Nie wyrzucaj ich do kosza, tylko zalej wodą. Sansewieria wypuści nowe liście
Najpopularniejsza odmiana sansewierii ma dekoracyjne, mięsiste, podłużne liście w kolorze zielonym, z żółto-białymi zdobieniami. Dobrze rośnie w miejscu z lekko rozproszonym światłem. Powinna też poradzić sobie w półcieniu. Preferuje luźną, dobrze przepuszczalną glebę o lekko zasadowym odczynie. Lepiej znosi suszę niż przelanie.
Nawóz ze skorupek jaj dla sansewierii do wypuszczania nowych liści
Skorupki jajek to jeden z najpopularniejszych składników domowych nawozów do roślin doniczkowych. Powinny zadziałać również w przypadku sansewierii. Skorupki są bogate w wapń korzystny dla roślin preferujących zasadowe lub obojętne pH gleby. Aby przygotować nawóz, trzeba zmielić suche skorupki na proszek i delikatnie wmieszać go w ziemię wokół rośliny. Innym sposobem jest przygotowanie nawozu płynnego. Robi się to zalewając skorupki gorącą wodą i pozostawiając je na 1-2 tygodnie. Następnie płyn należy przelać do butelki i używać do podlewania co dwa tygodnie.
Czytaj także: Zmieszaj w proporcji 1:4 i podlej paprotkę. Liście przestaną brązowieć i usychać
Nawóz ze skórek od bananów do sansewierii
W analogiczny sposób można przygotować nawóz ze skórki od banana. Jest ona m.in. źródłem potasu i fosforu. Jeśli mamy taką możliwość – wysuszmy ją i pokruszoną wymieszajmy z ziemią. Drugi sposób to zalanie wodą (ok. 1 litr) i pozostawienie na około dobę. Następnie wodę zlewamy i podlewamy sansewierię. Można ją wykorzystać również do innych roślin lubiących lekko zasadowe podłoże.
Nawóz z fusów z kawy lub herbaty do sansewierii? Tak, ale uważaj na zakwaszenie gleby
Wysuszone fusy z kawy lub herbaty (zwłaszcza zielonej) to także jedna z popularnych domowych metod nawożenia roślin doniczkowych. Można je wymieszać delikatnie z podłożem. Rośliny można też podlewać przestudzonymi naparami. Kawa i herbata mają sporo składników, które mogą odżywić sansewierię, ale przy ich zastosowaniu trzeba zachować umiar i ostrożność, bo w ich przypadku istnieje ryzyko zakwaszenia gleby.