Niższe pogłowie bydła, wyższy skup mleka
Pogłowie bydła w Polsce odgrywa istotną rolę w sektorze rolnictwa. Rozwój technologii i praktyk hodowlanych przyczynia się do efektywności produkcji, choć istnieją wyzwania związane z opieką nad zwierzętami i wymogami dotyczącymi ochrony środowiska. Jak te wszystkie wymagania i uwarunkowania wpłynęły na pogłowie bydła w Polsce?
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka podała, że populacja bydła na koniec czerwca 2023 roku wynosiła 6 353,7 tys. sztuk i była
o 1,4% tj. o 90,4 tys. szt. niższa niż przed rokiem oraz o 1,5% niższa niż w grudniu 2022 roku (o 94,6 tys. sztuk).
Pogłowie cieląt
Pogłowie cieląt do 1 roku spadło o 3,2% w porównaniu z czerwcem 2022 r. W porównaniu do grudnia 2022 r. spadło o 3,8% do poziomu 1 855,4
tys. szt. Cielęta stanowią 29,2% w strukturze pogłowia.
Pogłowie młodego bydła
Liczba młodego bydła w wieku 1-2 lata zmniejszyła się o 0,2% w porównaniu ze stanem w ubiegłym roku, a w porównaniu z grudniem 2022 r. populacja została zmniejszona o 1,7% i wynosiła 1 670,3 tys. szt. Młode bydło stanowi 26,3% w strukturze pogłowia
Krowy
Pogłowie krów zostało ograniczone o 2,2% w porównaniu z czerwcem 2022 r., również w porównaniu do grudnia 2022 r. odnotowało spadek o
0,5% i wynosiło 2 160,1 tys. szt. W strukturze pogłowia krowy stanowią 34,0%.
Krowy mleczne
Pogłowie krów mlecznych spadło o 2,2% w porównaniu z czerwcem 2022 r. oraz o 0,52% w porównaniu z grudniem 2022 roku i wyniosło 2 026,8
tys. sztuk.
Skup mleka
W relacji miesięcznej: skup mleka w sierpniu był o 2,7% mniejszy od skupu odnotowanego w lipcu
W relacji rocznej: w sierpniu skupiono o 1,9% więcej mleka niż w sierpniu 2022 r.
Łączny skup w 2023 r.: w ciągu ośmiu miesięcy 2023 roku skupiono o 1,5% więcej mleka niż w analogicznym okresie 2022 roku
Specjaliścii Credit Agricole informują
Ostatnie miesiące przyniosły dalszy spadek cen produktów mlecznych na światowym rynku mleka, niemniej jego dynamika wyraźnie się zmniejszyła. Ma on szeroki zakres i dotyczy wszystkich najważniejszych produktów mlecznych, przy czym w ujęciu rocznym najsilniejsze obniżki cen widoczne są w przypadku serwatki, masła oraz odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku.
- Jest to spójne z naszą oceną, zgodnie z którą światowy rynek mleka znajduje się w spadkowej fazie cyklu. Jednocześnie mimo początkowego silnego spadku, dysproporcja pomiędzy cenami tłuszczu mlecznego i białka, odzwierciedlana różnicą pomiędzy cenami masła i odtłuszczonego mleka w proszku, pozostaje na wysokim na tle historycznym poziomie. Spadki cen na światowym rynku mleka znajdują odzwierciedlenie na krajowym rynku, gdzie od początku 2023 r. cena skupu mleka, po uwzględnieniu czynników sezonowych, obniżyła się o ponad 25% - informują eksperci banku CA.
Specjaliści twierdzą, że jedną z głównych przyczyn spadku cen na rynku mleka jest wzrost jego produkcji wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych. Rosnąca podaż mleka wynika z obserwowanej w ostatnich kwartałach wysokiej opłacalności jego produkcji, która zachęcała rolników do zwiększania swoich możliwości wytwórczych. Choć obecnie tempo wzrostu produkcji obniżyło się (do 0,3% r/r w II kw. wobec 0,6% w I kw.) to w naszej ocenie jej perspektywy pozostają dobre. W USA, Nowej Zelandii i Argentynie czynnikiem korzystnym dla produkcji mleka będzie najprawdopodobniej zjawisko El Niño. W konsekwencji dostrzegamy wysokie prawdopodobieństwo, że dynamika dostaw mleka wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych zwiększy się w II poł. br.
Eksperci banku Credit Agricole zauważają, że ożywienie produkcji mleka zbiegło się w czasie z osłabieniem światowego popytu na produkty mleczne, w
znacznym stopniu będącego konsekwencją silnego wzrostu ich cen odnotowanego w poprzednich kwartałach, dokonującego się w warunkach obniżającej się siły nabywczej konsumentów na skutek wysokiej inflacji. Dodatkowym czynnikiem negatywnym dla światowego popytu na produkty mleczne jest wyraźne obniżenie popytu w Chinach, będących ich największym światowym importerem (w okresie I-V 2023 r. wolumen chińskiego importu produktów mlecznych obniżył się o 12,0% r/r).
- Podtrzymujemy naszą ocenę, że światowy rynek mleka pozostanie w spadkowej fazie cyklu do III kw. 2024 r. Czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych oraz perspektywy odbudowy popytu na produkty mleczne w Chinach wraz z prognozowanym przez nas ożywieniem gospodarczym w tym kraju. W konsekwencji oczekujemy, że cena skupu mleka w kolejnych kwartałach będzie kształtować się w trendzie spadkowym w ślad za obniżającymi się cenami produktów mlecznych. Lokalnie czynnikiem ograniczającym skalę spadku cen jest wysoka konkurencja o surowiec pomiędzy mleczarniami. Tym samym prognozujemy, że na koniec 2023 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 195 zł/hl, a na koniec 2024 r. ok. 190 zł/hl - podsumowują eksperci bank CA.