Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
      Kupuję ziemię. Czy umowę przedwstępną powinienem potwierdzić u notariusza?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten żywopłot ubarwi twój ogród. Dwa razy w roku zmienia barwę na czerwoną
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Anna i Jerzy Wojteczkowie uprawiają 28 ha i produkują mleko [ZDJĘCIA]

Anna i Jerzy Wojteczkowie uprawiają 28 ha i produkują mleko [ZDJĘCIA]

Inne 13 lipca 2022 07:00 Ewelina Jamka Aktualizacja: 13 lipca 2022 08:22
Anna i Jerzy Wojteczkowie uprawiają 28 ha i produkują mleko [ZDJĘCIA]
Źródło: Ewelina Jamka
Dzień w gospodarstwie rolnik zaczyna się jeszcze zanim słońce wzejdzie o godz. 3.15.
Spis treści:

    Takich rolników jak Jerzy Wojteczek daremnie już szukać w  okolicy. - Kiedyś gospodarstwo było dom w dom, teraz rolników można na placach jednej ręki policzyć. Ludzie odchodzą od rolnictwa, bo to jest ciężka praca, która wymaga czasu i poświęcenia. Tu nie ma urlopu, wolnego weekendu - mówi gospodarz z woj. świętokrzyskiego.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gospodarstwo w miejscowości Tarczek (gm. Pawłów, Świętokrzyskie) liczące ponad 28 ha (z dzierżawą) ukierunkowane jest na produkcję roślinną wraz z produkcją mleka. Ok. 12 ha stanowią łąki, 5,5 ha to kukurydza (z której robi się kiszonki), reszta to zboża (jęczmień, owies, przeżyto na potrzeby zwierząt) na paszę.     

    - Kilka lat temu za litr mleka płacili 80 groszy, aktualna cena jest 2,19 zł za litr. To jest jeszcze do przyjęcia. Niższa cena nie pokryłaby kosztów produkcji - mówi Jerzy Wojteczek, rolnik z gm. Pawłów, który przed laty oddawał mleko do miejscowej zlewni w Tarczku. - Dziś wszystko oddajemy do Zakładu Mleczarskiego Figand w Radomiu. I okazuje się, że wszyscy potrzebują nagle mleka.

    Jerzy Wojteczek pokreśla, że młodzi nie garną do pracy na roli

    Rolnik podkreśla, że każde zarobione pieniądze musi inwestować, inaczej się nie da...

    - Mamy ok. 25 maszyn - ale to są ogromne koszty - 25-letni traktor kosztuje 100 tys.zł. Owszem rolnik obraca ogromnymi pieniędzmi, ale ile z tego wraca do portfela? Rocznie oddajemy ok. 200 tys litrów mleka (17-18 tys. litrów miesięcznie). Pasze, nawozy, ceny energii elektrycznej, paliwa. Koszty są ogromne. W tym roku zużyliśmy już 3 tys. litrów paliwa, a szczyt sezonu jeszcze przed nami. Mamy zapas na te żniwa, ale jak cena się utrzyma, to nie wiem, jak będzie. Jakiekolwiek dopłaty pociągają za sobą wzrost produkcji o co najmniej 10 proc. W przypadku niepowodzenia, rolnik jest odcięty od pieniędzy - dodaje.  

    - Nie ma stałych cen i stabilnego rynku i to jest podstawowa bolączka rolników. Młodzi nie będą tego robić, bo wolą iść do pracy i mieć wolne. Poza tym żadna młoda kobieta, tym bardziej z miasta, nie przyjdzie na wieś, do pracy na roli. Boję się, że za parę lat, jak pójdziemy na emeryturę, nie będzie miał kto robić. Młodzi uciekają do miasta, do pracy na etacie. Bo po pracy mają chwilę oddechu, urlop, długi weekend. A tu nie ma dnia, żeby krowy dwa razy nie wydoić. 

    Droga żywność

    Dziś nie ma taniej żywności, bo są ogromne koszty jej produkcji. Wie o tym najlepiej ten, kto przy tym chodzi każdego dnia.          

    - Często cena nie pokrywa kosztów. Dlatego tylko duże gospodarstwa, molochy mają szansę się utrzymać. Z produkcją mleka jest problem jeszcze innej natury. Nie ma rodzimych krów. W naszym gospodarstwie mamy bydło holsztyńsko-fryzyjskie. To rasa bydła wyhodowanego w jednym kierunku - mlecznym. Ale to jest delikatna krowa. Tzw. krowa rasowa, która tak naprawdę maksymalnie wydajna jest 5-7 lat, a nie jak kiedyś nawet do 15 lat - mówi pan Jerzy.      

    Dzień w gospodarstwie rolnik zaczyna się jeszcze zanim słońce wzejdzie o godz. 3.15. Tak już od 20 lat...

    - Żona przygotowuje krowy do dojenia, trzeba je obmyć, ściągnąć obornik, pościelać. Ok. godz. 4.00 jest dojenie. Wcześniej karmienie - na pierwszy rzut idzie sianokiszonka. Kiszonka treściwa, bogata w soję, witaminy (dla krów zasuszonych, które nie dają mleka) i drożdże. Do pasz dodajemy też śrutę rzepakowa i wysłotek burakowy. Karmienie jest dwa razy dziennie, podobnie jak dojenie (drugi raz ok. 16.00). Każda krowa ma odpowiednio dobraną paszę w zależności od zapotrzebowania. Stado jest pod stałą kontrolą Federacji Hodowców Bydła. Systematyczne raportowanie pozwala określić, czego której krowie potrzeba, co podać i w jakiej ilości. Żywienie ma kluczowe znaczenie nie tylko w kwestii produkcji mleka - niektóre krowy bardzo ciężko zacielić (pan Jerzy sam dokonuje inseminacji) albo dochodzi do masowych poronień, ze względu na kombinowanie przy rasach.

    Jerzy Wojteczek i jego żona rolnictwo mają we krwi 

    - Ja to lubię, dlatego to robię, inaczej już dawno bym to rzucił i dał sobie spokój, jak inni - dodaje pan Jerzy, któremu w gospodarstwie pomagają synowie Bartosz i Jakub, zawodowi strażacy oraz żona Anna. Ona także lubi pracę w rolnictwie.
    - Ja w oborze odpoczywam - nie ukrywa pani Ania. - Mimo nieprzyjemnych zapachów, dobrze tam czuję. Ponoć krowy mają to do siebie, że działają uspokajająco, ja to odczuwam. Dziś praca jest o wiele łatwiejsza niż kiedyś. Mamy mechaniczne dojenie, nie trzeba się tak nadźwigać. Dojarka przewodowa jest podłączona od razu do pięciu krów i mleko leci bezpośrednio do zbiornika. Nie trzeba już dźwigać baniek z mlekiem. 

    - Żeby zatrudnić kogoś do pomocy przy krowach, należałoby mu zapłacić ok. 6-7 tys. zł a i tak nie ma chętnych za takie pieniądze - dodaje pan Jerzy, którego zdaniem polityka rolna w Polsce jest kompletnie oderwana od rzeczywistości. - Jeszcze trochę i Polska zostanie bez żywności. Brakuje mleka, ceny przetworów mlecznych poszły bardzo w górę. Plusem jest to, że produkcja mleczna w odróżnieniu od produkcji roślinnej daje stałe źródło utrzymania, co miesiąc przez cały rok, a nie tylko w sezonie.

    ZOBACZ TAKŻE: Uprawia warzywa na 45 ha i nie korzysta z unijnych dotacji [VIDEO]

    • Tagi:
    • sylwetka
    • bydło mleczne
    Ewelina Jamka
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Ptasia grypa u krów: Ruszają prace nad szczepionką

    11 lipca 2025
    Bydło i mleko

    Zamiast obory za miliony zbudował halę i wstawił do niej robota [VIDEO]

    6 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Dopłaty do buhajów ras mlecznych. Ministerstwo rolnictwa poprze rolników?

    17 lutego 2025
    Analizy rynkowe

    Ile za mleko płacą w Polsce, a ile w UE?

    7 listopada 2024
    Bydło i mleko

    W jaki sposób wylesianie wpływa negatywnie na produkcję mleka?

    31 października 2024
    Bydło i mleko

    Grupy żywieniowe – ile trzeba, by stworzyć ich optymalną liczbę?

    25 października 2024
    Hodowla

    Jakie są perspektywy hodowli zwierząt rolnych do 2032 roku? 

    20 stycznia 2024
    Bydło i mleko

    Wypas krów na pastwisku. Wszystko, co musisz wiedzieć 

    25 grudnia 2023
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
    17 listopada 2025
    Newsy
    Nie tylko ceny. Oto prawdziwe powody strajku rolników!
    17 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności