Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztują ogórki? Dlaczego jest tak drogo?
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
      Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
      Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
      Co za żniwa. Płakać się chce. Wielu jeszcze nie zaczęło nawet zbiorów
      Nie tylko chwościk stanowi teraz zagrożenie dla buraków cukrowych
      Jeden jęczmień zszedł z pola, czas pomyśleć o kolejnym
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważny termin: do 31 lipca złóż dokumenty do ARiMR w ramach WPR 2023–2027
      Ten nabór dotyczy wszystkich hodowców. Wkrótce ARiMR zacznie przyjmować wnioski
      Ta dotacja z ARiMR może się okazać dużym wparciem dla wielu rolników
      Ciągnik za 350 tys. zł przepadnie, bo kierowca był pijany. Nowe prawo w praktyce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przyciąga motyle do ogrodu. Latem jej pielęgnacja nie jest skomplikowana
      Deszczowo i bez upałów. Przełom miesięcy nie przyniesie zmian
      Nie wyrzucaj do śmieci. Świetnie sprawdzą się jako nawóz organiczny w ogrodzie
      Kwitnie, gdy inne rośliny nawet o tym nie myślą. Na dodatek odstrasza ślimaki
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Bydło opasowe - warto czy nie?

Bydło opasowe - warto czy nie?

Hodowla - Bydło i mleko 26 lipca 2014 06:15 Dorota Jańczak Aktualizacja: 7 października 2015 17:27
Bydło opasowe - warto czy nie?
Źródło: fot. D. Jańczak
Na polskich stołach zdecydowanie za rzadko pojawiają się dania z wołowiny. Nie przodujemy także w produkcji bydła mięsnego. W Polsce nie ma szans na rozwój tego sektora?
Spis treści:

    Na polskich stołach zdecydowanie za rzadko pojawiają się dania z wołowiny. Nie przodujemy także w produkcji bydła mięsnego. W Polsce nie ma szans na rozwój tego sektora?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Rocznie, statystycznie, każdy Polak zjada mniej niż 2 kg wołowiny (przy średnio 40 kg spożywanej wieprzowiny). Jest to bardzo mało, jeśli weźmiemy pod uwagę Francję (25 kg), Włochy (24 kg) czy nawet Czechy (9,5 kg). A szkoda, bo mięso wołowe zaliczane jest to najbardziej wartościowych. Z pewnością wpływ na to ma cena produktu. 30 zł, które trzeba zapłacić za kilogram wołowiny, wolimy przeznaczyć na 2 kilogramy wieprzowiny albo 2,5 kilograma jeszcze tańszego kurczaka.

    Sytuację wykorzystali pośrednicy

    Jak podają eksperci, w ostatnim czasie wołowina w sklepach podrożała o 24%. Przy czym warto zaznaczyć, że nie zyskali na tym bynajmniej producenci żywca. Oni również narzekają na niższą opłacalność. - Zamieszanie związane z zakazem uboju rytualnego wykorzystali pośrednicy oraz przetwórcy. Poszli za ciosem i zaczęli skupować żywiec za niższą cenę. Skutki tego odczuwamy do teraz. Zauważamy spadek cen o ponad złotówkę na kilogramie. Na byku HF zarabiamy o tysiąc złotych mniej - tłumaczy Józef Kończak, prezes zarządu Konsta Sp. z o.o. w Kosowie, w powiecie gostyńskim. Firma, która dzierżawi 640 ha gruntów, posiada jedną z największych hodowli bydła mięsnego w Wielkopolsce. Pomysł o rozpoczęciu takiej działalności pojawił się kilka lat temu, gdy sytuacja na rynku przedstawiała się o wiele lepiej. Firma wybudowała trzy wiaty za 1,5 mln zł, w których hoduje obecnie 370 sztuk bydła czystej rasy Limousine. Prócz tego posiada bydło mleczne. Cały inwentarz zwierzęcy liczy 1.000 sztuk, którymi zajmuje się 33 pracowników. – Gdy zdecydowałem się na hodowlę bydła mięsnego, bardziej chodziło mi o buhaje rozpłodowe. Dlatego szukałem czystej rasy. W Polsce nie było jej za wiele. Pojechaliśmy do Francji. Wróciliśmy z około 60 odsadkami o wadze około 300 kg. Wszystkie były z ksiąg elitarnych. Po roku, za 4 tys. euro, przysłali nam buhaja – wyjaśnia Józef Kończak. W związku z tym, że zainteresowanie materiałem hodowlanym w Polsce nie jest duże, firmie Konsta pozostaje sprzedaż bydła na mięso. Większość żywca idzie na eksport.

    Polski towar dobry i tani

    Kraje Europy Zachodniej chętnie kupują polski żywiec, bo nasza cena jest dla nich naprawdę konkurencyjna. W Polsce za kilogram żywca płaci się około 1,6 euro, natomiast  we Francji 2,5 euro, a w Wielkiej Brytanii - 3 euro. - Są to kolosalne różnice cenowe. Czasem się śmieję, że w całej produkcji zyskiem jest obornik, bo wykorzystuje się go jako nawóz. Gdyby wszystko policzyć, niewiele by zostało. Gdy ja sprzedaję buhaja za 7,5 tys. zł, we Francji ta sama sztuka kosztuje 4 tys. euro. Jest o 100% droższa. Jaka w tym wszystkim logika? – komentuje Józef Kończak. Mimo to Polacy nie rezygnują z hodowli bydła mięsnego. Dlaczego? Jedni w produkcję zainwestowali duże pieniądze i teraz trudno im z niej zrezygnować, inni wierzą, że sytuacja się polepszy. Pokładają nadzieję w zwiększającym się eksporcie. W 2013 r., w stosunku do poprzedniego roku, wzrósł on o 3%.

    Zapotrzebowanie na mięso rośnie

    Szansą jeszcze większego zaistnienia na rynku europejskim dla Polaków jest produkcja wysokiej jakości mięsa wołowego, o odpowiedniej wydajności rzeźnej, określanej wysoką klasą EUROP. Na sprzedaż żywca może mieć wpływ, podawane przez prognostyków zwiększające się ogólne spożycie mięsa przez ludzi. – Prognozy mówią, że jeśli nic się nie wydarzy, ludzie w krajach rozwijających się zaczną w większych ilościach jeść mięso. Człowiek, który ciężko pracuje, zwraca coraz większą uwagę, by jego dawka dzienna była bogatsza w białko. Tendencje rynku światowego są jedne: ludzi przybywa. Będzie ich coraz więcej. W Chinach rośnie konsumpcja mięsa, a także mleka, którego wcześniej tam nie spożywano – wyjaśnia prof. Maciej Adamski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. A więc jest szansa. Jak ją wykorzystać? Naszą zaletą są cielęta, których w Unii Europejskiej brakuje. – Uzyskujemy około 2 mln cieląt rocznie. Mimo że w dominującej liczbie to cielęta słabo umięśnionej rasy holsztyńskiej, ale i tak w porównaniu z deficytem cieląt w Unii Europejskiej jest to naszym atutem, który dotychczas słabo wykorzystujemy - stwierdza prof. Henryk Grodzki ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Z 2 mln cieląt w 2012 r. 454 tys. sztuk (24% wszystkich urodzeń) zostało wy eksportowanych lub ubitych przy niskiej masie ciała 90 kg, zamiast opasanych do 600 - 700 kg. – Ten eksport, a tym bardziej ubój jest najgorszym ze wszystkich możliwych rozwiązań z gospodarczego punktu widzenia - komentuje prof. Henryk Grodzki. Szansą dla naszego kraju jest także fakt, iż mamy stosunkowo dużo użytków zielonych. – 21 procent upraw to w Polsce użytki zielone, 17% to pastwiska. Nikt w Europie nie ma tylu użytków zielonych - stwierdza prof. Maciej Adamski.

    Krzyżówki też się opłacają

    Warto zastanowić się nad krzyżowaniem towarowym krów ras mlecznych z buhajami ras mięsnych. - Jest to metoda stosowana w Polsce od 50 lat. Pozwala ona na wykorzystanie efektów oddziaływania genów krzyżowanych zróżnicowanych ras oraz szybką poprawę cech ilościowych i jakościowych potomstwa - stwierdza prof. Henryk Grodzki. Prof. Maciej Adamski dodaje, że wartościowe są nie tylko czyste rasy mięsne, ale i holsztyńsko-fryzyjskie oraz mieszańce. - „HF-y” też można opasać. Oczywiście nie będzie takiego przyrostu masy ciała, ale wydajność powyżej 53% można uzyskać. Mitem jest, że trzeba hodować czystorasowe. To mieszańce mają być podstawą. Są odporniejsze, mniej chorują i łatwiej znoszą warunki trudne, szybciej obrastają puchowym włosiem - tłumaczy.

