Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Czy rolnicy zarobią w tym roku na zbożu?
      Niepewność na rynku świń. Co z cenami?
      Ceny bydła. Nadal wysokie?
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szepietowo 2025. W tym roku wystawa zwierząt jest inna niż zawsze [VIDEO]
      Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
      Można zmienić przeznaczenie jałówki opasowej i ubiegać się o wsparcie
      Ta groźna choroba znów zaatakowała. Chodzi o kilkanaście tysięcy kur
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większe ilości wapna to więcej korzyści - prawda czy mit?
      Ważny dzień dla plantatorów buraka cukrowego
      Te przepisy będą dotyczyć niemal każdego rolnika. Zmiany już za pół roku
      Żniwa 2025. Zbiory rzepaku będą opóźnione i niższe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ważna informacja dla ponad 10 tys. rolników. Chodzi o inwestycje z rolnictwa 4.0
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa WPR po 2028 roku: rolnicy żądają większego budżetu i mniej biurokracji
      Import wołowiny z Mercosur grozi europejskim rolnikom i środowisku?
      Ten nabór właśnie wystartował. Potrwa tylko do 25 lipca. Informuje ARiMR
      WPR po 2027 roku będzie utrzymana? Potrzebna jest koalicja państw członkowskich
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitnie tam, gdzie inne rośliny sobie nie poradzą. Będzie zdobić ogród wiele lat
      Jak często kosić trawę? Co robić, by mieć zielony dywan w ogrodzie?
      Masz w ogrodzie surfinie? Pamiętaj o tych zasadach, będą pięknie i długo kwitnąć
      Ślimaki upodobały sobie te rośliny. Jak ratować funkie?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło opasowe - warto czy nie?

Bydło opasowe - warto czy nie?

Hodowla - Bydło i mleko 26 lipca 2014 06:15 Dorota Jańczak Aktualizacja: 7 października 2015 17:27
Bydło opasowe - warto czy nie?
Źródło: fot. D. Jańczak
Na polskich stołach zdecydowanie za rzadko pojawiają się dania z wołowiny. Nie przodujemy także w produkcji bydła mięsnego. W Polsce nie ma szans na rozwój tego sektora?
Spis treści:

    Na polskich stołach zdecydowanie za rzadko pojawiają się dania z wołowiny. Nie przodujemy także w produkcji bydła mięsnego. W Polsce nie ma szans na rozwój tego sektora?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Rocznie, statystycznie, każdy Polak zjada mniej niż 2 kg wołowiny (przy średnio 40 kg spożywanej wieprzowiny). Jest to bardzo mało, jeśli weźmiemy pod uwagę Francję (25 kg), Włochy (24 kg) czy nawet Czechy (9,5 kg). A szkoda, bo mięso wołowe zaliczane jest to najbardziej wartościowych. Z pewnością wpływ na to ma cena produktu. 30 zł, które trzeba zapłacić za kilogram wołowiny, wolimy przeznaczyć na 2 kilogramy wieprzowiny albo 2,5 kilograma jeszcze tańszego kurczaka.

    Sytuację wykorzystali pośrednicy

    Jak podają eksperci, w ostatnim czasie wołowina w sklepach podrożała o 24%. Przy czym warto zaznaczyć, że nie zyskali na tym bynajmniej producenci żywca. Oni również narzekają na niższą opłacalność. - Zamieszanie związane z zakazem uboju rytualnego wykorzystali pośrednicy oraz przetwórcy. Poszli za ciosem i zaczęli skupować żywiec za niższą cenę. Skutki tego odczuwamy do teraz. Zauważamy spadek cen o ponad złotówkę na kilogramie. Na byku HF zarabiamy o tysiąc złotych mniej - tłumaczy Józef Kończak, prezes zarządu Konsta Sp. z o.o. w Kosowie, w powiecie gostyńskim. Firma, która dzierżawi 640 ha gruntów, posiada jedną z największych hodowli bydła mięsnego w Wielkopolsce. Pomysł o rozpoczęciu takiej działalności pojawił się kilka lat temu, gdy sytuacja na rynku przedstawiała się o wiele lepiej. Firma wybudowała trzy wiaty za 1,5 mln zł, w których hoduje obecnie 370 sztuk bydła czystej rasy Limousine. Prócz tego posiada bydło mleczne. Cały inwentarz zwierzęcy liczy 1.000 sztuk, którymi zajmuje się 33 pracowników. – Gdy zdecydowałem się na hodowlę bydła mięsnego, bardziej chodziło mi o buhaje rozpłodowe. Dlatego szukałem czystej rasy. W Polsce nie było jej za wiele. Pojechaliśmy do Francji. Wróciliśmy z około 60 odsadkami o wadze około 300 kg. Wszystkie były z ksiąg elitarnych. Po roku, za 4 tys. euro, przysłali nam buhaja – wyjaśnia Józef Kończak. W związku z tym, że zainteresowanie materiałem hodowlanym w Polsce nie jest duże, firmie Konsta pozostaje sprzedaż bydła na mięso. Większość żywca idzie na eksport.

    Polski towar dobry i tani

    Kraje Europy Zachodniej chętnie kupują polski żywiec, bo nasza cena jest dla nich naprawdę konkurencyjna. W Polsce za kilogram żywca płaci się około 1,6 euro, natomiast  we Francji 2,5 euro, a w Wielkiej Brytanii - 3 euro. - Są to kolosalne różnice cenowe. Czasem się śmieję, że w całej produkcji zyskiem jest obornik, bo wykorzystuje się go jako nawóz. Gdyby wszystko policzyć, niewiele by zostało. Gdy ja sprzedaję buhaja za 7,5 tys. zł, we Francji ta sama sztuka kosztuje 4 tys. euro. Jest o 100% droższa. Jaka w tym wszystkim logika? – komentuje Józef Kończak. Mimo to Polacy nie rezygnują z hodowli bydła mięsnego. Dlaczego? Jedni w produkcję zainwestowali duże pieniądze i teraz trudno im z niej zrezygnować, inni wierzą, że sytuacja się polepszy. Pokładają nadzieję w zwiększającym się eksporcie. W 2013 r., w stosunku do poprzedniego roku, wzrósł on o 3%.

    Zapotrzebowanie na mięso rośnie

    Szansą jeszcze większego zaistnienia na rynku europejskim dla Polaków jest produkcja wysokiej jakości mięsa wołowego, o odpowiedniej wydajności rzeźnej, określanej wysoką klasą EUROP. Na sprzedaż żywca może mieć wpływ, podawane przez prognostyków zwiększające się ogólne spożycie mięsa przez ludzi. – Prognozy mówią, że jeśli nic się nie wydarzy, ludzie w krajach rozwijających się zaczną w większych ilościach jeść mięso. Człowiek, który ciężko pracuje, zwraca coraz większą uwagę, by jego dawka dzienna była bogatsza w białko. Tendencje rynku światowego są jedne: ludzi przybywa. Będzie ich coraz więcej. W Chinach rośnie konsumpcja mięsa, a także mleka, którego wcześniej tam nie spożywano – wyjaśnia prof. Maciej Adamski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. A więc jest szansa. Jak ją wykorzystać? Naszą zaletą są cielęta, których w Unii Europejskiej brakuje. – Uzyskujemy około 2 mln cieląt rocznie. Mimo że w dominującej liczbie to cielęta słabo umięśnionej rasy holsztyńskiej, ale i tak w porównaniu z deficytem cieląt w Unii Europejskiej jest to naszym atutem, który dotychczas słabo wykorzystujemy - stwierdza prof. Henryk Grodzki ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Z 2 mln cieląt w 2012 r. 454 tys. sztuk (24% wszystkich urodzeń) zostało wy eksportowanych lub ubitych przy niskiej masie ciała 90 kg, zamiast opasanych do 600 - 700 kg. – Ten eksport, a tym bardziej ubój jest najgorszym ze wszystkich możliwych rozwiązań z gospodarczego punktu widzenia - komentuje prof. Henryk Grodzki. Szansą dla naszego kraju jest także fakt, iż mamy stosunkowo dużo użytków zielonych. – 21 procent upraw to w Polsce użytki zielone, 17% to pastwiska. Nikt w Europie nie ma tylu użytków zielonych - stwierdza prof. Maciej Adamski.

    Krzyżówki też się opłacają

    Warto zastanowić się nad krzyżowaniem towarowym krów ras mlecznych z buhajami ras mięsnych. - Jest to metoda stosowana w Polsce od 50 lat. Pozwala ona na wykorzystanie efektów oddziaływania genów krzyżowanych zróżnicowanych ras oraz szybką poprawę cech ilościowych i jakościowych potomstwa - stwierdza prof. Henryk Grodzki. Prof. Maciej Adamski dodaje, że wartościowe są nie tylko czyste rasy mięsne, ale i holsztyńsko-fryzyjskie oraz mieszańce. - „HF-y” też można opasać. Oczywiście nie będzie takiego przyrostu masy ciała, ale wydajność powyżej 53% można uzyskać. Mitem jest, że trzeba hodować czystorasowe. To mieszańce mają być podstawą. Są odporniejsze, mniej chorują i łatwiej znoszą warunki trudne, szybciej obrastają puchowym włosiem - tłumaczy.

    Połączyć mięsne z mlecznymi

    Czasem pojawiają się głosy, że hodowla bydła mięsnego jest konkurencją dla krów mlecznych. Zdaniem specjalistów takie myślenie jest błędne. Śmiało można połączyć dwie gałęzie produkcji. Jednak całkowicie zastąpić mleczną mięsnymi - nie można. - Przy mięsnych opłacalność jest diametralnie niższa, ale są też niższe nakłady pracy - wyjaśniają eksperci. Podają, że średnia wartość produkcji jednej krowy mlecznej to 11.200 zł, natomiast mięsnej - 4.300 zł. Różnica wynika oczywiście z pozyskiwanego na sprzedaż, tylko w pierwszym przypadku, mleka. - Jeśli ktoś zdecydowałby się stado 20 krów mlecznych zamienić na mięsne, ciężko mu będzie z tego żyć. Wartość produkcji od takiej krowy będzie dużo mniejsza – mówi prof. Grodzki.

    Wypuszczać bydło na pastwiska

    W jakich warunkach więc zastanowić się nad hodowlą bydła mięsnego? - Produkcja bydła mięsnego wówczas będzie miała sens, gdy będą ograniczone nakłady finansowe na budynki i pracę. Jeżeli byśmy postawili na solidne budynki, to z góry taka produkcja jest przekreślona, chyba że w dalekiej perspektywie, gdy ktoś młody zaczyna. Nie inwestujmy w oborę, tylko w zwierzęta. Dla mięsnych, budynek z otwartymi pomieszczeniami jest bardzo dobry. Bydło jest odporne na warunki klimatyczne, szczególnie na niskie temperatury. Gorzej czuje się latem niż zimą - zaznacza prof. Henryk Grodzki. Hodowlę warto prowadzić na głębokiej ściółce, dobrze jest na zewnątrz umieścić proste paśniki. - Bydło będzie wychodzić na dwór oddawać kał i do środka wracać na suche legowisko. Nakłady pracy, dzięki temu, są znikome - przekonuje specjalista. Dodaje, że bydło mięsne opłaca się hodować ekstensywnie - tam, gdzie nie ma dużych zasiewów buraków, rzepaku, pszenicy. – Musi wystarczyć pastwisk. Jeśli krowy będą cały rok w oborze, to nie ma sensu - zaznacza. Dobrze jest zastosować także odpady produkcji rolno-spożywczej. - Można wykorzystać śmiało bele słomy. Przy okazji jest to doskonałe legowisko i skrycie przed wiatrem – wyjaśnia prof. Henryk Grodzki.

    • Tagi:
    • Polska
    • bydło mięsne
    • produkcja
    • rozwój sektora
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Hodowla

    2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja

    19 maja 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Konto oszczędnościowe do 200 tys. zł. Oferta ważna do 08.07.2025

    26 czerwca 2025
    Uprawy

    "Źródła wszystkie powysychały". Największe susze w historii Polski

    29 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Dlaczego świnie znikają z polskich chlewni? Kulisy kryzysu, pytanie o przyszłość

    16 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    25 lutego 2025
    Hodowla

    Co czeka sektor wołowiny? O tym na Międzynarodowym Forum Wołowiny

    22 stycznia 2025
    Ciągniki

    Ciągniki Ursus znów będą produkowane? Nowy właściciel marki zdradza plany

    8 stycznia 2025
    Dla domu

    Niezwykłe wsie na mapie Polski. Takich miejsc jest w naszym kraju tylko sześć

    13 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    KOWR idzie na rekord w tegorocznej dzierżawie. Ile hektarów już rozdysponowano?
    29 czerwca 2025
    Newsy
    To kluczowa sprawa podczas żniw. O tym nie powinien zapominać każdy rolnik
    29 czerwca 2025
    Prawo i finanse
    Dostałeś dotację? Zobacz, jak prawidłowo rozliczyć amortyzację w rolnictwie
    29 czerwca 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Rolnicy, którzy mają zwierzęta, nie będą już musieli prosić w ARiMR o te papiery
    29 czerwca 2025
    Hodowla
    Szepietowo 2025. W tym roku wystawa zwierząt jest inna niż zawsze [VIDEO]
    28 czerwca 2025
    Hodowla
    Szepietowo 2025: XXXI Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych już od jutra
    27 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Rolników zabrakło w debacie o umowie UE–Mercosur
    27 czerwca 2025
    Bydło i mleko
    Dynamiczny wzrost produkcji mleka w USA
    25 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności