Czeka nas 1 mln ha upraw w systemie rolnictwa ekologicznego
Produkty ekologiczne, często wolne od sztucznych substancji i pestycydów, stanowią wybór prozdrowotny i zrównoważony. To także świadomy wkład w ochronę planety i promowanie bardziej ekologicznego podejścia do konsumpcji. Dlatego coraz więcej osób decyduje się na ekologiczne produkty jako część swojego stylu życia.
Wybór produktu ekologicznego to element stylu życia
W Płocku odbyła się konferencja w ramach polskich obchodów unijnego Dnia Rolnictwa Ekologicznego.
- Rolnictwo ekologiczne to ciężka praca. To poszanowanie przyrody i tradycyjnych odmian. To poszanowanie dla dobrostanu zwierząt, szansa dla rolników i konsumentów - powiedział sekretarz stanu Rafał Romanowski, otwierając konferencję.
Zdaniem sekretarza stanu podczas polskich obchodów Dnia Rolnictwa Ekologicznego pokazujemy, jak wielkie są zalety rolnictwa ekologicznego.
Milion hektarów w 7 lat czyli wsparcie rolnictwa ekologicznego w Polsce
- Celem jest osiągnięcie co najmniej miliona hektarów upraw w systemie rolnictwa ekologicznego w ciągu następnych 7 lat. Aby to osiągnąć, zdecydowanie zwiększyliśmy wysokość wsparcia oraz poszerzyliśmy mechanizmy tego wsparcia zarówno rolników, jak i dla przetwórców i pozostałych uczestników łańcucha żywności. Obecnie w PS WPR 2023-2027 są mechanizmy przeznaczone dla każdego, kto na dowolnym etapie produkcji i dystrybucji pragnie dobrowolnie prowadzić działalność w obszarze rolnictwa ekologicznego - poinformował sekretarz stanu.
Dlaczego warto wybierać produkty ekologiczne – panel dyskusyjny
Sekretarz stanu wskazał ponadto następujące powody, dla których warto wybierać produkty ekologiczne:
- Pewność, że jest to pełnowartościowy produkt spożywczy wysokiej jakości i w pełni kontrolowany na każdym etapie produkcji, przygotowania i dystrybucji.
- Gwarancja, że żywność ta powstała bez zastosowania GMO, pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin.
- Wsparcie bioróżnorodności i ochrony owadów zapylających.
- Wsparcie lokalnych wytwórców żywności.
- Przyczynienie się do skrócenia łańcuchów dostaw, a co za tym idzie – do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych.
- Produkcja ekologiczna to nie tylko produkt wysokiej jakości. Kupując produkty oznaczone logo produkcji ekologicznej UE - zielonym ekolistkiem - wspieramy rolników, którzy dobrowolnie zdecydowali się chronić środowisko naturalne oraz utrzymywać zwierzęta w warunkach, które są dla nich komfortowe - podkreślił wiceminister Romanowski podczas panelu dyskusyjnego.
Rozstrzygnieto konkursy
Wiceminister Romanowski wręczył laureatom konkursów nagrody za doskonałe wyniki w dziedzinie rolnictwa ekologicznego. Nagrody miały na celu wyróżnić najlepsze i najbardziej innowacyjne podmioty ekologiczne, przyczyniające się do zmniejszenia presji rolnictwa na środowisko i klimat.
Sekretarz stanu przekazał nagrody dla:
- najlepszego gospodarstwa ekologicznego;
- najlepszego przetwórcy ekologicznego;
- oraz najlepszego doradcy ekologicznego.
Kilka słów o konferencji
Jak informuje resort rolnictwa, organizatorem konferencji jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie - Oddział w Radomiu oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”.
W ramach obchodów Dnia Rolnictwa Ekologicznego w Płocku oprócz konferencji odbył się kiermasz żywności ekologicznej na placu przy płockiej katedrze. Podczas kiermaszu odbyło się wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, warsztaty dla dzieci oraz szkolenia dla rolników i doradców.
Swoją strefę na kiermaszu miało także MRiRW, a w niej m.in. warsztaty kuchni molekularnej, kino plenerowe, warsztaty edukacyjne, ciekawe animacje z konkursami czy sztuczki iluzjonisty.
Wydarzeniu przyświeca podnoszenie świadomości konsumentów i dalszy rozwój sektora produkcji ekologicznej w Polsce.