    Połączyć mięsne z mlecznymi

    Czasem pojawiają się głosy, że hodowla bydła mięsnego jest konkurencją dla krów mlecznych. Zdaniem specjalistów takie myślenie jest błędne. Śmiało można połączyć dwie gałęzie produkcji. Jednak całkowicie zastąpić mleczną mięsnymi - nie można. - Przy mięsnych opłacalność jest diametralnie niższa, ale są też niższe nakłady pracy - wyjaśniają eksperci. Podają, że średnia wartość produkcji jednej krowy mlecznej to 11.200 zł, natomiast mięsnej - 4.300 zł. Różnica wynika oczywiście z pozyskiwanego na sprzedaż, tylko w pierwszym przypadku, mleka. - Jeśli ktoś zdecydowałby się stado 20 krów mlecznych zamienić na mięsne, ciężko mu będzie z tego żyć. Wartość produkcji od takiej krowy będzie dużo mniejsza – mówi prof. Grodzki.

    Wypuszczać bydło na pastwiska

    W jakich warunkach więc zastanowić się nad hodowlą bydła mięsnego? - Produkcja bydła mięsnego wówczas będzie miała sens, gdy będą ograniczone nakłady finansowe na budynki i pracę. Jeżeli byśmy postawili na solidne budynki, to z góry taka produkcja jest przekreślona, chyba że w dalekiej perspektywie, gdy ktoś młody zaczyna. Nie inwestujmy w oborę, tylko w zwierzęta. Dla mięsnych, budynek z otwartymi pomieszczeniami jest bardzo dobry. Bydło jest odporne na warunki klimatyczne, szczególnie na niskie temperatury. Gorzej czuje się latem niż zimą - zaznacza prof. Henryk Grodzki. Hodowlę warto prowadzić na głębokiej ściółce, dobrze jest na zewnątrz umieścić proste paśniki. - Bydło będzie wychodzić na dwór oddawać kał i do środka wracać na suche legowisko. Nakłady pracy, dzięki temu, są znikome - przekonuje specjalista. Dodaje, że bydło mięsne opłaca się hodować ekstensywnie - tam, gdzie nie ma dużych zasiewów buraków, rzepaku, pszenicy. – Musi wystarczyć pastwisk. Jeśli krowy będą cały rok w oborze, to nie ma sensu - zaznacza. Dobrze jest zastosować także odpady produkcji rolno-spożywczej. - Można wykorzystać śmiało bele słomy. Przy okazji jest to doskonałe legowisko i skrycie przed wiatrem – wyjaśnia prof. Henryk Grodzki.

    • Tagi:
    • Polska
    • bydło mięsne
    • produkcja
    • rozwój sektora
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Niemcy vs Polska: gdzie krowy dają więcej mleka?

    9 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Bydło i mleko

    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku

    10 maja 2025
    Uprawy

    "Źródła wszystkie powysychały". Największe susze w historii Polski

    29 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Dlaczego świnie znikają z polskich chlewni? Kulisy kryzysu, pytanie o przyszłość

    16 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty dla niektórych hodowców. Sprawdź, czy kwalifikujesz się do wsparcia

    25 lutego 2025
    Hodowla

    Co czeka sektor wołowiny? O tym na Międzynarodowym Forum Wołowiny

    22 stycznia 2025
    Ciągniki

    Ciągniki Ursus znów będą produkowane? Nowy właściciel marki zdradza plany

    8 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Dramat na polach. Pszenice z dnia na dzień czernieją
    29 lipca 2025
    Owoce i warzywa
    Pierwsze pomidory gruntowe już na giełdach. "Zbiory będą niższe". Co z ceną?
    29 lipca 2025
    Drób
    Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
    29 lipca 2025
    Najnowsze
    Drób
    Szykuje się rewolucja w hodowli kur. Za jajka trzeba będzie płacić fortunę?
    29 lipca 2025
    Bydło i mleko
    Jak skrócić czas doju i zwiększyć wypływ mleka? Sprawdzone procedury
    29 lipca 2025
    Bydło i mleko
    Europejscy rolnicy rezygnują z produkcji mleka. Coraz mniej stad i mleka w skupie
    28 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
    25 lipca 2025
    Drób
    Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
    23 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności