Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Apetyt na ekologiczną żwyność

Apetyt na ekologiczną żwyność

Uprawy - Inne uprawy 11 maja 2014 07:00 Chris Schmitz - rolnik ekolog, współudziałowiec spółki Eko-Gutna Dolnym Śląsku Aktualizacja: 23 października 2015 13:29
Apetyt na ekologiczną żwyność
Źródło: powell83 - fotolia.com
W Polsce, w której wciąż często brakuje pieniędzy na inwestycje, a która ma najlepsze położenie geograficzne dla rynku sprzedaży i jeszcze o wiele zdrowsze gleby niż zachodni sąsiedzi, niestety, nie wykorzystuje się szansy na rozwój rolnictwa ekologicznego.
Spis treści:

    W Polsce, w której wciąż często brakuje pieniędzy na inwestycje, a która ma najlepsze położenie geograficzne dla rynku sprzedaży i jeszcze o wiele zdrowsze gleby niż zachodni sąsiedzi, niestety, nie wykorzystuje się szansy na rozwój rolnictwa ekologicznego.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W 2001 roku, gdy Polska była krajem partnerskim na targach ekologicznych Biofach, wszyscy podkreślali, że udział w tym wydarzeniu w takiej randze jest zbyt wczesny. Jednak już wtedy, biorąc pod uwagę ogólny rozwój rynku ekologicznego w Europie, można było podejrzewać, że polscy producenci dostrzegą dużą szansę dla siebie i wkrótce zechcą promować swoją ofertę nawet bez wsparcia ministerstwa rolnictwa czy urzędów marszałkowskich. Polska jest przecież ze swoimi 18,87 milionami hektarów upraw, obok Francji, drugim dużym rolniczym sąsiadem Niemiec. I to sąsiedztwo zaczyna się choćby prężnym województwem lubuskim, które leży przecież bardzo blisko stolicy Niemiec. A apetyt trzech i pół miliona berlińczyków na zdrowe produkty rośnie z roku na rok. Niemcy to po Stanach Zjednoczonych Ameryki drugi rynek produktów ekologicznych na świecie. Zapotrzebowanie na zdrową żywność zwiększa się rocznie o 6%, tymczasem sama produkcja tylko o 2,6%. Kraj, który jest na świecie liderem w eksporcie tuż za Chinami, w przypadku żywności ekologicznej musi importować, a co najważniejsze, robi to bardzo chętnie. Jak ogromne jest zapotrzebowanie berlińczyków na zdrowe jedzenie, pokazuje choćby fakt, że co dwa miesiące otwierane są nowe markety wyłącznie z ekologicznymi produktami. Nie tylko przed sieciami handlowymi, ale i przed małymi sklepami staje coraz większe wyzwanie pozyskania dobrej jakościowo żywności. To z kolei stwarza nowe szanse dla bliższych i dalszych sąsiadów.

    Rosnący niemiecki apetyt na ekologiczną żywność zaczynają wykorzystywać europejskie państwa, w których własny rynek jeszcze raczkuje. Rumunia przygotowała na targach imponujące stoisko, do którego przyciągali gospodarze w ludowych strojach. W atrakcyjny sposób pokazali, że można się już z nimi liczyć zarówno w produkcji hurtowej, jak i detalicznej. Podobne sygnały płyną z Bułgarii. Minister rolnictwa tego kraju zdecydowanie podkreślał, że będzie popierał rozwój rolnictwa ekologicznego.

    Tymczasem Polska, jeśli plany ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi zostaną wcielone w życie, od niemieckiego i środkowoeuropejskiego rynku będzie dalej niż Cesarstwo Środka. Teraz, gdy już zrozumiano, że zdrowe produkty żywnościowe nie są niszą dostępną wyłącznie dla bogatych, to Polska zamierza mocno hamować produkcję ekologiczną. W planach jest likwidacja dopłat do upraw przekraczających 30 hektarów. A przecież na 30 hektarach rolnikowi nie będzie się opłacało produkować na ekologiczny rynek, no chyba że jest to jego hobby i nie musi z tego żyć. Zwłaszcza, jeśli dodać do tej produkcji koszty związane z odbiorem żywności w hurtowniach w całej zachodniej Europie, gdzie żywność jest ponownie badana. Trudno sobie wyobrazić, że rolnika będzie stać na drogie testy laboratoryjne tylko dla jednej, małej dostawy, zwłaszcza jeśli ceny finalnego produktu mają być dostępne dla większości klientów. A badania są konieczne, bo odbiorcy muszą być pewni, że towar jest ekologiczny.

    W Polsce (...) niestety, nie wykorzystuje się szansy na rozwój rolnictwa ekologicznego. Wygrywa doraźna oszczędność na paru milionach złotych nad perspektywicznym myśleniem o przyszłym zarobku na ekologicznej żywności. - Szczególnie karze się tych gospodarzy, którzy przedstawili cały sprzęt na produkcję ekologiczną - żalili się na targach dwaj rolnicy z Dolnego Śląska, uprawiający ekologicznie ponad 1000 ha. Czasem żałuję, że nie jestem ministrem rolnictwa, bo wówczas mógłbym stworzyć dobre polityczne warunki do rozwoju kierunku, który w przyszłości i tak będzie dla nas normą.    

    Polskie stoiska na targach można było podzielić na trzy grupy: kilka stowarzyszeń pod dachem ministerstwa, parę prywatnych przedsiębiorstw i jedno województwo. Z oferty prywatnych producentów najbardziej smakowały  mi różne rodzaje orzeszków w pysznej gorzkiej czekoladzie, chociaż przedstawiciel warszawskiej firmy Surovital, gdzie są wytwarzane, w odpowiedzi na zadane przeze mnie po polsku pytanie, jak robią takie pyszności, odparł: “I’m sorry, I d’ont speak german, only english”. Albo zawiodła moja znajomość polskiego, albo język spłatał mi figla po wcześniejszej wizycie na innym stoisku, gdzie łatwo było się zapomnieć!

    Właśnie na owym stoisku, prezentującym wyroby producentów z Małopolski, dominowała opisana na wstępie wyjątkowa atmosfera. Wokół szynki i pachnące pieczywo, a w środku pan Maurer niczym król Tatr, odziany w imponujący strój. Ekologiczne soki Maurera w wielu dobrych sklepach w Polsce juz można kupić, a teraz uzupełnił ofertę o napoje z procentami. I te procenty mnie zwiodły… Chociaż, miało to i swoje dobre strony. Gdy pan Maurer zaproponował mi trzecią szklaneczkę okowity, tym razem gruszkowej, ucieszyłem się, że nie jestem nawet zastępcą ministra rolnictwa, nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za dziury finansowe budżetu państwa ani za politykę. Mogę tyle ekologicznej polskiej okowity pić, aż w końcu będzie mi się zdawało, że co drugie stanowisko na targach BIOfach jest w biało-czerwonych barwach!

    • Tagi:
    • rozwój
    • Polska
    • szanse
    • rolnictwo ekologiczne
    Chris Schmitz - rolnik ekolog, współudziałowiec spółki Eko-Gutna Dolnym Śląsku
    Podobne artykuły
    Artykuł sponsorowany Uprawy

    Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności

    19 listopada 2025
    Zdrowa żywność

    Ta żywność zmniejsza ryzyko raka aż o 76 proc.? Profesor ujawnia dowody naukowe

    28 października 2025
    Zdrowa żywność

    Pasja, biznes i żywność antyrakowa. To wydarzenie potwierdza siłę rolnictwa ekologicznego

    23 października 2025
    Drób

    Polska światową potęgą w eksporcie tego produktu. Będzie jeszcze lepiej

    19 października 2025
    Analizy rynkowe

    Państwo chce podwoić te uprawy. "Ponad milion hektarów powierzchni"

    4 października 2025
    Przepisy

    Będą zmiany w prawie. Chodzi m.in. o producentów żywności ekologicznej

    10 września 2025
    Newsy

    Ważne! W polskich produktach rolnych najmniej pestycydów

    26 sierpnia 2025
    Przepisy

    Do tego rolnictwa nie powinno się dopłacać? "Rolnik ma zarabiać a nie żyć z dotacji"

    6 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    KRUS
    Kiedy komornik może zająć emeryturę z KRUS? Jakie są limity? Przykładowe kwoty
    7 grudnia 2025
    Newsy
    Ta sprawa budzi poruszenie wśród rolników. Trefne przeglądy opryskiwaczy
    7 grudnia 2025
    Hodowla
    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
    7 grudnia 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
    6 grudnia 2025
    Uprawy
    Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
    6 grudnia 2025
    Uprawy
    To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
    5 grudnia 2025
    Zboża
    Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
    5 grudnia 2025
    Materiał Promocyjny
    Uprawy
    Polska jest czołowym producentem tej uprawy Europie
    3 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności