Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pomysłowy i "nie za miliony" sposób na przechowywanie ziemniaków
      Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Pyszne święta: Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa

Pyszne święta: Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa

Newsy 12 grudnia 2018 08:54 redakcja Aktualizacja: 21 grudnia 2018 15:00
Pyszne święta: Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa
Źródło: D. Jańczak
Jaki jest według was najpiękniejszy zapach na świecie? Według nas i wielu ludzi, zgodnie z badaniami, aromat świeżo upieczonego chleba.
Spis treści:

     Jaki jest według was najpiękniejszy zapach na świecie? Według nas i wielu ludzi, zgodnie z badaniami, aromat świeżo upieczonego chleba.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Przywołuje miłe skojarzenia i powoduje, że zaczynamy być naprawdę głodni. Do pieczywa jesteśmy tak bardzo przywiązani, że nie wyobrażamy sobie śniadania czy kolacji bez niego. Jeśli zależy nam na smaku i jakości, wybierajmy chleb pieczony na naturalnym zakwasie. Tylko taki (bez zbędnych ulepszaczy w postaci spulchniaczy) oferuje Wiesława Nowakowska z Sobiałkowa, koło Miejskiej Górki. Piekarnię odziedziczyła po teściu, który otworzył ją w 1959 roku.

    - Wszystkie receptury, na bazie których działamy, są właśnie z tamtego okresu. Nie wprowadzamy nowości, bo wiemy, że nasi klienci cenią najlepszy smak i tradycję. Może inni mają w swojej ofercie ładniejsze placki, ale ludzie mówią, że „jeśli się najeść z apetytem to tylko do Sobiałkowa” - stwierdza Wiesława Nowakowska.

    W tej piekarni można kupić pieczywo (70% mąki żytniej i 30% mąki pszennej), bułki, ciasto drożdżowe z serem oraz owocami, makowce, kruche jabłeczniki oraz serniki. Do sklepiku tuż przy zakładzie przyjeżdżają klienci także z dalszych okolic, który cenią sobie zdrową żywność. Rodzinna firma Nowakowskich była wielokrotnie nagradzana. Otrzymała m.in. Laur Przedsiębiorczości przyznany przez gminę Miejska Górka oraz tytuł HIT 2011 za „wysoką jakość produkcji piekarniczej i cukierniczej opartej o naturalne składniki firmowych receptur”.


     

    • Tagi:
    • tradycyjne
    • lokalne jedzenie
    • pieczywo
    • Sobiałkowo
    • Wiesława Nowakowska
    • chleb
    • ciasta
    redakcja
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Własne mleko od krowy i wędliny z własnej świni. U nich to tradycja

    7 sierpnia 2025
    Zdrowie

    Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

    21 lutego 2025
    Newsy

    Historia chleba. Co wpływa na jego smak?

    22 stycznia 2023
    Newsy

    Kupujesz na święta ciasta, ryby i bakalie luzem? Uważaj!

    23 grudnia 2019
    Newsy

    Pyszne święta: Lokalne sery z przyprawami i posypką gyros

    19 grudnia 2018
    Newsy

    Tradycyjne żniwa w świecie kombajnów

    17 lipca 2018
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czeka nas pogrzeb polskiego rolnictwa? Rolnicy mówią wprost [VIDEO]
    27 listopada 2025
    Uprawy
    Nie dzieje się dobrze. Ceny nasion kukurydzy pójdą w górę?
    27 listopada 2025
    Pomoc unijna
    ARIMR przypomina rolnikom: termin kończy się jutro. Chodzi o pieniądze
    27 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Czeka nas pogrzeb polskiego rolnictwa? Rolnicy mówią wprost [VIDEO]
    27 listopada 2025
    Newsy
    Nowe inwestycje w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach
    27 listopada 2025
    Newsy
    “To nie jest zwykły protest”. Strajk rolników 27 listopada
    27 listopada 2025
    Newsy
    Będą zmiany w prawie łowieckim. Korzystne dla właścicieli nieruchomości
    27 listopada 2025
    Newsy
    Którędy ucieka ciepło z domu? Głównymi winowajcami wcale nie są drzwi i okna
    27 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności