Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - aktualizacja komunikatu MRiRW na 20 maja 2025 r.
      Wielka Brytania: Na farmie odnotowany przypadek "choroby szalonych krów"
      Czy ceny warchlaków czeka zmiana?
      Po co stosować probiotyki, prebiotyki i postbiotyki dla tuczników
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Demolka na plantacjach buraków. Przymrozki zrobiły swoje. Część pól przesianych
      Mokre Dni Pola w Pasterzowicach. Zaprezentowano najlepsze odmiany rzepaku
      Zwróć uwagę na pH, siarkę i chelaty
      Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kluczowa inwestycja przy wielkiej fabryce ciągników Deutz-Fahr
      Tak prezentuje sie nowy ciągnik Landini siódmej serii [VIDEO]
      Nowa generacja "kompaktów" od Massey Ferguson. Chodzi o dwa modele ciągników
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będą większe cła nie tylko na amerykańskie zboża. To odpowiedź na groźby Trumpa.
      Tylko do 4 czerwca można zawalczyć o 20 tys. zł.
      Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
      KRUS: jest nowa stawka za zwłokę
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już koniec przymrozków? Najnowsza pogoda IMGW na 5 tygodni
      Drzewko w japońskim klimacie. Odpowiednie nawet dla początkujących ogrodników
      Niezwykle efektowne i eleganckie. Popularność zapewnia im m.in. łatwa uprawa
      Obficie i długo kwitną. Oto cztery idealne rośliny na skalniak
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Chuda wieprzowina z omega-3 i selenem

Chuda wieprzowina z omega-3 i selenem

Hodowla - Trzoda chlewna 11 grudnia 2015 04:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 11 grudnia 2015 08:30
Chuda wieprzowina z omega-3 i  selenem
Źródło: Fotolia.com
Hodowcy trzody chlewnej chcą zerwać z opinią, że wieprzowina jest tłusta i mniej zdrowa niż drób czy wołowina. Czy uda im się zawalczyć o wysoką pozycję na rynku dla mięsożerców?
Spis treści:

    Hodowcy trzody chlewnej chcą zerwać z opinią, że wieprzowina jest tłusta i mniej zdrowa niż drób czy wołowina. Czy uda im się zawalczyć o wysoką pozycję na rynku dla mięsożerców?

    Od kilkunastu lat robi się naprawdę dużo, by wartość dietetyczna wieprzowiny była wysoka. Nacisk kładzie się na intensywną pracę hodowlaną, by produkować mięso bogatsze w białko, natomiast bardziej ubogie w tłuszcz. - Mięso wieprzowe jest źródłem wielu cennych substancji o charakterze odżywczym, w tym przede wszystkim pełnowartościowych białek. Ma dość dużo dobrze przyswajalnego żelaza i znacznie mniej, niż powszechnie się sądzi, tłuszczu i kaloryczności - przekonuje Tadeusz Blicharski, dyrektor Polskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej Polsus.

    Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego Oddział Poznań dodaje, że w surowym kotlecie schabowym można spodziewać się ponad 22% białka. - A jest to białko z najwyższej półki, ponieważ zawiera duże ilości aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasze ciało samo nie wytworzy. Są to lizyna, aminokwasy siarkowe oraz tryptofan. Tak doskonały bilans aminokwasów powinien szeregować wieprzowinę wysoko w piramidzie żywieniowej - stwierdza. A co z tłuszczem? Naukowcy i hodowcy poczynili starania, by wyjść naprzeciw oczekiwaniom klienta i „zwierzę odchudzili”. - Wystarczyło 15 lat i średnia zawartość mięsa w świni zmieniła się z 43% na 57%. Oznacza to, że na przykład w boczku ilość tłuszczu zmniejszyła się z 53% na 25%, a w schabie z 10 na 7% - wyjaśnia Dariusz Lisiak.

     

    Jak wyprodukować zdrowe mięso?

    Wiele instytucji, w tym: Polsus, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt oraz Instytut Fizjologii Zwierząt Państwowej Akademii Nauk, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Zootechniki PiB, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego wzięły udział w badaniach nad opracowaniem technologii produkcji mięsa wieprzowego i jego przetworów o wysokich wartościach odżywczych, właściwościach organoleptycznych i o podwyższonej zawartości deficytowych w naszej diecie pierwiastków. Zastanawiano się również nad tym, jak zapewnić możliwie długie okres przydatności do spożycia przy zachowaniu funkcjonalnych wartości mięsa. Uwzględniono przy tym kolejne etapy pozyskania wieprzowiny: rasa zwierząt; system żywienia zwierząt i utrzymania; dodatki paszowe, wpływające na zwiększenie koncentracji składników bioaktywnych; warunki transportu zwierząt, uboju i przechowywania mięsa; ocena jakości tusz i mięsa. Uznano, że najlepsze rasy to mieszańce pbz - duroc.

    Zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej

    Za cel obrano m.in. zwiększenie pierwiastka potrzebnego do życia zwierząt i ludzi - selenu. - Jest to pierwiastek, który ma cechy oksydantu, co zabezpiecza wrażliwe kwasy tłuszczowe przed utlenianiem - wyjaśnia Tadeusz Blicharski. Poza tym selen działa w systemie odpornościowym. Wykazano jego korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Przy czym wykazano negatywne skutki zarówno jego niedoboru, jak i nadmiaru w organizmie. - Niedobór bardzo negatywnie wpływa na zdolności rozrodcze, a nadmiar działa zatruwająco na organizm. Zatem trzeba utrafić w odpowiednią ilość. Można poda wać selen w pastylkach, ale też do paszy, żeby odkładał się w mięsie. Taką metodę więc opracowaliśmy - zaznacza Tadeusz Blicharski. Jak wynika z badań, lepsze efekty daje stosowanie selenu w formie organicznej (drożdże selenowe) niż nieorganicznej (selenit sodu, selenin sodu). - W Polsce, a więc w kraju o glebach ubogich w selen, potwierdzono wpływ podawania w paszy selenu organicznego na niektóre, ważne parametry jakości mięsa - tłumaczy Tadeusz Blicharski.

     

    Omega-3 w wieprzowinie

    Prowadzono również badania nad jakością tłuszczu w wieprzowinie. Chodzi o to, by poprzez odpowiednie żywienie zwierząt zmieniony został bilans kwasów tłuszczowych: zmniejszył się udział kwasów nasyconych, a zwiększył nienasyconych, zwłaszcza tych, o których jest bardzo głośno, czyli omega-3. W związku z tym, że świnie nie mogą syntetyzować (pożądanych) kwasów z rodziny PUFA, rozwiązaniem jest wprowadzenie do diety dodatków bogatych w te kwasy. Mogą być nimi nasiona lub oleje: słonecznikowy, lniany, rzepakowy lub rybny. - Cechą wspólną wprowadzenia olejów do diety świń jest obniżenie w tkance zwierzęcej SFA na rzecz zwiększenia zawartości PUFA oraz witamin A, D, E i K (rozpuszczalnych w tłuszczach) - zaznacza dyrektor Polsusu.

    Dzięki pracy hodowlanej zmniejszono kaloryczność wieprzowiny o 20%, a w przypadku niektórych elementów o 30%, poprawiono także jakość tłuszczu na zdecydowanie bardziej pożądany. - Niech koronnym argumentem będzie fakt, że tak bardzo obecnie zwalczany przez dietetyków cholesterol został obniżony do poziomu 54mg/100g, to jest mniej o 20% w porównaniu z wynikami z lat 90. Jednakże największym zaskoczeniem niewątpliwie jest fakt, że w wieprzowinie jest mniej cholesterolu niż w drobiu - stwierdza Dariusz Lisiak. Okazało się, że najlepszymi parametrami jakości mięsa oraz najlepszym profilem kwasów tłuszczowych charakteryzowały się tuczniki żywione paszą z dodatkiem 1 mg selenu organicznego/ 1 kg paszy oraz 3% dodatkiem oleju lnianego.

    Aronia, porzeczki i truskawki dla świń?

    Co ciekawe, sprawdzano również wpływ dodatków do paszy suszonych wytłoków z owoców i warzyw. Stwierdzono podwyższenie zawartości kwasów PUFA w mięsie świń, którym podawano susze z wytłoków aronii czarnoowocowej, porzeczki czarnej, truskawek, jabłek i marchwi. - Te składniki wspomagają trawienie paszy, są cennym źródłem przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych, związków mineralnych oraz włókna pokarmowego - wymienia szef Polsusu. Zastosowane w dawkach pokarmowych suszone wytłoki owocowe i warzywne wpływają także korzystnie na poprawę cech sensorycznych mięsa, w tym barwy i zapachu - Wzbogacenie diety świń w naturalne dodatki bogate w te substancje może dodatkowo wpływać na polepszenie smakowitości paszy, a przez to poprawę jej wykorzystania przez zwierzęta oraz poprawę ich zdrowotności - dodaje Tadeusz Blicharski.

    „Mięso wieprzowe jest źródłem wielu cennych substancji o charakterze odżywczym, w tym przede wszystkim pełnowartościowych białek. Ma dość dużo dobrze przyswajalnego żelaza i znacznie mniej, niż powszechnie się sądzi, tłuszczu i kaloryczności.” Tadeusz Blicharski

     

    • Tagi:
    • Tadeusz Blicharski
    • wieprzowina
    • POLSUS
    • Instytut Zootechniki PiB
    • Omega-3
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

    13 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Tuczniki na huśtawce cen: czy produkcja świń w Chinach wyjdzie na prostą?

    31 marca 2025
    Newsy

    Niemiecki eksport wieprzowiny w górę

    26 lutego 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    21 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Kulinaria

    Jak wybierać świeże i dobrej jakości mięso? Kluczowe zasady zakupowe

    20 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Tanie mięso z Niemiec może zalać nasz rynek. Wszystko z powodu pryszczycy

    23 stycznia 2025
    Analizy rynkowe

    Czego spodziewa się branża mięsna w 2025 roku? Jaki był 2024?

    27 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Do dzierżawy gospodarstwo o pow. 350 hektarów. Gdzie?
    22 maja 2025
    Pomoc unijna
    Program: ochrona środowiska i klimatu. Rolnicy domagają się list rankingowych
    22 maja 2025
    KRUS
    To oświadczenie trzeba złożyć w KRUS najpóźniej do 31 maja
    22 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - aktualizacja komunikatu MRiRW na 20 maja 2025 r.
    21 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Wielka Brytania: Na farmie odnotowany przypadek "choroby szalonych krów"
    21 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Czy ceny warchlaków czeka zmiana?
    21 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Po co stosować probiotyki, prebiotyki i postbiotyki dla tuczników
    21 maja 2025
    Drób
    Ile kosztują kury w 2025 roku? Oto aktualne ceny
    21 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy