Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
      Tak samo, jak w zeszłym roku, ale ciut lepiej - niż dwa lata temu. Tak plonował słonecznik
      Żniwa kukurydziane do Gwiazdki czy jeszcze dłużej?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Zostawić liście, czy zgrabić? Ta decyzja może zmienić twój ogród
      Ten krzew rośnie nawet w zimie. I zachwyca przez 365 dni w roku
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Cielęta i ich unikalny proces trawienia: Co musisz wiedzieć?

Cielęta i ich unikalny proces trawienia: Co musisz wiedzieć?

Hodowla - Bydło i mleko 12 stycznia 2025 05:04 Rafał Leroch Aktualizacja: 12 stycznia 2025 11:59
U nowo narodzonych cieląt aktywność enzymów trawiennych jest niska.
U nowo narodzonych cieląt aktywność enzymów trawiennych jest niska.
Źródło: Andrius Gruzdaitis - Fotolia
Cielęta, zanim zaczną trawić paszę w typowy sposób dla przeżuwaczy, wykazują w pierwszych tygodniach życia cechy zwierząt monogastrycznych. Kiedy cielę pobierze pójło, to przechodzi ono bezpośrednio do trawieńca poprzez rynienkę przełykową, którą tworzą fałdy mięśniówki w czepcu i żwaczu. Wystąpienie tego zjawiska jest stymulowane przez układ nerwowy, a pobudza go odruch ssania. Proces trawienia pobranej paszy odbywa się zatem w trawieńcu z pominięciem przedżołądków.
Spis treści:

    Początek trawienia

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Chcąc przedstawić ogólnie proces trawienia paszy u cieląt w pierwszym etapie odchowu można powiedzieć, że mleko dociera bezpośrednio do trawieńca z pominięciem żwacza, ponieważ tam mogłoby dochodzić do fermentacji. Następnie w kwaśnym środowisku trawieńca kazeina jest ścinana przez podpuszczkę, a pepsyna rozkłada białka na mniejsze fragmenty. Tu działa też lipaza, wstępnie rozbijająca tłuszcze, które potem trawione są w jelicie cienkim. Także w tym odcinku przewodu pokarmowego rozkładana jest laktoza przy udziale enzymu laktazy.

    Cielę potrzebuje mleka

    U nowo narodzonych cieląt aktywność enzymów trawiennych, takich jak amylaza, lipaza czy proteazy, jest dość niska. To wyniki początkowego przystosowania się przewodu pokarmowego cieląt do żywienia opartego na mleku, które jest zasobne w łatwo przyswajalne składniki odżywcze. Z chwilą wprowadzenia innych pasz aktywność enzymów trawiących węglowodany czy rozkładających włókno, stopniowo wzrasta, a to umożliwia trawienie bardziej złożonych składników diety i dalszy rozwój przedżołądków.

    Trawienie w kierunku fermentacji

    Najmłodsze cielęta posiadają jeszcze niedojrzały żwacz, dlatego rozwój mikroorganizmów odpowiedzialnych za procesy fermentacji jest bardzo niski. Oznacza to, że aktywność takich enzymów jak celulaza i amylaza, które produkowane są przez te mikroorganizmy, jest właściwie bliska zeru. Jednak z czasem rozwoju mikroflory żwacza (co stymulowane jest też poprzez stosowanie pasz stałych), co obserwuje się w 4-6 tygodniu życia cieląt, wzrasta aktywność tych enzymów odpowiadających za fermentację. Wówczas można intensywniej wprowadzać pasze stałe, ponieważ rozkład włókna i skrobi staje się coraz efektywniejszy.

    Czytaj także: Cielęta na start. Co jest ważne w odchowie?

    • Tagi:
    • trawienie
    • odchów cieląt
    • żywienie cieląt
    Rafał Leroch
    dr inż. Rafał Leroch jest zootechnikiem specjalizującym się w żywieniu zwierząt oraz organizacji produkcji, głównie trzody chlewnej i bydła. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w firmach paszowych, gdzie pracował jako produkt menadżer i doradca żywieniowy.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Cielęta w budkach: mniej chorób, lepsze wyniki [Video]

    2 sierpnia 2025
    Żywienie

    Jakie składniki odżywcze są kluczowe dla zdrowego rozwoju cieląt?

    14 stycznia 2025
    Bydło i mleko

    Odchów cieląt - jakie powinny być dobowe przyrosty?

    10 lipca 2023
    Żywienie

    Siara zaraz po porodzie

    18 września 2019
    Bydło i mleko

    Żywienie bydła mlecznego - specjaliści rozwiewali wątpliwości [ZDJĘCIA]

    4 marca 2019
    Bydło i mleko

    Odchów cieląt - o czym należy pamiętać?

    21 marca 2018
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Obora-gigant stanęła w Wielkopolsce. Docelowo będzie tutaj aż 400 krów [VIDEO]
    19 listopada 2025
    Inne
    “Żółta kartka” dla dyrektora KOWR od ministra Krajewskiego. Jakie są powody?
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Obora-gigant stanęła w Wielkopolsce. Docelowo będzie tutaj aż 400 krów [VIDEO]
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności