Buraki cukrowe 2024. Znamy wyniki plonowania. Wiemy, co z zasiewami 2025
Czas na podsumowanie sezonu 2024 i prognozy na kolejny.
Buraki cukrowe - przebieg sezonu 2024
Siewy buraków w 2024 roku rozpoczęły się w drugiej dekadzie marca, a dzięki sprzyjającym warunkom pogodowym do końca marca obsiano większy areał niż w poprzednich latach, zwłaszcza na Dolnym Śląsku.
- Prace opóźniły się w połowie kwietnia z powodu niskich temperatur. Siewy zakończono na początku maja na północy Polski. Całkowita powierzchnia zasiewów wyniosła 280 tys. ha, co oznacza wzrost o 15 tys. ha w porównaniu do roku poprzedniego - informuje Rafał Strachota, dyrektor biura Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.
Zwraca jednocześnie uwagę na to, że w wyniku żerowania szarka komośnika i niekorzystnych warunków atmosferycznych przesiano około 5 tys. ha. Mszyce z kolei pojawiły się bardzo wcześnie i w dużym nasileniu, podobnie jak inne szkodniki wschodów (śmietka, pchełka, drobnica burakowa).
Plony i jakość buraków cukrowych 2024
Zbiory rozpoczęły się rekordowo wcześnie, bo 23 sierpnia.
- Sierpniowe dostawy charakteryzowały się wysokimi plonami i wyższą zawartością cukru niż w poprzednim roku. Jednak po obfitych opadach w drugiej połowie września wystąpiły trudności z zbiorami w niektórych regionach Polski, a zawartość cukru spadła, szczególnie w województwach dolnośląskim i wielkopolskim - relacjonuje Rafał Strachota.
Zwraca jednocześnie uwagę na chwościka burakowego. Choroba ta, pomimo stosowania ochrony chemicznej, szybko się rozprzestrzeniał, co obniżało jakość surowca.
- Dodatkowo, komosa biała okazała się trudna do skutecznego zwalczenia z powodu ograniczonej dostępności efektywnych herbicydów - wskazuje ekspert.
Zawartość cukru w burakach, jak wynika z danych KZPBC, jest zróżnicowana - najniższa na południu Polski (średnio ok. 15%), a najwyższa na północy (średnio ok. 17,5%). Średnia zawartość cukru w kraju wynosi natomiast około 16%. Średnie zanieczyszczenie buraków z kolei waha się od 8% do 11%, w zależności od regionu.
Planowane zakończenie przerobu buraków to przełom stycznia i lutego.
- Średnie plony w Polsce szacowane są na 67 t/ha. Łączna ilość dostarczonych buraków do cukrowni powinna przekroczyć 18,5 mln ton (ale zmienne warunki pogodowe w grudniu i styczniu mogą wpłynąć na ostateczną jakość i ilość), a produkcja cukru ma wynieść około 2,6 mln ton - podaje szef biura KZPBC.
Jakie stawki za buraki cukrowe?
W 2024 r. stawki w cukrowniach są zróżnicowane: w Krajowej Grupie Spożywczej cena gwarantowana wynosi 46,5 €/t, w Pfeifer & Langen oraz Nordzucker - 40 €/t, z kolei Südzucker wypłaca zaliczki, a ostateczne rozliczenie nastąpi w czerwcu przyszłego roku.
- Ceny buraków na rok gospodarczy 2025/26 są znacznie niższe i wynoszą od 28 do 32,5 €/t. - informuje Rafał Strachota.
W związku z tym szacuje się, iż w 2025 r. zasiane zostanie około 255 tys. ha buraków. To mniej o około 25 tys. ha niż w tym sezonie.