Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków uśmiercono?
      Te zwierzęta przenoszą groźną chorobę. Czy liczba odstrzałów może być większa?
      Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł
      Zarzecki: Stabilność 100 tys. gospodarstw rolnych zagrożona. Apelujemy o zmiany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Mokre Dni Pola w Pasterzowicach. Zaprezentowano najlepsze odmiany rzepaku
      Zwróć uwagę na pH, siarkę i chelaty
      Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
      Już czas pomyśleć o rzepaku na nowy sezon. Są rekomendacje
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tak prezentuje sie nowy ciągnik Landini siódmej serii [VIDEO]
      Nowa generacja "kompaktów" od Massey Ferguson. Chodzi o dwa modele ciągników
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
      KRUS: jest nowa składka za zwłokę
      Startuje jeden z najpopularniejszych naborów ARiMR. Pieniądze są m.in. na maszyny
      Co się opłaca w rolnictwie? Ekspert wskazuje na jedno
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Obficie i długo kwitną. Oto cztery idealne rośliny na skalniak
      Zdrowy przysmak w twoim ogrodzie. Jak uprawiać szczaw?
      Nowa konkurentka azalii? Jest niewymagająca i bujnie kwitnie
      Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Ci duchowni nie boją się ciężkiej pracy na roli

Ci duchowni nie boją się ciężkiej pracy na roli

Prawo i finanse 18 września 2022 06:00 Ewelina Jamka
Ci duchowni nie boją się ciężkiej pracy na roli
Źródło: E. Jamka
- Ktoś, kto zrozumie pracę w ziemi, wchodzi w łączność z panem Bogiem - powiedział ojciec Tymoteusz. Święte słowa, prawda?
Spis treści:

    Cystersi z Wąchocka nie tylko zarządzają parafią, opiekują się klasztorem i muzeum, ale też prowadzą szeroko pojętą działalność rolniczą. Mało kto wie, że uprawiają zboże, ziemniaki, warzywa, a także hodują zwierzęta. Praca na roli to przywracanie raju na ziemi dla świata - nie mają wątpliwości ci, dla których rolnictwo jest formą modlitwy i kontemplacji.

    U Cystersów z Wąchocka - zakonnicy i ich gospodarstwo rolne

    - Nasz założyciel, Św. Benedykt mówił, że jeżeli zakonnicy pracują i zbierają plony swoimi rękami, a także się modlą, to dopiero wówczas są prawdziwymi mnichami - podkreśla ojciec Tymoteusz, opiekun ok. 5-hatarowego gospodarstwa, w którym pracują wszyscy zakonnicy.

    Cystersi są związani z Wąchockiem (pow. starachowicki, woj. świętokrzyskie) od XII wieku. Przybyli tu z Francji i rozpoczęli życie wśród lokalnej społeczności, prowadząc działalność duszpasterską i przemysłową. To im okolica zawdzięcza rozwój hutnictwa, a także nowoczesną uprawę roli.

    Wybudowany tu na przełomie XII i XIII wieku Klasztor, jest jednym z najpiękniejszych przykładów architektury romańskiej Polsce. Fundatorem opactwa był w 1179 roku biskup krakowski Gedeon (Gedko), zaś budowniczym opactwa był Simon, z pochodzenia Włoch.
    Klasztor dwukrotnie był niszczony przez najazdy tatarskie. Ale dzięki wytężonej pracy zakonników, został przywrócony do dawnej świetności. Podstawą jego działalności od zawsze było rolnictwo.


    - Rolnictwo od zawsze było wpisane w działalność cysterską, taka jest idea i charyzma, również po powrocie cystersów do Wąchocka w 1951 roku (z krakowskiej Mogiły przybyli po 132 latach nieobecności - przyp. red.) - opowiada ojciec Tymoteusz, opiekun gospodarstwa.

    Jak w każdym gospodarstwie, w pracy na roli pomaga zakonnikom sprzęt rolniczy


    Motto Cystersów: pracą człowiek żyje

    Jak w każdym gospodarstwie rolnym, również u cystersów czas wytężonej pracy na roli zaczyna się wczesną wiosną, gdzie przygotowywana jest ziemia pod zasiewy. Nie inaczej jest w opactwie w Wąchocku, gdzie oprócz zbóż (wszystkie za wyjątkiem gryki) uprawiane są warzywa (ziemniaki, cebula, marchew, pomidory, papryka), drzewka owocowe i zioła. Zakonnicy chowają także zwierzęta - są cztery sztuki bydła (krowy mleczne i mniejsze jałówki), poza tym kury na jajka, kaczki, gęsi i perliczki.    


    - Mamy własny ogródek, dwie szklarnie, gdzie jest 70 krzaków pomidora (różne odmiany: malinowy, holenderski, małe, duże, koktajlowe). Poza tym cysterskie ziemniaki w trzech odmianach: ekscelencja, arizona i belaroza. Które najlepsze? Każdy ma swój gust. My uprawiamy je głównie na użytek własny, ale mieszkańcy kupują od nas sadzeniaki. Zresztą pozostałe uprawy też biorą od nas miejscowi rolnicy oraz mieszkańcy - dodaje o. Tymoteusz.      


    Gospodarstwo warzywne, zarówno w szklarniach, jak również na wolnym powietrzu wymaga dużo zabiegów, zwłaszcza, że to uprawa bez oprysków. Produkty z cysterskiego ogrodu są przeznaczone na ich własny refektarz (w klasztorze jest na stałe 24 osoby), kilka lat temu została wybudowana przechowalnia, która pozwala na zachowanie świeżych warzyw od jesieni do wczesnej wiosny.

    Takie cebule, tylko u Cystersów – i to bez oprysków

    Cystersi propagatorami nowych technologii uprawy

    Cystersi od wieków byli prekursorami nowoczesnej sztuki agrarnej, w średniowieczu uczyli trójpolówki, potem pięciopolówki, aktualnie próbują różnych nowinek rolniczych. W gospodarstwie jest nowoczesny system nawodnienia i uprawa na agrowłókninie. Wodę zakonnicy czerpią z dwóch studni, zbierają także deszczówkę. 


    - W tym roku sezon był bardzo zróżnicowany pod względem zbiorów, co zawsze zależy od wielu czynników, głównie od pogody - mówi o. Tymoteusz przyznając, że w ostatnim czasie bardzo podrażały koszty uprawy, m.in. ze względu na wysokie koszty nawozów oraz  paliwa.

    W znacznym stopniu rekompensują to jednak dopłaty unijne.    


    - Nasze rolnictwo niczym nie różni się od pozostałych gospodarstw. Jesteśmy zwykłym gospodarstwem rodzinnym, gdzie każdy ma swoje zajęcia, a jak jest potrzeba pomaga, gdzie trzeba. W niczym to nie koliduje z duszpasterstwem. Nie ma żadnego problemu, by pogodzić jedno z drugim. To nie jest biznes, nie robimy tego dla zysku - przyznaje o. Tymoteusz.

    Cystersi produkują wino


    W cysterskim gospodarstwie jest również pasieka (osiem uli) oraz winnica, w uprawie której bracia stawiają pierwsze kroki, ale winobranie już mają za sobą.


    - Mamy wino z ubiegłego roku, ale nie jest dobrej jakości. Każda winnica ma swoją charakterystykę, chodzi o bilans między kwasami a cukrem, do ideału jeszcze nam daleko - przyznaje Cysters.

    Hodowla zwierząt, uprawa warzyw, ale również winorośli - wypełnia życie w Cysterskim Klasztorze


    Biżej natury - bliżej Boga


    - Praca na roli to aspekt teologiczny - przywracanie raju na ziemi dla świata. Bóg stwarzając człowieka, oddał mu ziemię, mówiąc: troszczcie się o to. Ktoś, kto zrozumie pracę w ziemi, wchodzi w łączność z panem Bogiem. Praca z ziemią i zwierzętami, to jest forma modlitwy i kontemplacji. To niesamowite widzieć, jak z małego kurczątka wyrasta kura, a z ziarna - źdźbło, z którego dostaje wiele osób. Jeśli ktoś kocha, to co robi, to nie jest to przykry obowiązek i wysiłek. Czasem można mieć zwyczajnie czegoś dość i być zmęczonym, ale człowiek nigdy by tego nie zostawił - dodaje ojciec Tymoteusz. 

    Czytaj także: Prowadzi pasiekę w Bieszczadach i walczy z niedźwiedziami [ZDJĘCIA] 

    • Tagi:
    • warzywa
    • Wąchock
    • zakonnicy
    • cystersi
    • praca na roli
    • mnich
    Ewelina Jamka
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Wymieszaj te trzy składniki i zrób domowy nawóz. Zbierzesz kosze pełne papryki

    21 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Te warzywa kupimy taniej niż rok temu

    15 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Wilki w pomidorach. Sprawdź, kiedy trzeba się ich pozbyć

    15 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Ceny warzyw w Broniszach - które się zmieniły?

    14 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Krajowe młode ziemniaki już można kupić. Ile kosztują?

    7 maja 2025
    Dla domu

    Kiedy sadzić pomidory do gruntu? Najlepszy termin właśnie się zbliża

    7 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Dla domu

    Najlepsza alternatywa dla ziemniaka? To warzywo jest zdrowe i łatwe w uprawie

    29 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Drób
    Ile kosztują kury w 2025 roku? Oto aktualne ceny
    21 maja 2025
    Pomoc unijna
    Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
    20 maja 2025
    Choroby i szkodniki
    Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
    20 maja 2025
    Najnowsze
    Pomoc unijna
    Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
    20 maja 2025
    KRUS
    KRUS: jest nowa składka za zwłokę
    20 maja 2025
    Pomoc unijna
    Startuje jeden z najpopularniejszych naborów ARiMR. Pieniądze są m.in. na maszyny
    19 maja 2025
    Ekonomika
    Co się opłaca w rolnictwie? Ekspert wskazuje na jedno
    19 maja 2025
    Pomoc unijna
    Te dopłaty przyznawane są do 40 ha. Nabór dla rolników startuje w czerwcu
    19 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy