pianka na powierzchni miodu. O czym świadczą te cechy produktu? Po czym rozpoznać zdrowy, naturalny miód?
Spis treści:

    Naturalne miody to jedne z najcenniejszych pod względem wartości odżywczych produktów spożywczych. Nie zawsze istnieje możliwość dokładnej oceny jakości miodu, a szybki rzut okiem na produkt ze sklepowej półki może nie wystarczyć. Wątpliwości budzi zazwyczaj nietypowy wygląd, smak i aromat już zakupionego produktu. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Miód z białym nalotem. Czy jest zdrowy? 

    Biały nalot na miodzie może konsumentowi kojarzyć się z pleśnią lub budzić podejrzenia o sfałszowanie składu produktu. Doświadczeni pszczelarze uspokajają jednak zapewniając, że - paradoksalnie - biały nalot na miodzie świadczy właśnie o jego naturalnym składzie. Niepokojący dodatek - nazywany przez pszczelarzy “wykwitem” - to nic innego jak glukoza w trakcie procesu krystalizacji. Osad lub kryształki z glukozy mogą być obecne na powierzchni miodu (zauważymy je po otwarciu słoika), na spodzie lub na ściankach słoika (wnętrze), tworząc charakterystyczne, białawe smugi. Taki proces świadczy o naturalnym pochodzeniu produktu podobnie jak sam proces krystalizacji. Część zakupionych miodów może posiadać płynną konsystencję (tzw. "patoka"), ale z biegiem czasu ulegnie przejściu w stan stały (krupiec). 

    CZYTAJ TAKŻE: "Czarne złoto" dla twojego ogrodu. Co wrzucać na kompost, a czego nie?

    Co oznacza pianka na miodzie? 

    Kolejne wątpliwości konsumenta może budzić niewielka ilość pianki na powierzchni miodu. W tym wypadku za nietypowy wygląd produktu również odpowiada naturalny proces. Pianka jest niczym innym jak powietrzem, które dostało się do miodu w trakcie procesu rozlewania do słoików. Doświadczeni pszczelarze przekonują, że taki produkt nie tylko jest bezpieczny, ale posiada także wysoką jakość. Pianka na powierzchni miodu świadczy m.in. o tym, że produkt nie został poddany silnemu procesowi filtrowania. Będzie zatem bardziej naturalny i zachowa więcej odżywczych składników niż produkt po intensywnej obróbce. 

    Naturalny miód niekoniecznie “idealny”? 

    Naturalne miody mogą również posiadać rozwarstwienia, niejednolitą barwę (od jasnokremowej do ciemnobrązowej, a nawet brązowej z odcieniami zieleni), bogaty bukiet smakowy (w tym np. wyczuwalną goryczkę - w zależności od odmiany miodu) i zapachowy (od aromatów typowo kwiatowych po leśne, spadziowe). Paradoksalnie, to właśnie zbyt “idealna” struktura miodu (jednolicie, długotrwale płynna, intensywnie słodki smak) może wskazywać na potencjalną obecność mniej zdrowych dodatków. Najczęściej będzie to syrop cukrowy. Fałszowanie składu produktu może polegać także na sprzedaży (jako “miody naturalne”) mieszanek z dodatkiem melasy, skrobi ziemniaczanej, żelatyny (zwiększy ilość i podwyższy lepkość miodu), technicznej glukozy lub innych produktów cukrowych. Co ciekawe, w Stanach Zjednoczonych skład miodu jest najczęściej fałszowany przez dodatek syropu kukurydzianego (z wysoką zawartością fruktozy). W Indiach wybór pada z kolei na cukier nierafinowany. 

    CZYTAJ TAKŻE: Jak i czy dokarmiać ptaki i zwierzęta leśne w zimie?

    Jak rozpoznać zdrowy, naturalny miód? 

    Rozpoznanie dobrego produktu na pierwszy rzut oka może być nie lada wyzwaniem, ale warto stosować kilka podstawowych zasad. Jak wyjaśniają eksperci pszczelarstwa, naturalny miód ulega procesowi krystalizacji (tempo od kilku dni do nawet kilku miesięcy, zależne od gatunku miodu). Wspomniana wyżej obecność pianki czy białego nalotu to kolejne wskazówki dotyczące możliwej, wysokiej jakości produktu. Naturalne miody mogą mieć również niejednolity kolor i konsystencję. Warto także zwrócić uwagę na zapach. Niezależnie od gatunku miodu naturalny produkt powinien posiadać raczej bogaty niż jednolity bukiet zapachowy (kwiatowy, leśny, lipowy, spadziowy). W aromacie powinien być także wyczuwalny tzw. zapach ula, czyli aromat przypominający naturalny wosk lub żywicę. Naturalne miody będą posiadać również bogaty posmak (niejednolity, niekoniecznie intensywnie słodki), z wyraźnie wyczuwalnymi nutami kwiatowymi, ziołowymi lub goryczką (w zależności od gatunku).  

    CZYTAJ TAKŻE: Miody z Polski wśród najlepszych na świecie. Oto najnowszy ranking

    Źródło: Tichonow A.I. et al. Miód naturalny w medycynie i farmacji. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze. Stróże 2017
    • Tagi:
    • pszczelarstwo
    • miody
    • miód
    • pszczoły
    • pasieka
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ekonomika

    Zaleją nas miodem z Ukrainy? Oto fakty

    10 grudnia 2025
    Kulinaria

    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

    5 grudnia 2025
    Przepisy

    Te przepisy mają chronić polskich producentów. Od 2026 roku wreszcie poznasz całą prawdę?

    4 listopada 2025
    Pomoc unijna

    ARiMR już przyjmuje wnioski o dopłaty. Ale w nowym naborze są zmiany

    4 listopada 2025
    Newsy

    Podejrzany zapach i smak miodu, który jechał do Polski

    10 października 2025
    Pomoc unijna

    42 tys. wnioskujących otrzymało wsparcie. ARiMR przelała ogromną kwotę

    26 sierpnia 2025
    Dla domu

    Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu

    15 sierpnia 2025
    Dla domu

    Miasta chronią pszczoły. Ule w coraz większej liczbie miejsc

    31 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Siew w grudniu? Tak, ale przede wszystkim pod tym warunkiem
    10 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Do tych rolników dopłaty trafiają w pierwszej kolejności. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
    10 grudnia 2025
    Przepisy
    Ważna informacja dla właścicieli studni. Skorzysta nawet 40 tys. gospodarstw
    10 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej gwiazdę betlejemską. Będzie długo kwitła
    10 grudnia 2025
    Dla domu
    Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
    6 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności