Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Choroby i szkodniki
  • Ta choroba zjada cukier. Naukowcy prowadzą badania nad jej zwalczaniem

Ta choroba zjada cukier. Naukowcy prowadzą badania nad jej zwalczaniem

Uprawy - Inne uprawy 22 sierpnia 2025 09:36 prof. UPP dr hab. Łukasz Sobiech, dr inż. Monika Grzanka Aktualizacja: 22 sierpnia 2025 09:59
Jedna z najgroźniejszych chorób buraka cukrowego - chwościk buraka
Jedna z najgroźniejszych chorób buraka cukrowego - chwościk buraka
Źródło: fot. Sz. Mofina
Coraz częściej rozpatrywanym rozwiązaniem służącym przeciwdziałaniu rozwoju chwościka buraka jest łączenie ochrony biologicznej z chemiczną, ze zwróceniem uwagi na obniżenie ilości preparatów syntetycznych. Badania pod tym kątem prowadzili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Spis treści:

    Na poziom plonowania buraków cukrowych oraz jakość zebranych płodów rolnych ma wpływ szereg czynników. Jednym z najważniejszych jest zdrowotność roślin uprawnych. Chwościk buraka uznawany jest za najgroźniejszą chorobę zagrażającą burakom cukrowym. Infekcja roślin skutkuje spadkiem plonowania korzeni, zmniejszeniem zawartości cukru w korzeniach, obniżeniem plonu cukru technologicznego, które może sięgać 55%. Zasadne jest zatem poszukiwane rozwiązań, które pozwolą na skuteczną ochronę plantacji przed wspomnianą chorobą.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wycofywanie substancji czynnych

    Rolnictwo mierzy się obecnie z wieloma wyzwaniami. Jednym z najbardziej znaczących jest konieczność dostosowania technologii produkcji roślin uprawnych do wymagań i regulacji związanych z koniecznością obniżenia zużycia chemicznych środków ochrony roślin i nawozów mineralnych. Konieczne jest również dostosowanie technologii produkcji do realiów wycofywania kolejnych substancji aktywnych środków ochrony roślin z rynku Wspólnoty. W najbliższym czasie istotnym punktem w ochronie buraków cukrowych stanie się opracowanie nowych metod zwalczania chwościka buraka. W ostatnich latach producenci rolni Unii Europejskiej stracili możliwość stosowania do tego celu propikonazolu oraz epoksykonazolu. Substancje te do niedawna stanowiły ważne elementy ochrony buraka cukrowego. Na liście substancji potencjalnie zagrożonych wycofaniem znajduje się tebukonazol. Zagrożeniem jest także postępujący problem odporności patogenów na substancje aktywne środków ochrony roślin. Zjawisko to notowane jest między innymi dla chwościka buraka. Dotyczy to wielu rejonów kraju, gdzie ten postępujący problem przyczynia się do coraz mniejszej efektywności ochrony chemicznej.

    Czytaj też:
    Wkrótce ruszy zbiór buraków cukrowych. Jakie ceny proponują cukrownie? Jaki plon?

    Wykorzystanie preparatów mikrobiologicznych

                Wykorzystanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji rolniczej jest jednym ze sposobów ograniczenia ilości aplikowanych chemicznych środków ochrony roślin. Wykorzystywane są one między innymi do zwalczania chorób grzybowych. W tym celu stosowane są między innymi bakterie z rodzaju Bacillus spp. Bakterie należące do gatunku Bacillus velezensis wydzielają siderofory. Substancje te chronią rośliny przed patogenami, wiążąc żelazo dostępne w glebie w chelaty i uniemożliwiając jego pobranie przez  patogeny chorobotwórcze. Dodatkowo zastosowanie preparatów mikrobiologicznych umożliwia redukcję stresu roślin uprawnych wywołanego przez czynniki biotyczne  i abiotyczne. W konsekwencji może to doprowadzić do zmniejszenia ich podatności na patogeny chorobotwórcze.

