Czeka nas 1 mln ha upraw w systemie rolnictwa ekologicznego

Produkty ekologiczne, często wolne od sztucznych substancji i pestycydów, stanowią wybór prozdrowotny i zrównoważony. To także świadomy wkład w ochronę planety i promowanie bardziej ekologicznego podejścia do konsumpcji. Dlatego coraz więcej osób decyduje się na ekologiczne produkty jako część swojego stylu życia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wybór produktu ekologicznego to element stylu życia
W Płocku odbyła się konferencja w ramach polskich obchodów unijnego Dnia Rolnictwa Ekologicznego.
- Rolnictwo ekologiczne to ciężka praca. To poszanowanie przyrody i tradycyjnych odmian. To poszanowanie dla dobrostanu zwierząt, szansa dla rolników i konsumentów - powiedział sekretarz stanu Rafał Romanowski, otwierając konferencję.
Zdaniem sekretarza stanu podczas polskich obchodów Dnia Rolnictwa Ekologicznego pokazujemy, jak wielkie są zalety rolnictwa ekologicznego.
Milion hektarów w 7 lat czyli wsparcie rolnictwa ekologicznego w Polsce
- Celem jest osiągnięcie co najmniej miliona hektarów upraw w systemie rolnictwa ekologicznego w ciągu następnych 7 lat. Aby to osiągnąć, zdecydowanie zwiększyliśmy wysokość wsparcia oraz poszerzyliśmy mechanizmy tego wsparcia zarówno rolników, jak i dla przetwórców i pozostałych uczestników łańcucha żywności. Obecnie w PS WPR 2023-2027 są mechanizmy przeznaczone dla każdego, kto na dowolnym etapie produkcji i dystrybucji pragnie dobrowolnie prowadzić działalność w obszarze rolnictwa ekologicznego - poinformował sekretarz stanu.
Dlaczego warto wybierać produkty ekologiczne – panel dyskusyjny
Sekretarz stanu wskazał ponadto następujące powody, dla których warto wybierać produkty ekologiczne:
- Pewność, że jest to pełnowartościowy produkt spożywczy wysokiej jakości i w pełni kontrolowany na każdym etapie produkcji, przygotowania i dystrybucji.
- Gwarancja, że żywność ta powstała bez zastosowania GMO, pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin.
- Wsparcie bioróżnorodności i ochrony owadów zapylających.
- Wsparcie lokalnych wytwórców żywności.
- Przyczynienie się do skrócenia łańcuchów dostaw, a co za tym idzie – do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych.
- Produkcja ekologiczna to nie tylko produkt wysokiej jakości. Kupując produkty oznaczone logo produkcji ekologicznej UE - zielonym ekolistkiem - wspieramy rolników, którzy dobrowolnie zdecydowali się chronić środowisko naturalne oraz utrzymywać zwierzęta w warunkach, które są dla nich komfortowe - podkreślił wiceminister Romanowski podczas panelu dyskusyjnego.
Rozstrzygnieto konkursy
Wiceminister Romanowski wręczył laureatom konkursów nagrody za doskonałe wyniki w dziedzinie rolnictwa ekologicznego. Nagrody miały na celu wyróżnić najlepsze i najbardziej innowacyjne podmioty ekologiczne, przyczyniające się do zmniejszenia presji rolnictwa na środowisko i klimat.
Sekretarz stanu przekazał nagrody dla:
- najlepszego gospodarstwa ekologicznego;
- najlepszego przetwórcy ekologicznego;
- oraz najlepszego doradcy ekologicznego.
Kilka słów o konferencji
Jak informuje resort rolnictwa, organizatorem konferencji jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie - Oddział w Radomiu oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”.
W ramach obchodów Dnia Rolnictwa Ekologicznego w Płocku oprócz konferencji odbył się kiermasz żywności ekologicznej na placu przy płockiej katedrze. Podczas kiermaszu odbyło się wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, warsztaty dla dzieci oraz szkolenia dla rolników i doradców.
Swoją strefę na kiermaszu miało także MRiRW, a w niej m.in. warsztaty kuchni molekularnej, kino plenerowe, warsztaty edukacyjne, ciekawe animacje z konkursami czy sztuczki iluzjonisty.
Wydarzeniu przyświeca podnoszenie świadomości konsumentów i dalszy rozwój sektora produkcji ekologicznej w Polsce.