Ceny warzyw. Kapusta droższa o 150%
Polskie warzywa gruntowe na rynku hurtowym pojawiły się z opóźnieniem. Część z nich kosztuje znacznie więcej niż przed rokiem. Wszystko przez wiosenne przymrozi.
- Ze względu na niskie temperatury siewy warzyw do gruntu, w większości regionów, odbywały się w terminie późniejszym, porównując z 2016 rokiem. Jedynie w części południowo-zachodniej do siewów przystąpiono wcześniej. Na wielu plantacjach i uprawach spustoszenia wywołały występujące w późniejszym okresie opady gradu - zwraca uwagę Małgorzata Skoczewska, rzecznik prasowy Rynku Hurtowego w Broniszach. Dodaje przy tym, że w minionym tygodniu ceny kalafiorów i kapusty młodej wzrosły do poziomu - ponad 5,00 zł za kalafiory i 4,00 zł za kapustę (cena uzależniona od wielkości). - Jest to w porównaniu z 2016 rokiem drożej o 150%. Zwyżka tej ceny jest jednak chwilowa - dopóki nie pojawią się dostawy z kolejnych nasadzeń - wyjaśnia rzeczniczka Broniszy. Cena ogórków gruntowych z kolei nie przekracza 2,85 za kilogram - to około połowę więcej niż przed rokiem. Fasolka szparagowa natomiast, w opakowaniach po 5 kg, jest w cenie 6,00-9,00 zł/kg - czyli dwa razy drożej niż w analogicznym okresie 2016 r.
Jeśli chodzi natomiast o młodą marchew, to jej cena jest o 1/5 niższa w porównaniu z zeszłym rokiem - kosztuje od 1,30 do 2,00 zł/kg. Ceny młodych ziemniaków natomiast oscylują w granicach 0,85 -1,20 zł/kg (ceny zbliżone do ubiegłorocznych).