Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
      W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
      Ceny rosną. Co z podażą zboża?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ukraina może zagrozić polskiemu sektorowi rolnemu? „Nie zgadzam się z tą narracją”
      Nielegalnie zrzucają rolnikom śmieci na pola. Rządowa agencja ostrzega
      Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
      Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
      To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Cielęta i ich unikalny proces trawienia: Co musisz wiedzieć?

Cielęta i ich unikalny proces trawienia: Co musisz wiedzieć?

Hodowla - Bydło i mleko 12 stycznia 2025 05:04 Rafał Leroch Aktualizacja: 12 stycznia 2025 11:59
U nowo narodzonych cieląt aktywność enzymów trawiennych jest niska.
U nowo narodzonych cieląt aktywność enzymów trawiennych jest niska.
Źródło: Andrius Gruzdaitis - Fotolia
Cielęta, zanim zaczną trawić paszę w typowy sposób dla przeżuwaczy, wykazują w pierwszych tygodniach życia cechy zwierząt monogastrycznych. Kiedy cielę pobierze pójło, to przechodzi ono bezpośrednio do trawieńca poprzez rynienkę przełykową, którą tworzą fałdy mięśniówki w czepcu i żwaczu. Wystąpienie tego zjawiska jest stymulowane przez układ nerwowy, a pobudza go odruch ssania. Proces trawienia pobranej paszy odbywa się zatem w trawieńcu z pominięciem przedżołądków.
Spis treści:

    Początek trawienia

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Chcąc przedstawić ogólnie proces trawienia paszy u cieląt w pierwszym etapie odchowu można powiedzieć, że mleko dociera bezpośrednio do trawieńca z pominięciem żwacza, ponieważ tam mogłoby dochodzić do fermentacji. Następnie w kwaśnym środowisku trawieńca kazeina jest ścinana przez podpuszczkę, a pepsyna rozkłada białka na mniejsze fragmenty. Tu działa też lipaza, wstępnie rozbijająca tłuszcze, które potem trawione są w jelicie cienkim. Także w tym odcinku przewodu pokarmowego rozkładana jest laktoza przy udziale enzymu laktazy.

    Cielę potrzebuje mleka

    U nowo narodzonych cieląt aktywność enzymów trawiennych, takich jak amylaza, lipaza czy proteazy, jest dość niska. To wyniki początkowego przystosowania się przewodu pokarmowego cieląt do żywienia opartego na mleku, które jest zasobne w łatwo przyswajalne składniki odżywcze. Z chwilą wprowadzenia innych pasz aktywność enzymów trawiących węglowodany czy rozkładających włókno, stopniowo wzrasta, a to umożliwia trawienie bardziej złożonych składników diety i dalszy rozwój przedżołądków.

    Trawienie w kierunku fermentacji

    Najmłodsze cielęta posiadają jeszcze niedojrzały żwacz, dlatego rozwój mikroorganizmów odpowiedzialnych za procesy fermentacji jest bardzo niski. Oznacza to, że aktywność takich enzymów jak celulaza i amylaza, które produkowane są przez te mikroorganizmy, jest właściwie bliska zeru. Jednak z czasem rozwoju mikroflory żwacza (co stymulowane jest też poprzez stosowanie pasz stałych), co obserwuje się w 4-6 tygodniu życia cieląt, wzrasta aktywność tych enzymów odpowiadających za fermentację. Wówczas można intensywniej wprowadzać pasze stałe, ponieważ rozkład włókna i skrobi staje się coraz efektywniejszy.

    Czytaj także: Cielęta na start. Co jest ważne w odchowie?

    • Tagi:
    • trawienie
    • odchów cieląt
    • żywienie cieląt
    Rafał Leroch
    dr inż. Rafał Leroch jest zootechnikiem specjalizującym się w żywieniu zwierząt oraz organizacji produkcji, głównie trzody chlewnej i bydła. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w firmach paszowych, gdzie pracował jako produkt menadżer i doradca żywieniowy.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Cielęta w budkach: mniej chorób, lepsze wyniki [Video]

    2 sierpnia 2025
    Żywienie

    Jakie składniki odżywcze są kluczowe dla zdrowego rozwoju cieląt?

    14 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    Odchów cieląt - jakie powinny być dobowe przyrosty?

    10 lipca 2023
    Żywienie

    Siara zaraz po porodzie

    18 września 2019
    Bydło i mleko

    Żywienie bydła mlecznego - specjaliści rozwiewali wątpliwości [ZDJĘCIA]

    4 marca 2019
    Bydło i mleko

    Odchów cieląt - o czym należy pamiętać?

    21 marca 2018
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Siew w grudniu? Tak, ale przede wszystkim pod tym warunkiem
    10 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Do tych rolników dopłaty trafiają w pierwszej kolejności. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
    10 grudnia 2025
    Przepisy
    Ważna informacja dla właścicieli studni. Skorzysta nawet 40 tys. gospodarstw
    10 grudnia 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
    5 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko
    Polskie mleko znalazło swoje nowe eldorado? Ministerstwo odkrywa karty: te kraje to przyszłość
    5 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności