Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Rolnicy nie inwestują w dobre maszyny i dlatego nie zarabiają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
      ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ci duchowni nie boją się ciężkiej pracy na roli

Ci duchowni nie boją się ciężkiej pracy na roli

Prawo i finanse 18 września 2022 06:00 Ewelina Jamka
Ci duchowni nie boją się ciężkiej pracy na roli
Źródło: E. Jamka
- Ktoś, kto zrozumie pracę w ziemi, wchodzi w łączność z panem Bogiem - powiedział ojciec Tymoteusz. Święte słowa, prawda?
Spis treści:

    Cystersi z Wąchocka nie tylko zarządzają parafią, opiekują się klasztorem i muzeum, ale też prowadzą szeroko pojętą działalność rolniczą. Mało kto wie, że uprawiają zboże, ziemniaki, warzywa, a także hodują zwierzęta. Praca na roli to przywracanie raju na ziemi dla świata - nie mają wątpliwości ci, dla których rolnictwo jest formą modlitwy i kontemplacji.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    U Cystersów z Wąchocka - zakonnicy i ich gospodarstwo rolne

    - Nasz założyciel, Św. Benedykt mówił, że jeżeli zakonnicy pracują i zbierają plony swoimi rękami, a także się modlą, to dopiero wówczas są prawdziwymi mnichami - podkreśla ojciec Tymoteusz, opiekun ok. 5-hatarowego gospodarstwa, w którym pracują wszyscy zakonnicy.

    Cystersi są związani z Wąchockiem (pow. starachowicki, woj. świętokrzyskie) od XII wieku. Przybyli tu z Francji i rozpoczęli życie wśród lokalnej społeczności, prowadząc działalność duszpasterską i przemysłową. To im okolica zawdzięcza rozwój hutnictwa, a także nowoczesną uprawę roli.

    Wybudowany tu na przełomie XII i XIII wieku Klasztor, jest jednym z najpiękniejszych przykładów architektury romańskiej Polsce. Fundatorem opactwa był w 1179 roku biskup krakowski Gedeon (Gedko), zaś budowniczym opactwa był Simon, z pochodzenia Włoch.
    Klasztor dwukrotnie był niszczony przez najazdy tatarskie. Ale dzięki wytężonej pracy zakonników, został przywrócony do dawnej świetności. Podstawą jego działalności od zawsze było rolnictwo.


    - Rolnictwo od zawsze było wpisane w działalność cysterską, taka jest idea i charyzma, również po powrocie cystersów do Wąchocka w 1951 roku (z krakowskiej Mogiły przybyli po 132 latach nieobecności - przyp. red.) - opowiada ojciec Tymoteusz, opiekun gospodarstwa.


    Motto Cystersów: pracą człowiek żyje

    Jak w każdym gospodarstwie rolnym, również u cystersów czas wytężonej pracy na roli zaczyna się wczesną wiosną, gdzie przygotowywana jest ziemia pod zasiewy. Nie inaczej jest w opactwie w Wąchocku, gdzie oprócz zbóż (wszystkie za wyjątkiem gryki) uprawiane są warzywa (ziemniaki, cebula, marchew, pomidory, papryka), drzewka owocowe i zioła. Zakonnicy chowają także zwierzęta - są cztery sztuki bydła (krowy mleczne i mniejsze jałówki), poza tym kury na jajka, kaczki, gęsi i perliczki.    


    - Mamy własny ogródek, dwie szklarnie, gdzie jest 70 krzaków pomidora (różne odmiany: malinowy, holenderski, małe, duże, koktajlowe). Poza tym cysterskie ziemniaki w trzech odmianach: ekscelencja, arizona i belaroza. Które najlepsze? Każdy ma swój gust. My uprawiamy je głównie na użytek własny, ale mieszkańcy kupują od nas sadzeniaki. Zresztą pozostałe uprawy też biorą od nas miejscowi rolnicy oraz mieszkańcy - dodaje o. Tymoteusz.      


    Gospodarstwo warzywne, zarówno w szklarniach, jak również na wolnym powietrzu wymaga dużo zabiegów, zwłaszcza, że to uprawa bez oprysków. Produkty z cysterskiego ogrodu są przeznaczone na ich własny refektarz (w klasztorze jest na stałe 24 osoby), kilka lat temu została wybudowana przechowalnia, która pozwala na zachowanie świeżych warzyw od jesieni do wczesnej wiosny.

    Cystersi propagatorami nowych technologii uprawy

    Cystersi od wieków byli prekursorami nowoczesnej sztuki agrarnej, w średniowieczu uczyli trójpolówki, potem pięciopolówki, aktualnie próbują różnych nowinek rolniczych. W gospodarstwie jest nowoczesny system nawodnienia i uprawa na agrowłókninie. Wodę zakonnicy czerpią z dwóch studni, zbierają także deszczówkę. 


    - W tym roku sezon był bardzo zróżnicowany pod względem zbiorów, co zawsze zależy od wielu czynników, głównie od pogody - mówi o. Tymoteusz przyznając, że w ostatnim czasie bardzo podrażały koszty uprawy, m.in. ze względu na wysokie koszty nawozów oraz  paliwa.

    W znacznym stopniu rekompensują to jednak dopłaty unijne.    


    - Nasze rolnictwo niczym nie różni się od pozostałych gospodarstw. Jesteśmy zwykłym gospodarstwem rodzinnym, gdzie każdy ma swoje zajęcia, a jak jest potrzeba pomaga, gdzie trzeba. W niczym to nie koliduje z duszpasterstwem. Nie ma żadnego problemu, by pogodzić jedno z drugim. To nie jest biznes, nie robimy tego dla zysku - przyznaje o. Tymoteusz.

    Cystersi produkują wino


    W cysterskim gospodarstwie jest również pasieka (osiem uli) oraz winnica, w uprawie której bracia stawiają pierwsze kroki, ale winobranie już mają za sobą.


    - Mamy wino z ubiegłego roku, ale nie jest dobrej jakości. Każda winnica ma swoją charakterystykę, chodzi o bilans między kwasami a cukrem, do ideału jeszcze nam daleko - przyznaje Cysters.


    Biżej natury - bliżej Boga


    - Praca na roli to aspekt teologiczny - przywracanie raju na ziemi dla świata. Bóg stwarzając człowieka, oddał mu ziemię, mówiąc: troszczcie się o to. Ktoś, kto zrozumie pracę w ziemi, wchodzi w łączność z panem Bogiem. Praca z ziemią i zwierzętami, to jest forma modlitwy i kontemplacji. To niesamowite widzieć, jak z małego kurczątka wyrasta kura, a z ziarna - źdźbło, z którego dostaje wiele osób. Jeśli ktoś kocha, to co robi, to nie jest to przykry obowiązek i wysiłek. Czasem można mieć zwyczajnie czegoś dość i być zmęczonym, ale człowiek nigdy by tego nie zostawił - dodaje ojciec Tymoteusz. 

    Czytaj także: Prowadzi pasiekę w Bieszczadach i walczy z niedźwiedziami [ZDJĘCIA] 

    • Tagi:
    • warzywa
    • Wąchock
    • zakonnicy
    • cystersi
    • praca na roli
    • mnich
    Ewelina Jamka
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon

    15 października 2025
    Ceny rolnicze

    Rolnicy nie inwestują w dobre maszyny i dlatego nie zarabiają?

    15 października 2025
    Prawo i finanse

    Szykują się zmiany w przepisach. Mają usprawnić eksport naszych warzyw i owoców

    10 października 2025
    Newsy

    Drastyczna sytuacja części rolników. Zbadają wątek zmowy cenowej

    9 października 2025
    Newsy

    Nadprodukcja czy zwiększony import warzyw?

    7 października 2025
    Dla domu

    Połóż obok zielonych pomidorów. Szybko dojrzeją i się zaczerwienią

    26 września 2025
    Owoce i warzywa

    Jesienne sadzenie ziemniaków. Niemożliwe? Do spełnienia jest kilka warunków

    23 września 2025
    Dla domu

    Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach

    14 września 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
    18 października 2025
    Bydło i mleko
    Uwaga hodowcy. Pierwszy taki przypadek w tym roku w Polsce
    18 października 2025
    Sylwetki
    Sąsiad odciągnął ją od płonącego ciągnika
    18 października 2025
    Najnowsze
    Prawo i finanse
    Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
    18 października 2025
    Sylwetki
    Sąsiad odciągnął ją od płonącego ciągnika
    18 października 2025
    Pomoc unijna
    1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
    17 października 2025
    Pomoc unijna
    Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
    17 października 2025
    Pomoc unijna
    Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
    17 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności