Wzrośnie produkcja buraków i cukru
Po zniesieniu kwotowania zwiększy się produkcja cukru - przewidują analitycy z S&P Global Platts. O ile procent?
Prognozy są następujące - w sezonie 2017/18 (październik/wrzesień), czyli pierwszym po zniesieniu kwotowania produkcji cukru w UE, unijna produkcja cukru wzrośnie o 10% do 18,32 mln ton. Mimo to nadal kraje Wspólnoty pozostaną importerem netto cukru.
Największy wzrost produkcji buraków i tym samym cukru przewiduje się we Francji i Wielkiej Bytanii. - Francuzi mają produkować 5,53 mln ton cukru (+17%), a Brytyjczycy 1,36 mln ton (+40%) - komentuje FAMMU/FAPA. Gdzie UE będzie głównie eksportować towar? Naszymi odbiorcami będą przede wszystkim kraje Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Platts ocenił, że unijny eksport wzrośnie o milion ton do 2,4 mln ton.
Czytaj także: Po zakończeniu kwotowania, ceny buraków spadną KLIK
O planach zwiększania areału zasiewów we Francji po zniesieniu limitów cukrowych mówi się już od kilku lat. Podobne prognozy dotyczyły Niemiec, choć Platts nie przewiduje tam podwyżek. Zwiększenia produkcji według prognoz nie będzie także w Polsce. - Zdaniem Platts, niskie obecnie zapasy w połączeniu z silnym popytem eksportowym będą generować import cukru. Wcześniejsze opinie i analizy zakładały zwykle spadek importu nawet do zera, ale nie uwzględniały wydrenowanych zapasów. Puste magazyny mogą faktycznie czekać na import - podaje FAMMU/FAPA.