Wielkanoc 2020. Ceny jaj i innych produktów świątecznych
Mamy Wielki Tydzień. Zazwyczaj w tym czasie na rynkach hurtowych było gwarno i tłoczno. Dziś jest znacznie, znacznie spokojniej. Wszystko przez pandemię koronawirusa. Świątecznych produktów jednak - mimo wszystko - nie brakuje. Sprawdziliśmy ich ceny.
Na największym rynku rolno-spożywczym w Polsce - podwarszawskich Broniszach - za 1 kg chrzanu (korzeń) trzeba zapłacić od 13 do 17 zł. W ubiegłym roku natomiast kosztował on 10 zł/kg. Buraczki ćwikłowe w analogicznym okresie ubiegłego roku kosztowały od 1,20 do 1,50 zł. W tym roku są tańsze. Ich ceny oscylują w granicach 0,75-0,90 zł/kg. 2,5-3,50 - tyle z kolei trzeba zapłacić za pęczek botwinki. Przed Wielkanocą 2019 ceny tego produktu też utrzymywały się na tym poziomie. Przejdźmy teraz do jaj. Jaja kurze w Broniszach kosztują od 0,45 do 1,00 zł/szt. W zeszłym roku w tym okresie były nieco tańsze - zaczynały się od 0,35 zł/szt., a kończyły także na 1,00 zł/szt. Jaja przepiórcze - ich ceny - na wspomnianej giełdzie wahają się od 0,25 do 0,30 zł/szt. Dokładnie tę samą sytuację mieliśmy w ubiegłym roku.
Ceny innych polskich produktów przydatnych do zrobienia świątecznych potraw (w nawiasie ceny z ubiegłego roku):
• rzodkiewki - 1,15 do 1,35 zł/pęczek (1,00 do 1,50 zł/pęczek)
• szczypiorek - 0,80 - 1,10 zł/ pęczek (0,85-1,1 zł/pęczek),
• ogórki szklarniowe - 5,00- 6,00 zł/kg (5,00- 6,00 zł/kg),
• pomidorów czerwone - 9,00-11,00 zł/kg (6,75 zł/kg-9,20 zł/kg),
• pomidory malinowe - 12,00-15,00 zł/kg (8,00-12,00 zł/kg),
• sałata masłowa - 1,50 - 2,50 zł/szt. (1,60 zł/szt.),
• koperek - 1,33-1,66 zł/pęczek (1,25-1,50 zł/szt.).