O polskim zrównoważonym mleczarstwie podczas wizyty króla Danii
Wizyta królewska w Polsce stanowiła wyjątkową okazję do zaangażowania się polskich firm w dyskusje na wysokim szczeblu z liderami branży i duńskimi decydentami, a także wymiany doświadczeń z podobnie myślącymi partnerami biznesowymi. Dania - jako lider zrównoważonego rozwoju - może być doskonałym przykładem, jak wdrażać i stosować to zagadnienie na polu sektora mleczarskiego.
Polska Izba Mleka z Ambasadą Królestwa Danii
Polska Izba Mleka podjęła współpracę z Ambasadą Królestwa Danii już w listopadzie 2022 roku, czego efektem są dyskusje przy okrągłym stole w zakresie efektywnego wykorzystania zasobów w produkcji żywności oraz poprawy zrównoważonego rozwoju i redukcji odpadów w przemyśle mleczarskim.
Dyrektor biura PIM wzięła udział w okrągłym stole pn. Transformacja w kierunku rolnictwa przyjaznego dla klimatu, który miał miejsce w środę 31 stycznia w Hotelu Bristol w Warszawie.
- Stoję tu w podwójnej roli - jako wiceprezydent COGECA, unijnej organizacji reprezentującej spółdzielnie rolnicze oraz jako dyrektor Polskiej Izby Mleka, największej w Polsce organizacji reprezentującej sektor mleczarski, w tym spółdzielnie mleczarskie - przekazała Agnieszka Maliszewska, rozpoczynając prezentację.
- Jako europejskie rolnictwo przyjęliśmy wiele zobowiązań dotyczących klimatu. Naszym zadaniem jest przede wszystkim zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego naszych obywateli. Członkowie COPA COGECA chcą potwierdzić swoje całkowite zobowiązanie do:
-
ograniczenia wzrostu temperatury o 1,5°C, zgodnie z założeniami porozumienia paryskiego,
-
neutralności klimatycznej UE do 2050 roku,
-
celów zrównoważonego rozwoju - przyjętych przez ONZ, by położyć kres głodowi, chronić planetę i zapewnić wszystkim dobrobyt.
Rolnictwo i ochrona przyrody mogą iść ze sobą w parze, wiemy o tym dobrze, bo jako społeczność rolnicza dbamy o nasze środowisko. Chcę przypomnieć, że unijne rolnictwo odpowiada dziś za 10% emisji CO2 w Europie. Dla przykładu transport - za około 24 % - kontynuowała.
Mówiła również o skutkach niewłaściwej polityki rolnej w przeszłości, a także o działaniach podejmowanych przez spółdzielnie i rolników w kierunku redukcji emisji gazów cieplarnianych. Aby działania te były efektywne, potrzebne są właściwe do tego narzędzia oraz wsparcie finansowe.
Zrównoważone mleczarstwo
- Nasze spółdzielnie i rolnicy dokładają starań, aby osiągnąć zakładane cele, ale musimy mieć pewność, że przechodząc na zrównoważone rolnictwo nie stracimy unijnego rolnictwa. Dlatego potrzebujemy poważnego wsparcia w tych wyzwaniach. Naszym problemem dziś jest wymiana pokoleń w rolnictwie. Mamy wiele wyzwań, mamy wspólne cele i chcemy je realizować. Dlatego cieszę się, że Ambasada Królestwa Danii zaprosiła nas do wspólnego projektu nad zrównoważonym rolnictwem, w tym także zrównoważonym mleczarstwem. Ten sojusz, zapoczątkowany w 2022 roku, jest kontynuowany z powodzeniem dotychczas. Dał nam szanse wzajemnego uczenia się od siebie, wymiany wiedzy i opinii. Dzięki wielu spotkaniom i webinarom poznajemy nowe rozwiązania i korzystamy z nich.
Ta współpraca dała nam impuls do budowy polskiego zrównoważonego mleczarstwa. To projekt, który przenosi na polski rynek mleczarski najlepsze rozwiązania. Z udziałem spółdzielni mleczarskich i ekspertów tworzymy krajowy model zrównoważoności. Wiemy, że przed nami wiele wyzwań i pracy. Ale mamy wspaniałych partnerów z Danii, którzy są naszymi przewodnikami. Dzięki tej współpracy osiągniemy wspólny sukces dla naszego klimatu - zakończyła dyrektor biura Polskiej Izby Mleka.