Pyszne święta: Chleby, drożdżowce i makowce z Sobiałkowa
Jaki jest według was najpiękniejszy zapach na świecie? Według nas i wielu ludzi, zgodnie z badaniami, aromat świeżo upieczonego chleba.
Przywołuje miłe skojarzenia i powoduje, że zaczynamy być naprawdę głodni. Do pieczywa jesteśmy tak bardzo przywiązani, że nie wyobrażamy sobie śniadania czy kolacji bez niego. Jeśli zależy nam na smaku i jakości, wybierajmy chleb pieczony na naturalnym zakwasie. Tylko taki (bez zbędnych ulepszaczy w postaci spulchniaczy) oferuje Wiesława Nowakowska z Sobiałkowa, koło Miejskiej Górki. Piekarnię odziedziczyła po teściu, który otworzył ją w 1959 roku.
- Wszystkie receptury, na bazie których działamy, są właśnie z tamtego okresu. Nie wprowadzamy nowości, bo wiemy, że nasi klienci cenią najlepszy smak i tradycję. Może inni mają w swojej ofercie ładniejsze placki, ale ludzie mówią, że „jeśli się najeść z apetytem to tylko do Sobiałkowa” - stwierdza Wiesława Nowakowska.
W tej piekarni można kupić pieczywo (70% mąki żytniej i 30% mąki pszennej), bułki, ciasto drożdżowe z serem oraz owocami, makowce, kruche jabłeczniki oraz serniki. Do sklepiku tuż przy zakładzie przyjeżdżają klienci także z dalszych okolic, który cenią sobie zdrową żywność. Rodzinna firma Nowakowskich była wielokrotnie nagradzana. Otrzymała m.in. Laur Przedsiębiorczości przyznany przez gminę Miejska Górka oraz tytuł HIT 2011 za „wysoką jakość produkcji piekarniczej i cukierniczej opartej o naturalne składniki firmowych receptur”.