                Łączenie ochrony biologicznej z chemiczną

                Osiągnięcie odpowiednio wysokiej efektywności fungistatycznej w przypadku korzystania z wyłącznie preparatów mikrobiologicznych jest trudnym do osiągnięcia celem. Coraz częściej rozpatrywanym rozwiązaniem jest jednak łączenie ochrony biologicznej z chemiczną, ze zwróceniem uwagi na obniżenie ilości preparatów syntetycznych. Podejście takie ma wiele zalet. Po pierwsze mikroorganizmy działają w inny sposób niż fungicydy chemiczne, a więc jest to sposób na przeciwdziałanie problemu odporności. Kolejnym aspektem jest fakt, że bakterie i grzyby wykazują często złożone działanie, które obejmuje nie tylko ochronę roślin, ale i stymulację ich wzrostu. Ważnym aspektem jest również fakt, że podejście to jest korzystne dla środowiska i pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia w zbieranych płodach rolnych pozostałości pestycydów. Ważne jest jednak, aby zwrócić uwagę na bezpieczeństwo środków chemicznych względem aplikowanych mikroorganizmów. Należy sprawdzić, czy zalecenia producenta nie wykluczają możliwości łączenia preparatów mikrobiologicznych z wybranymi grupami środków ochrony roślin. Coraz częściej w uzupełnieniu strategii przeciwdziałania wystąpienia chwościka buraka wykorzystywane są również preparaty zawierające miedź. Jest to w pewnym stopniu powrót do przeszłości, ale często w nowej odsłonie. Nowoczesne formy tego składnika często nie ograniczają się do jedynie działania kontaktowego, a krążą w roślinie. Wspomniany składnik wykazuje wielokierunkowe działanie względem patogenów, co jest kolejną zaletą w kontekście przeciwdziałania odporności.

    Czytaj też:
    Nie tylko chwościk stanowi teraz zagrożenie dla buraków cukrowych

    Wyniki badań

                Badania mające na celu stworzenie technologii uprawy buraka cukrowego spełniające wymagania opisanych wyzwań podjęto w projekcie „Burak Cukrowy Od Pola Do Stołu” realizowanym w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Działanie Współpraca. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że w wielu rejonach kraju strategia wspomagania roślin i przeciwdziałania rozwoju chwościka buraka zgodnie z omawianymi założeniami jest w pełni możliwa i skuteczna. W przypadku technologii opartej o trzy zabiegi (1 – heptaglukonian miedzi, 2 – heptaglukonian miedzi + fenpropidyna + difenokonazol w pełnej dawce, 3 - Bacillus velezensis + fenpropidyna + difenokonazol w obniżonej dawce) obserwowano znaczną poprawę zdrowotności roślin. Daje to nadzieję na powodzenie uprawy buraków cukrowych w nowych realiach dostępności fungicydów oraz presji odpornych patogenów.

    • Tagi:
    • burak cukrowy
    • Chwościk buraka
    prof. UPP dr hab. Łukasz Sobiech, dr inż. Monika Grzanka
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje

    13 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje

    10 grudnia 2025
    Analizy rynkowe

    Mniej buraków na polskich polach. “Wpisujemy się w trend europejski”. Uratuje to branżę?

    4 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?

    3 grudnia 2025
    Inne uprawy

    Słodko-gorzka kampania cukrownicza 2025/2026 wystartowała. Co dalej?

    2 września 2025
    Choroby i szkodniki

    Jak uchronić buraki przed złodziejem cukru? Ekspert radzi [VIDEO]

    10 lipca 2025
    Choroby i szkodniki

    Znów złe wieści dla plantatorów buraka cukrowego. Nowe zagrożenia dla roślin

    1 lipca 2025
    Choroby i szkodniki

    Duże problemy na plantacjach buraka cukrowego. Plon zagrożony?

    24 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Zły scenariusz dla starszych rolników. Mogą zostać całkowicie pozbawieni dopłat?
    23 grudnia 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
    23 grudnia 2025
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Zboża
    Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
    21 grudnia 2025
    Uprawy
    Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
    18 grudnia 2025
    Uprawy
    Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
    18 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności