Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
      Ceny nawozów będą rosły? Ekspert: Nie można wykluczyć takiego scenariusza
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Co warto siać? Czym chronić uprawy? 600 osób na Dniach Pola w Strzelcach [VIDEO]
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
      Ta roślina może w tym roku dobrze plonować. Mówił o tym ekspert na dniu pola
      Ostatnia prosta. Co stosować na grzyby w zbożach? [EKSPERCI RADZĄ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?
      Za te pieniądze możesz kupić ciągnik. Czas na podjęcie decyzji ucieka
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
      Nowe świadczenie z KRUS: ile wynosi, kto może dostać i jak złożyć wniosek?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Octy pachnące ziołami
      Kwitnie całe lato i jest łatwa w uprawie. Ozdobi ogród intensywnym kolorem
      Uprawiana od wieków znów wraca do łask. Pięknie kwitnie i nie wymaga nawożenia
      Koniecznie spryskaj tym truskawki. Inaczej poważna choroba zniszczy twoje zbiory
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
  • Wieści Rolnicze
  • Czy uprawy ekologiczne staną się wkrótce standardem?

Czy uprawy ekologiczne staną się wkrótce standardem?

Newsy 31 sierpnia 2023 14:26 Marcin Bartczak Aktualizacja: 31 sierpnia 2023 15:12
Czy uprawy ekologiczne staną się wkrótce standardem?
Źródło: Adobe Stock
Rynek żywności eko rośnie, ale do wyznaczonych celów daleka droga - czy podzielasz zdanie jednego z dostawców żywności ekologicznej w Polsce, spółki Bio Planet S.A.?
Spis treści:

    Zdaniem Bio Planet S.A., ekologiczne trendy już na dobre zagościły zarówno na naszych stołach jak i na polach uprawnych. Od kilku lat mamy do czynienia z systematycznym wzrostem popularności eko żywności. Według danych Eurostatu w ostatnich 10 latach w Unii Europejskiej powierzchnia upraw ekologicznych zwiększyła się o 6,5 mln ha. 

    Systematycznie rośnie również wartość rynku żywności ekologicznej, w 2021 roku osiągnął wartość 150,7 mld USD. Eko trendy wzmacniane są przez unijne przepisy. Europejski Zielony Ład zakłada, że w 2030 roku 25% wszystkich upraw w UE będzie uprawami ekologicznymi. To duże wyzwanie, biorąc pod uwagę, że obecnie to niecałe 9 %. 

    - Rynek produktów ekologicznych w Polsce w 2023 roku zbliży się do około 1,5 mld PLN (wg szacunków Bio Planet), zaś jego udział w rynku żywności ogółem odnotowuje stałe wzrosty. Pomimo wieloletnich wzrostów żywność ekologiczna w Polsce to nadal zaledwie około 0,5 % rynku całej żywności. Perspektywy wzrostu tego rynku są olbrzymie, gdyż w większości krajów Unii Europejskiej udział ten wynosi od kilku do kilkunastu procent. Świadomość ekologiczna społeczeństwa jest coraz większa i wszystko wskazuje na to, że ten trend pozostanie z nami na dłużej. Nie bez znaczenia jest również fakt, że dostępność eko produktów jest coraz większa, znajdziemy je już właściwie w większości sklepów spożywczych - zauważa Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.

    Jak podaje Bio Planet S.A., badania przeprowadzone przez Organic Trade Association, ponad połowa konsumentów - 55% deklaruje, że kwestie zdrowotne związane z lepszymi właściwościami odżywczymi i brak pestycydów decydują o tym, że podczas zakupów sięgają po produkty ekologiczne. Innymi czynnikami są kwestie ochrony środowiska, deklaruje je 42% konsumentów i etyczne traktowanie zwierząt, ten argument wskazało 38% uczestników badania. 

    - Rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi widzimy również w systematycznym wzroście sprzedaży. W pierwszym półroczu 2023 roku zanotowaliśmy wzrost sprzedaży o około 27 % rok do roku. Regularnie zwiększamy również naszą ofertę produktów i rozwijamy kanały sprzedaży, aby nasze produkty były dostępne dla jak największego grona klientów - komentuje Sylwester Strużyna.

    Eksperci wskazują, że w kolejnych latach rynek żywności ekologicznej nadal będzie dynamicznie się rozwijał. Duży udział w tej zmianie ma Unia Europejska, która zakłada, że do 2030 roku ¼ wszystkich upraw będzie miała charakter ekologiczny.

    - Chociaż powierzchnia upraw eko systematycznie wzrasta, w 2021 roku było to 15,9 mln ha w porównaniu do 14,5 mln rok wcześniej, eksperci wskazują, że w najbliższych siedmiu latach nie uda się osiągnąć wyznaczanego w Europejskim Zielonym Ładzie poziomu. Realne wydaje się osiągnięcie poziomu kilkunastu procent - informuje Bio Planet S.A.

    W ocenie Prezesa Bio Planet zmiany dotyczące przechodzenia na rolnictwo ekologiczne będą zachodzić ewolucyjnie. Jak ocenia, przestawianie jednego gospodarstwa rolnego z systemu konwencjonalnego na rolnictwo ekologiczne (konwersja) to proces trwający z reguły około trzech lat; wymagający świadomych decyzji właściciela gospodarstwa i jego dużego zaangażowania. Trudno będzie prowadzić masowe konwersje na rolnictwo ekologiczne; raczej będą to pojedyncze, punktowe gospodarstwa rozproszone na terenie całej Polski.

    ________________________________________

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Źródło: Bio Planet S.A.
    • Tagi:
    • żywność eko
    • rolnictwo ekologiczne
    • uprawy eko
    • Bio Planet
    Marcin Bartczak
    inż. ochrony środowiska, absolwent Akademii Rolniczej we Wrocławiu, z zamiłowania fotograf. Autor rozwiązań technologicznych w ochronie środowiska oraz raportów OOS, ekspert ZPORR i PARP do sporządzania ocen oddziaływania na środowisko. Od 2022 roku dziennikarz gazety „Wieści Rolnicze”
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Chcesz zostać inspektorem rolnictwa ekologicznego? Ogłoszono termin egzaminu

    4 marca 2025
    Newsy

    BioFach Norymberga – największe targi na świecie

    14 lutego 2025
    Prawo i finanse

    Rolnictwo ekologiczne szansą na dopłaty. Jakie wymogi musi spełniać?

    30 stycznia 2025
    Ekologia z certyfikatem

    Rolnicy ekologiczni przestawiają się na produkcję konwencjonalną

    7 października 2024
    Video

    Nawóz z owczej wełny? Zdziwisz się, jakie daje efekty! [VIDEO]

    27 września 2024
    Inne

    Z poletka na talerz - szybko, zdrowo i smacznie

    3 listopada 2023
    Prawo i finanse

    Rolnictwo ekologiczne - więcej rolników może otrzymać dopłaty 

    17 sierpnia 2023
    Ekologia z certyfikatem

    Warzywa i zboża z certyfikatem ekologicznym

    6 sierpnia 2023
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Dopłaty do zbóż przynoszą tylko chwilową ulgę
    19 czerwca 2025
    Nawożenie
    Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
    19 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
    19 czerwca 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Ponad 30 stopni. Gdzie będzie najcieplej? Najnowsza pogoda na długi weekend
    19 czerwca 2025
    Newsy
    Ten skup żywca mógł oszukać nawet 200 hodowców. Straty liczone w mln złotych
    18 czerwca 2025
    Newsy
    Tym uprawom tegoroczna pogoda wyjątkowo służy. Będą wysokie plony?
    18 czerwca 2025
    Newsy
    Kołodziejczak żegna się z ministerstwem rolnictwa
    18 czerwca 2025
    Newsy
    Chcą wstrzymania przetargów na OPR-y. „Naruszają zasady konstytucyjne”
    18 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy