Ciepło-zimne banany - przepis
składniki:
4 banany, połówka cytryny, 30 ml rumu (lub innego słodkiego alkoholu), 3 łyżki miodu,
lody - najlepiej o smaku waniliowym, śmietankowym lub bakaliowym, można dodać cynamon, kardamon, wanilię - wedle uznania i upodobań, 250 ml śmietany kremówki, 1 czekolada, bakalie.
wykonanie:
banany obieramy ze skórki. Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy sok z cytryny, alkohol i przyprawy (z tych ostatnich możemy zrezygnować, podobnie jak i z alkoholu). Na patelnię wrzucamy banany. Smażymy po 2-3- minuty z każdej strony. Na talerz wykładamy dwie kulki lodów, obkładamy je gorącymi bananami, dekorujemy bitą śmietaną, rozpuszczoną czekoladą i bakaliami.
- Tagi:
- ciepło-zimne banany
- lody
- rum
- przepis