Eksport tego mięsa wzrósł o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

To są dobre informacje dla hodowców bydła w Polsce. W tym W tym roku ceny bydła mięsnego były wysokie. Choć w czasie poniedziałkowej sondy „Wieści Rolniczych” w punktach skupu okazało się, że ceny spadły od 0,50 zł do 1 zł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Informacje przekazane przez Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) napawają optymizmem.
Na świecie spada produkcja wołowiny
Według analizy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) światowa produkcja wołowiny w bieżącym roku może wynieść 78 mln ton, co oznacza spadek o 0,6% wobec 2024 r. Redukcja podaży dotyczy m.in. Stanów Zjednoczonych (–2,1%), Brazylii (–3,0%), Chin (–0,7%) i Unii Europejskiej (–1,1%). Wspólnota Europejska ma wyprodukować 6,57 mln ton wołowiny, czyli o 1,3% mniej niż rok wcześniej.
Dane Eurostatu pokazują, że w grudniu 2024 r. pogłowie bydła w UE wyniosło 71,9 mln sztuk, co oznacza spadek o 2,6% w porównaniu z grudniem 2023. Zmniejszenie liczebności stad dotyczyło wszystkich głównych producentów z Niemiec (–3,5%), Włoch (–3,9%), Irlandii (–3,3%) i Polski (–1,2%).
Spada eksport wołowiny w UE, a Polska za granicę sprzedaje coraz więcej
Mniejsze pogłowie oznacza spadek eksportu. W pierwszym półroczu 2025 r. kraje UE sprzedały poza wspólny rynek 432 tys. ton wołowiny, o 15% mniej niż rok wcześniej. Największym odbiorcą pozostała Wielka Brytania (166 tys. ton, 38% udziału). Polska z roczną produkcją żywca wołowego od 500–600 tys. ton, utrzymuje piątą pozycję w UE. Nasz kraj przeznacza na eksport 80–90% produkcji.
W pierwszym półroczu 2025 r. z Polski wyeksportowano 280 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 4% więcej niż przed rokiem. Wartość eksportu wyniosła ponad 1,7 mld euro (7,4 mld zł), co oznacza wzrost o 32% w stosunku roku do roku.
Kierunki eksportu w I półrocze 2025:
• UE (83%): Włochy (42 tys. ton - 19%), Niemcy (40 tys. ton - 18%), Hiszpania (20 tys. ton - 9%), Niderlandy (20 tys. ton - 9%), Francja (13 tys. ton - 6%).
• Państwa trzecie (17%): Turcja (21 tys. ton - 9%), Wielka Brytania (10 tys. ton - 4%), Izrael (3 tys. ton - 2%).
Jak kształtuje się import wołowiny do Polski?
W pierwszym półroczu tego roku import produktów wołowych i cielęcych do Polski wyniósł 40 tys. ton, co oznacza wzrost o 12% w porównaniu z 2023 rokiem . Największe ilości pochodziły z Włoch, Niemiec i Niderlandów.