Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
      Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
      Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Zostawić liście, czy zgrabić? Ta decyzja może zmienić twój ogród
      Ten krzew rośnie nawet w zimie. I zachwyca przez 365 dni w roku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pyszne święta: Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa

Pyszne święta: Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa

Newsy 12 grudnia 2018 08:54 redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2018 15:00
Pyszne święta: Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa
Źródło: D. Jańczak
Jaki jest według was najpiękniejszy zapach na świecie? Według nas i wielu ludzi, zgodnie z badaniami, aromat świeżo upieczonego chleba.
Spis treści:

     Jaki jest według was najpiękniejszy zapach na świecie? Według nas i wielu ludzi, zgodnie z badaniami, aromat świeżo upieczonego chleba.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przywołuje miłe skojarzenia i powoduje, że zaczynamy być naprawdę głodni. Do pieczywa jesteśmy tak bardzo przywiązani, że nie wyobrażamy sobie śniadania czy kolacji bez niego. Jeśli zależy nam na smaku i jakości, wybierajmy chleb pieczony na naturalnym zakwasie. Tylko taki (bez zbędnych ulepszaczy w postaci spulchniaczy) oferuje Wiesława Nowakowska z Sobiałkowa, koło Miejskiej Górki. Piekarnię odziedziczyła po teściu, który otworzył ją w 1959 roku.

    - Wszystkie receptury, na bazie których działamy, są właśnie z tamtego okresu. Nie wprowadzamy nowości, bo wiemy, że nasi klienci cenią najlepszy smak i tradycję. Może inni mają w swojej ofercie ładniejsze placki, ale ludzie mówią, że „jeśli się najeść z apetytem to tylko do Sobiałkowa” - stwierdza Wiesława Nowakowska.

    W tej piekarni można kupić pieczywo (70% mąki żytniej i 30% mąki pszennej), bułki, ciasto drożdżowe z serem oraz owocami, makowce, kruche jabłeczniki oraz serniki. Do sklepiku tuż przy zakładzie przyjeżdżają klienci także z dalszych okolic, który cenią sobie zdrową żywność. Rodzinna firma Nowakowskich była wielokrotnie nagradzana. Otrzymała m.in. Laur Przedsiębiorczości przyznany przez gminę Miejska Górka oraz tytuł HIT 2011 za „wysoką jakość produkcji piekarniczej i cukierniczej opartej o naturalne składniki firmowych receptur”.


     

    • Tagi:
    • tradycyjne
    • lokalne jedzenie
    • pieczywo
    • Sobiałkowo
    • Wiesława Nowakowska
    • chleb
    • ciasta
    redakcja
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Własne mleko od krowy i wędliny z własnej świni. U nich to tradycja

    7 sierpnia 2025
    Zdrowie

    Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

    21 lutego 2025
    Newsy

    Historia chleba. Co wpływa na jego smak?

    22 stycznia 2023
    Newsy

    Kupujesz na święta ciasta, ryby i bakalie luzem? Uważaj!

    23 grudnia 2019
    Newsy

    Pyszne święta: Lokalne sery z przyprawami i posypką gyros

    19 grudnia 2018
    Newsy

    Tradycyjne żniwa w świecie kombajnów

    17 lipca 2018
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Zmiana tych przepisów może uderzyć w tysiące polskich gospodarstw
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
    20 listopada 2025
    KRUS
    Ponad 6500 zł co miesiąc. To świadczenie także dla rolników. Decyduje wiek
    20 listopada 2025
    Najnowsze
    Przepisy
    Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
    20 listopada 2025
    Newsy
    Wiescirolnicze.pl zapraszają na Targi FRUIT POLAND 2025!
    20 listopada 2025
    Newsy
    Zmiana tych przepisów może uderzyć w tysiące polskich gospodarstw
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Newsy
    Mała sensacja w Żorach. Rolnicy zauważyli gatunek krytycznie zagrożony
    18 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności