Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ceny rolnicze
  • Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie

Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie

Hodowla - Bydło i mleko Nov. 24, 2025, 6:24 a.m.
- Do tej pory wszyscy nam mówili: „sprzedajecie dużo, dlatego że jesteście tani”. Nie, my sprzedajemy dużo, dlatego że produkujemy dobrze i jakościowo - komentuje Jacek Zarzecki z Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny
- Do tej pory wszyscy nam mówili: „sprzedajecie dużo, dlatego że jesteście tani”. Nie, my sprzedajemy dużo, dlatego że produkujemy dobrze i jakościowo - komentuje Jacek Zarzecki z Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny
Źródło: Canva
Polska wołowina buduje coraz silniejszą pozycję na rynkach międzynarodowych. Jesteśmy coraz większą konkurencją dla innych krajów Unii Europejskiej.
Spis treści:

    Co stoi za tak dobrą pozycją, w której aktualnie znajduje się branża bydła mięsnego? W opinii Jacka Zarzeckiego z Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny - współpraca całego sektora i dobrze napisana strategia, zgodnie z którą branża podąża.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Powinniśmy być dumni z tego, jak wygląda produkcja zwierzęca w Polsce oraz z tego, jaką rolę ten sektor w gospodarce krajowej pełni. Dzisiaj sektor wołowiny to najbardziej stabilny sektor produkcji zwierzęcej w Polsce. I nie będę tylko mówił o tym, że to jest zasługa tego, że jako sektor mamy swoją strategię, tylko przede wszystkim kierunku, który jest obrany przez rolników. Współpracujemy całą branżą - od hodowców, producentów kończąc na przetwórcach i eksporterach. Współdziałamy i to dzięki temu jesteśmy właśnie tym miejscu - zaznaczył Jacek Zarzecki z Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny.

    O hodowli i przetwórstwie w Sejmie

    Swoimi spostrzeżeniami ekspert podzielił się na spotkaniu branży produkcji zwierzęcej, w którym głos zabierali również producenci mleka, trzody chlewnej czy drobiu i jaj. Debatę „Hodowla i przetwórstwo produktów zwierzęcych w Polsce” zorganizowała Federacja Gospodarki Żywnościowej RP we współpracy z Sejmową Komisją Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 

    Polska wołowina prawie najdroższa w UE

    Jak zauważył Zarzecki, cena polskiej wołowiny rośnie w niebywałym tempie.

    - To nie jest tak, że średnie ceny, które uzyskujemy w Polsce, zbliżają się do średnioeuropejskich. My te ceny przebijamy. Dzisiaj cena wołowiny w Polsce jest druga pod względem wysokości w Unii Europejskiej zaraz po Irlandii. To jest 716 euro za 100 kilogramów, a średnia europejska to jest 667 euro za 100 kilogramów – zaznaczył Zarzecki.

    Polski sektor produkcji wołowiny zaczyna znaczyć coraz więcej w rozgrywkach międzynarodowych.

    - Przestaliśmy konkurować na rynku europejskim, który jest naszym głównym rynkiem zbytu, ceną. Do tej pory wszyscy nam mówili: „sprzedajecie dużo, dlatego że jesteście tani”. Nie, my sprzedajemy dużo, dlatego że produkujemy dobrze i jakościowo. I to są te kierunki, o których musimy mówić, że my dzisiaj na rynkach europejskich, który jest głównym odbiorcą naszej wołowiny, nie możemy konkurować i już nie konkurujemy ceną, tylko powinniśmy konkurować jakością i powtarzalnością – przekonuje Jacek Zarzecki.

    Rolnicy powinni się specjalizować w danych dziedzinach

    Aby rozwijać właśnie ten kierunek, branża w opinii Zarzeckiego potrzebuje specjalizacji.

    - I tutaj nie ma się co oszukiwać, że większość wołowiny w Polsce, którą sprzedajemy, pochodzi z ras mlecznych. Ale to, że ją sprzedajemy w takich wysokich cenach, to pokazuje że my jesteśmy specjalistami w tej produkcji. I jeszcze jedna ważna rzecz, bo już skoro mówimy o eksporcie, to warto o tym powtarzać. Jedno euro włożone w rolnictwo, bez znaczenia czy to są fundusze unijne, czy fundusze krajowe, przekłada się na 2,8 euro polskiego eksportu żywności. To pokazuje jaką wartością dodaną jest inwestycja w rolnictwo – mówił Jacek Zarzecki.

    Apeluje do producentów, by przestali mówić o tym, że się nie opłaca, tylko „pokazywać, że się opłaca jeżeli coś robimy dobrze”.

    Krytycznie odniósł się do sposobu wydatkowania funduszy pomocowych, które w ostatnim czasie trafiły do gospodarstw.

    - Powinniśmy oczekiwać od rządzących realizacji pewnego schematu działań, a nie tylko gaszenia pożarów, bo gaszenie pożarów powoduje jedynie tyle, że się marnuje dużo wody, a ta woda to są pieniądze, a nie przynosi to efektu. Co pokazało te 10 miliardów złotych, które w związku z pomocą dotyczącą wojny na Ukrainie zostało przepalone. Te środki władowane w sektor rolny po trzech latach  nie dały żadnego efektu. Jedynie, oprócz tego, że zostały zgaszone pewne emocje społeczne. A emocje społeczne w rolnictwie zawsze będą, bo głównym Hashtagiem, którym posługują się rolnicy, to jest „nie opłaca się”. I obojętnie, ile by to nie było, jakie by nie były ceny żywca wołowego, zawsze się znajdą malkontenci, którzy będą mówili że się nie opłaca - mówi Zarzecki.

    Coraz więcej wegan i wegetarian wraca do spożywania mięsa?

    Jacek Zarzecki wspomniał także o wyzwaniach, jakie czekają sektor produkcji bydła i wołowiny. Wśród nich jest m.in. popularyzowanie w społeczeństwie diety bezmięsnej.

    - To jest odpowiedź na postawy konsumenckie. Jednak w tym zakresie jestem bardziej spokojny, bo jeżeli widzimy że blisko 80% wegan i wegetarian wraca do spożywania mięsa, to jest dobry trend. A, zgodnie z badaniami z 2023 roku, w populacji jest 1,3% wegan i wegetarian około 5% (…). Bardziej mnie niepokoją pewne kierunki, które są w samorządach, tak jak tendencje, jeżeli chodzi o Wrocław, gdzie wprowadza się bezmięsne czwartki. Jest to trend, który ma napędzać młode pokolenie do odchodzenia od diety mięsnej. A to, co mówił profesor Całka, to są niebezpieczne tendencje, bo to młode pokolenie to jest tam, gdzie się kreuje pewne przyzwyczajenia, od których później będzie ciężko odchodzić w latach następnych - twierdzi Zarzecki.

     

    • Tagi:
    • ceny bydła
    • wołowina
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur

    Nov. 20, 2025
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    Nov. 13, 2025
    Ceny rolnicze

    Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?

    Nov. 3, 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?

    Oct. 26, 2025
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    Oct. 21, 2025
    Ceny rolnicze

    Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?

    Oct. 17, 2025
    Bydło i mleko

    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie

    Oct. 15, 2025
    Bydło i mleko

    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

    Oct. 7, 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    Nov. 24, 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    Nov. 24, 2025
    Przepisy
    Ważny obowiązek dla właścicieli budynków. Od 2026 r. wchodzą nowe przepisy
    Nov. 24, 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    Nov. 24, 2025
    Bydło i mleko
    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?
    Nov. 23, 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta nie mają objawów, ale wynik testu jest dodatni. Mapa zakażeń tą chorobą rozszerza się
    Nov. 22, 2025
    Bydło i mleko
    Kontrowersje wokół nowej metody hodowli. Oto największe takie gospodarstwo
    Nov. 22, 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    Nov. 21, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności