Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
      Co się dzieje z cenami drobiu? Są rekordy, ale i kilka potencjalnych zagrożeń
      Czekają nas wzrosty cen mleka? Polska rośnie w siłę
      Jakie będą ceny pszenicy w drugiej połowie 2025 roku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Do 31 lipca rolnik musi zdobyć ten certyfikat. Inaczej ARiMR może odmówić dopłat
      ASF sieje spustoszenie w kolejnym województwie. Robi się coraz większy problem
      Rolnicy dokonują spisu świń, a i tak są karani? Drobna rzecz a mnoży kłopoty
      Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Unia Europejska chce dopuścić nawozy RENURE – to szansa dla rolników
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
      Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
      Prezydencja duńska: mniej biurokracji i wsparcie dla rolnictwa oraz rybołówstwa
      Rolnik dostał gigantyczną karę za wodę ze studni. Nie wiedział o tych przepisach
      Z tego programu mogą skorzystać także rolnicy. Będzie nabór uzupełniający
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jaka będzie reszta wakacji? Pogoda na drugą połowę lipca i sierpień
      Najlepiej szybko usuń te rośliny z ogrodu. Przyciągają szerszenie
      Królowały w ogrodach naszych babć. Są wytrzymałe i pięknie się rozrastają
      Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej sansewierię. Szybko pojawią się nowe liście
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Biały nalot na miodzie. Co oznacza? Czy to zły znak? Pszczelarze wyjaśniają

Biały nalot na miodzie. Co oznacza? Czy to zły znak? Pszczelarze wyjaśniają

Dla domu 31 grudnia 2024 07:49 Katarzyna Pryga Aktualizacja: 31 grudnia 2024 10:48
Biały nalot na miodzie to efekt krystalizacji glukozy
Biały nalot na miodzie to efekt krystalizacji glukozy
Źródło: Adobe Stock, autor: Paweł Kacperek
Nietypowy wygląd lub smak miodu może budzić obawy. Niepokoić może m.in. specyficzny, biały nalot lub biała pianka na powierzchni miodu. O czym świadczą te cechy produktu? Po czym rozpoznać zdrowy, naturalny miód?
Spis treści:

    Naturalne miody to jedne z najcenniejszych pod względem wartości odżywczych produktów spożywczych. Nie zawsze istnieje możliwość dokładnej oceny jakości miodu, a szybki rzut okiem na produkt ze sklepowej półki może nie wystarczyć. Wątpliwości budzi zazwyczaj nietypowy wygląd, smak i aromat już zakupionego produktu. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Miód z białym nalotem. Czy jest zdrowy? 

    Biały nalot na miodzie może konsumentowi kojarzyć się z pleśnią lub budzić podejrzenia o sfałszowanie składu produktu. Doświadczeni pszczelarze uspokajają jednak zapewniając, że - paradoksalnie - biały nalot na miodzie świadczy właśnie o jego naturalnym składzie. Niepokojący dodatek - nazywany przez pszczelarzy “wykwitem” - to nic innego jak glukoza w trakcie procesu krystalizacji. Osad lub kryształki z glukozy mogą być obecne na powierzchni miodu (zauważymy je po otwarciu słoika), na spodzie lub na ściankach słoika (wnętrze), tworząc charakterystyczne, białawe smugi. Taki proces świadczy o naturalnym pochodzeniu produktu podobnie jak sam proces krystalizacji. Część zakupionych miodów może posiadać płynną konsystencję (tzw. "patoka"), ale z biegiem czasu ulegnie przejściu w stan stały (krupiec). 

    CZYTAJ TAKŻE: "Czarne złoto" dla twojego ogrodu. Co wrzucać na kompost, a czego nie?

    Co oznacza pianka na miodzie? 

    Kolejne wątpliwości konsumenta może budzić niewielka ilość pianki na powierzchni miodu. W tym wypadku za nietypowy wygląd produktu również odpowiada naturalny proces. Pianka jest niczym innym jak powietrzem, które dostało się do miodu w trakcie procesu rozlewania do słoików. Doświadczeni pszczelarze przekonują, że taki produkt nie tylko jest bezpieczny, ale posiada także wysoką jakość. Pianka na powierzchni miodu świadczy m.in. o tym, że produkt nie został poddany silnemu procesowi filtrowania. Będzie zatem bardziej naturalny i zachowa więcej odżywczych składników niż produkt po intensywnej obróbce. 

    Naturalny miód niekoniecznie “idealny”? 

    Naturalne miody mogą również posiadać rozwarstwienia, niejednolitą barwę (od jasnokremowej do ciemnobrązowej, a nawet brązowej z odcieniami zieleni), bogaty bukiet smakowy (w tym np. wyczuwalną goryczkę - w zależności od odmiany miodu) i zapachowy (od aromatów typowo kwiatowych po leśne, spadziowe). Paradoksalnie, to właśnie zbyt “idealna” struktura miodu (jednolicie, długotrwale płynna, intensywnie słodki smak) może wskazywać na potencjalną obecność mniej zdrowych dodatków. Najczęściej będzie to syrop cukrowy. Fałszowanie składu produktu może polegać także na sprzedaży (jako “miody naturalne”) mieszanek z dodatkiem melasy, skrobi ziemniaczanej, żelatyny (zwiększy ilość i podwyższy lepkość miodu), technicznej glukozy lub innych produktów cukrowych. Co ciekawe, w Stanach Zjednoczonych skład miodu jest najczęściej fałszowany przez dodatek syropu kukurydzianego (z wysoką zawartością fruktozy). W Indiach wybór pada z kolei na cukier nierafinowany. 

    CZYTAJ TAKŻE: Jak i czy dokarmiać ptaki i zwierzęta leśne w zimie?

    Jak rozpoznać zdrowy, naturalny miód? 

    Rozpoznanie dobrego produktu na pierwszy rzut oka może być nie lada wyzwaniem, ale warto stosować kilka podstawowych zasad. Jak wyjaśniają eksperci pszczelarstwa, naturalny miód ulega procesowi krystalizacji (tempo od kilku dni do nawet kilku miesięcy, zależne od gatunku miodu). Wspomniana wyżej obecność pianki czy białego nalotu to kolejne wskazówki dotyczące możliwej, wysokiej jakości produktu. Naturalne miody mogą mieć również niejednolity kolor i konsystencję. Warto także zwrócić uwagę na zapach. Niezależnie od gatunku miodu naturalny produkt powinien posiadać raczej bogaty niż jednolity bukiet zapachowy (kwiatowy, leśny, lipowy, spadziowy). W aromacie powinien być także wyczuwalny tzw. zapach ula, czyli aromat przypominający naturalny wosk lub żywicę. Naturalne miody będą posiadać również bogaty posmak (niejednolity, niekoniecznie intensywnie słodki), z wyraźnie wyczuwalnymi nutami kwiatowymi, ziołowymi lub goryczką (w zależności od gatunku).  

    CZYTAJ TAKŻE: Miody z Polski wśród najlepszych na świecie. Oto najnowszy ranking

    Źródło: Tichonow A.I. et al. Miód naturalny w medycynie i farmacji. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze. Stróże 2017
    • Tagi:
    • pszczelarstwo
    • miody
    • miód
    • pszczoły
    • pasieka
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Inne hodowle

    Młoda, energiczna, z pasją. Zarabia na nietypowej dziedzinie rolnictwa [VIDEO]

    29 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Ekonomika

    Sprowadzamy do Polski z krajów trzecich tysiące ton żywności. Statystyki szokują

    4 czerwca 2025
    Prawo i finanse

    W tym naborze ARiMR nie przyjmuje już wniosków. Zainteresowanie było spore

    3 czerwca 2025
    Inne hodowle

    To już piąty taki nabór. ARiMR przypomina: czasu na złożenie wniosku zostało mało

    27 maja 2025
    Choroby i szkodniki

    Szkodniki w rzepaku 2025. Czym zwalczali je rolnicy? Zaszkodziło to pszczołom?

    22 maja 2025
    Dla domu

    Zbierz, póki kwitnie i zrób syrop. To naturalny syrop na kaszel

    6 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
    16 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Są dodatkowe pieniądze dla producentów świń - zostało mniej niż 2 tygodnie
    16 lipca 2025
    Prawo i finanse
    Młody rolnik może otrzymać 200 tys. zł! Sprawdź warunki naboru
    16 lipca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Jaka będzie reszta wakacji? Pogoda na drugą połowę lipca i sierpień
    16 lipca 2025
    Dla domu
    Najlepiej szybko usuń te rośliny z ogrodu. Przyciągają szerszenie
    16 lipca 2025
    Dla domu
    Królowały w ogrodach naszych babć. Są wytrzymałe i pięknie się rozrastają
    16 lipca 2025
    Dla domu
    Nie wylewaj do zlewu, tylko podlej sansewierię. Szybko pojawią się nowe liście
    15 lipca 2025
    Dla domu
    Wytrzymuje suszę i wysokie mrozy. Będzie ozdobą ogrodu wiele lat
    15 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności