Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
Event od lat skupia branżę produkcji bydła, a jej organizatorem jest Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. To dwa dni inspirujących wystąpień, praktycznych paneli i rozmów o produkcji i przyszłości polskiej wołowiny. Spotkanie gromadzi ekspertów, naukowców, liderów rynku oraz samych hodowców, którzy wspólnie wymieniają doświadczenia i szukają rozwiązań dla nowoczesnej, zrównoważonej hodowli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najważniejszy event dla producentów bydła mięsnego w tym roku
Tym razem kongres, który zaplanowany jest na 8-9 grudnia, odbędzie się w Hotelu Windsor w Jachrance na Mazowszu. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Aby z niego skorzystać, należy jednak wcześniej się zarejestrować.
Dlaczego warto? To właśnie tutaj hodowcy mogą zdobyć cenną wiedzę praktyczną oraz dowiedzieć się o najnowszych technologiach stosowanych w gospodarstwach.
W ciągu dwóch dni Kongresu Hodowców Bydła Mięsnego przewidziano wykłady, panele oraz warsztaty dyskusyjne z udziałem naukowców, specjalistów w dziedzinie zootechniki, weterynarii oraz praktyków.
O aktualnej sytuacji epizootycznej w Polsce i Europie oraz minimalizacji zagrożeń poprzez bioasekurację w stadach bydła mięsnego będzie mówił dr lek. wet. Bogdan Konopka.
Z kolei prof. dr hab. Marcin Gołębiewski z SGGW poprowadzi wykład dotyczący wdrażania systemów jakości i promocji krajowej wołowiny kulinarnej.
W panelu dotyczącym zrównoważonej produkcji wołowiny w świetle nowej Wspólnej Polityki Rolnej udział wezmą: Marcin Gołębiewski SGGW, Martin Ziaja PFHBiPM , Stefan
Krajewski MRIRW oraz Witold Choiński - Związek Polskie Mięso.
Kolejny ciekawy panel to: Rolniczy Handel Detaliczny szansą na poprawę sytuacji ekonomicznej małych gospodarstw i skrócenie łańcucha dostaw w produkcji wołowiny. Debatować na ten temat będą tym razem: Jacek Klimza - prezes PZHiPBM, Paweł Meyer GIW, Dariusz Lisiak IBPRS oraz Andrzej Śliwa z CDR.
Kto zjawi się na Kongresie Hodowców Bydła Mięsnego w roku 2025?
Wśród panelistów znaleźli się:
dr lek. wet Bogdan Konopka - posiada wieloletni staż Inspekcji weterynaryjnej, specjalista w dziedzinie higieny zwierząt rzeźnych, ocen sytuacji epizootycznych i bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego,
prof. dr hab. Marcin Gołębiewski – profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prorektor ds. rozwoju oraz były dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach i przewodniczący Rady Dyscypliny „Zootechnika i rybactwo”,
Gilles Lequeux – francuski selekcjoner, całe życie zawodowe związany z hodowlą i selekcją bydła mięsnego. Od 1998 roku związany jest z Interlim Génétique Service w Lanaud, wchodzącym w skład Krajowej Stacji Oceny i Kwalifikacji Bydła Rasy Limousin,
Witold Choiński – prezes zarządu Związku Polskie Mięso
Jacek Klimza – prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego,
dr hab. Dariusz Lisiak, prof. IBPRS PIB – zastępca dyrektora ds. naukowych w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB,
Ewa Reńska - specjalistka w zakresie żywienia zwierząt oraz rozwoju biznesu w sektorze rolnym. Od dziewięciu lat związana z firmą Alltech Poland,
Andrzej Śliwa - absolwent Wydziału Zootechnicznego Akademii Rolniczej w Lublinie, obecnie pracownik Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział Radom,
Martin Ziaja – rolnik i hodowca bydła z województwa opolskiego, związany z PFHBiPM.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęły: Ministerstwo rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy
Patronat medialny:

Wydarzenie sfinansowano z Funduszy Promocji Produktów Rolno-Spożywczych
- Tagi:
- kongres
- bydło mięsne
- PZHiPBM






























