Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
      Straciłeś plony? Sprawdź, co musisz zrobić, by nie utracić również dopłat
      Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
      Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
      Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Apetyt na ekologiczną żwyność

Apetyt na ekologiczną żwyność

Uprawy - Inne uprawy 11 maja 2014 07:00 Chris Schmitz - rolnik ekolog, współudziałowiec spółki Eko-Gutna Dolnym Śląsku Aktualizacja: 23 października 2015 13:29
Apetyt na ekologiczną żwyność
Źródło: powell83 - fotolia.com
W Polsce, w której wciąż często brakuje pieniędzy na inwestycje, a która ma najlepsze położenie geograficzne dla rynku sprzedaży i jeszcze o wiele zdrowsze gleby niż zachodni sąsiedzi, niestety, nie wykorzystuje się szansy na rozwój rolnictwa ekologicznego.
Spis treści:

    W Polsce, w której wciąż często brakuje pieniędzy na inwestycje, a która ma najlepsze położenie geograficzne dla rynku sprzedaży i jeszcze o wiele zdrowsze gleby niż zachodni sąsiedzi, niestety, nie wykorzystuje się szansy na rozwój rolnictwa ekologicznego.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W 2001 roku, gdy Polska była krajem partnerskim na targach ekologicznych Biofach, wszyscy podkreślali, że udział w tym wydarzeniu w takiej randze jest zbyt wczesny. Jednak już wtedy, biorąc pod uwagę ogólny rozwój rynku ekologicznego w Europie, można było podejrzewać, że polscy producenci dostrzegą dużą szansę dla siebie i wkrótce zechcą promować swoją ofertę nawet bez wsparcia ministerstwa rolnictwa czy urzędów marszałkowskich. Polska jest przecież ze swoimi 18,87 milionami hektarów upraw, obok Francji, drugim dużym rolniczym sąsiadem Niemiec. I to sąsiedztwo zaczyna się choćby prężnym województwem lubuskim, które leży przecież bardzo blisko stolicy Niemiec. A apetyt trzech i pół miliona berlińczyków na zdrowe produkty rośnie z roku na rok. Niemcy to po Stanach Zjednoczonych Ameryki drugi rynek produktów ekologicznych na świecie. Zapotrzebowanie na zdrową żywność zwiększa się rocznie o 6%, tymczasem sama produkcja tylko o 2,6%. Kraj, który jest na świecie liderem w eksporcie tuż za Chinami, w przypadku żywności ekologicznej musi importować, a co najważniejsze, robi to bardzo chętnie. Jak ogromne jest zapotrzebowanie berlińczyków na zdrowe jedzenie, pokazuje choćby fakt, że co dwa miesiące otwierane są nowe markety wyłącznie z ekologicznymi produktami. Nie tylko przed sieciami handlowymi, ale i przed małymi sklepami staje coraz większe wyzwanie pozyskania dobrej jakościowo żywności. To z kolei stwarza nowe szanse dla bliższych i dalszych sąsiadów.

    Rosnący niemiecki apetyt na ekologiczną żywność zaczynają wykorzystywać europejskie państwa, w których własny rynek jeszcze raczkuje. Rumunia przygotowała na targach imponujące stoisko, do którego przyciągali gospodarze w ludowych strojach. W atrakcyjny sposób pokazali, że można się już z nimi liczyć zarówno w produkcji hurtowej, jak i detalicznej. Podobne sygnały płyną z Bułgarii. Minister rolnictwa tego kraju zdecydowanie podkreślał, że będzie popierał rozwój rolnictwa ekologicznego.

    Tymczasem Polska, jeśli plany ministerstwa rolnictwa i rozwoju wsi zostaną wcielone w życie, od niemieckiego i środkowoeuropejskiego rynku będzie dalej niż Cesarstwo Środka. Teraz, gdy już zrozumiano, że zdrowe produkty żywnościowe nie są niszą dostępną wyłącznie dla bogatych, to Polska zamierza mocno hamować produkcję ekologiczną. W planach jest likwidacja dopłat do upraw przekraczających 30 hektarów. A przecież na 30 hektarach rolnikowi nie będzie się opłacało produkować na ekologiczny rynek, no chyba że jest to jego hobby i nie musi z tego żyć. Zwłaszcza, jeśli dodać do tej produkcji koszty związane z odbiorem żywności w hurtowniach w całej zachodniej Europie, gdzie żywność jest ponownie badana. Trudno sobie wyobrazić, że rolnika będzie stać na drogie testy laboratoryjne tylko dla jednej, małej dostawy, zwłaszcza jeśli ceny finalnego produktu mają być dostępne dla większości klientów. A badania są konieczne, bo odbiorcy muszą być pewni, że towar jest ekologiczny.

    W Polsce (...) niestety, nie wykorzystuje się szansy na rozwój rolnictwa ekologicznego. Wygrywa doraźna oszczędność na paru milionach złotych nad perspektywicznym myśleniem o przyszłym zarobku na ekologicznej żywności. - Szczególnie karze się tych gospodarzy, którzy przedstawili cały sprzęt na produkcję ekologiczną - żalili się na targach dwaj rolnicy z Dolnego Śląska, uprawiający ekologicznie ponad 1000 ha. Czasem żałuję, że nie jestem ministrem rolnictwa, bo wówczas mógłbym stworzyć dobre polityczne warunki do rozwoju kierunku, który w przyszłości i tak będzie dla nas normą.    

    Polskie stoiska na targach można było podzielić na trzy grupy: kilka stowarzyszeń pod dachem ministerstwa, parę prywatnych przedsiębiorstw i jedno województwo. Z oferty prywatnych producentów najbardziej smakowały  mi różne rodzaje orzeszków w pysznej gorzkiej czekoladzie, chociaż przedstawiciel warszawskiej firmy Surovital, gdzie są wytwarzane, w odpowiedzi na zadane przeze mnie po polsku pytanie, jak robią takie pyszności, odparł: “I’m sorry, I d’ont speak german, only english”. Albo zawiodła moja znajomość polskiego, albo język spłatał mi figla po wcześniejszej wizycie na innym stoisku, gdzie łatwo było się zapomnieć!

    Właśnie na owym stoisku, prezentującym wyroby producentów z Małopolski, dominowała opisana na wstępie wyjątkowa atmosfera. Wokół szynki i pachnące pieczywo, a w środku pan Maurer niczym król Tatr, odziany w imponujący strój. Ekologiczne soki Maurera w wielu dobrych sklepach w Polsce juz można kupić, a teraz uzupełnił ofertę o napoje z procentami. I te procenty mnie zwiodły… Chociaż, miało to i swoje dobre strony. Gdy pan Maurer zaproponował mi trzecią szklaneczkę okowity, tym razem gruszkowej, ucieszyłem się, że nie jestem nawet zastępcą ministra rolnictwa, nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za dziury finansowe budżetu państwa ani za politykę. Mogę tyle ekologicznej polskiej okowity pić, aż w końcu będzie mi się zdawało, że co drugie stanowisko na targach BIOfach jest w biało-czerwonych barwach!

    • Tagi:
    • rozwój
    • Polska
    • szanse
    • rolnictwo ekologiczne
    Chris Schmitz - rolnik ekolog, współudziałowiec spółki Eko-Gutna Dolnym Śląsku
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Do tego rolnictwa nie powinno się dopłacać? "Rolnik ma zarabiać a nie żyć z dotacji"

    6 sierpnia 2025
    Bydło i mleko

    Niemcy vs Polska: gdzie krowy dają więcej mleka?

    9 lipca 2025
    Hodowla

    2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja

    19 maja 2025
    Uprawy

    "Źródła wszystkie powysychały". Największe susze w historii Polski

    29 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Dlaczego świnie znikają z polskich chlewni? Kulisy kryzysu, pytanie o przyszłość

    16 kwietnia 2025
    Prawo i finanse

    Chcesz zostać inspektorem rolnictwa ekologicznego? Ogłoszono termin egzaminu

    4 marca 2025
    Newsy

    BioFach Norymberga – największe targi na świecie

    14 lutego 2025
    Prawo i finanse

    Rolnictwo ekologiczne szansą na dopłaty. Jakie wymogi musi spełniać?

    30 stycznia 2025
    Warto wiedzieć
    Inne hodowle
    Halę na maszyny przerobili na stajnię. Dziś jest tu już kilka czempionów [VIDEO]
    17 sierpnia 2025
    Zboża
    Hodowla świń w Polsce wymiera. Tracą na tym również producenci zbóż
    17 sierpnia 2025
    Newsy
    Powtórki z "piątki dla zwierząt" nie będzie. Jak minister obroni polską żywność?
    17 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Ceny zbóż lecą w dół! Prezes WIR: Są na poziomie sprzed 20 lat
    17 sierpnia 2025
    Uprawy
    3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
    14 sierpnia 2025
    Inne uprawy
    Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
    14 sierpnia 2025
    Uprawy
    Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
    13 sierpnia 2025
    Zboża
    Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
    12 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności