Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
      Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
      Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pyszne święta: Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa

Pyszne święta: Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa

Newsy 12 grudnia 2018 08:54 redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2018 15:00
Pyszne święta: Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa
Źródło: D. Jańczak
Jaki jest według was najpiękniejszy zapach na świecie? Według nas i wielu ludzi, zgodnie z badaniami, aromat świeżo upieczonego chleba.
Spis treści:

     Jaki jest według was najpiękniejszy zapach na świecie? Według nas i wielu ludzi, zgodnie z badaniami, aromat świeżo upieczonego chleba.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przywołuje miłe skojarzenia i powoduje, że zaczynamy być naprawdę głodni. Do pieczywa jesteśmy tak bardzo przywiązani, że nie wyobrażamy sobie śniadania czy kolacji bez niego. Jeśli zależy nam na smaku i jakości, wybierajmy chleb pieczony na naturalnym zakwasie. Tylko taki (bez zbędnych ulepszaczy w postaci spulchniaczy) oferuje Wiesława Nowakowska z Sobiałkowa, koło Miejskiej Górki. Piekarnię odziedziczyła po teściu, który otworzył ją w 1959 roku.

    - Wszystkie receptury, na bazie których działamy, są właśnie z tamtego okresu. Nie wprowadzamy nowości, bo wiemy, że nasi klienci cenią najlepszy smak i tradycję. Może inni mają w swojej ofercie ładniejsze placki, ale ludzie mówią, że „jeśli się najeść z apetytem to tylko do Sobiałkowa” - stwierdza Wiesława Nowakowska.

    W tej piekarni można kupić pieczywo (70% mąki żytniej i 30% mąki pszennej), bułki, ciasto drożdżowe z serem oraz owocami, makowce, kruche jabłeczniki oraz serniki. Do sklepiku tuż przy zakładzie przyjeżdżają klienci także z dalszych okolic, który cenią sobie zdrową żywność. Rodzinna firma Nowakowskich była wielokrotnie nagradzana. Otrzymała m.in. Laur Przedsiębiorczości przyznany przez gminę Miejska Górka oraz tytuł HIT 2011 za „wysoką jakość produkcji piekarniczej i cukierniczej opartej o naturalne składniki firmowych receptur”.


     

    • Tagi:
    • tradycyjne
    • lokalne jedzenie
    • pieczywo
    • Sobiałkowo
    • Wiesława Nowakowska
    • chleb
    • ciasta
    redakcja
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

    5 grudnia 2025
    Sylwetki

    Własne mleko od krowy i wędliny z własnej świni. U nich to tradycja

    7 sierpnia 2025
    Zdrowie

    Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

    21 lutego 2025
    Newsy

    Historia chleba. Co wpływa na jego smak?

    22 stycznia 2023
    Newsy

    Kupujesz na święta ciasta, ryby i bakalie luzem? Uważaj!

    23 grudnia 2019
    Newsy

    Pyszne święta: Lokalne sery z przyprawami i posypką gyros

    19 grudnia 2018
    Newsy

    Tradycyjne żniwa w świecie kombajnów

    17 lipca 2018
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
    23 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Zły scenariusz dla starszych rolników. Mogą zostać całkowicie pozbawieni dopłat?
    23 grudnia 2025
    Newsy
    Możesz spalić gałęzie na własnym polu? Jeden błąd może cię słono kosztować
    23 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Możesz spalić gałęzie na własnym polu? Jeden błąd może cię słono kosztować
    23 grudnia 2025
    Przepisy
    Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
    22 grudnia 2025
    Ekonomika
    219 ha, budynki inwentarskie i biogazownia - dla kogo? Rolnicy czekają na przetarg
    22 grudnia 2025
    Newsy
    Uwaga! Niebezpieczny alergen w żywności w jednej z popularnych sieci handlowych
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności