Niemcy kupują warchlaki od Hiszpanów
Sytuacja na rynku wieprzowiny w Niemczech. Ile mięsa wieprzowego wyeksportowały? Od kogo kupują żywiec?
Niemcy - eksport wieprzowiny
O 5% w skali roku w ciągu pierwszych trzech kwartali wzrósł eksport mięsa wieprzowego z Niemiec. Wynósł on 1,374 mln ton. Niemcy eksportowały glównie do Chin (nawet 219 tys. ton). - Niemcy pozostają największym eksporterem wieprzowiny do tego kraju i w omawianym okresie tego roku miały 21% udziału w chińskim przywozie. Udział w rynku obniżył się jednak z 27% odnotowanych w pierwszych trzech kwartałach 2015 r., ponieważ inne kraje również zwiększają dostawy na rynek chiński - podaje FAMMU/FAPA.
Czytaj także: Najważniejsze rynki eksportowe dla polskiej żywności
Coraz większą konkurencją dla Niemiec, jeśli chodzi o eksport wieprzowiny, stanowią Stany Zjednoczone i Brazylia. Wwóz towaru z Niemiec do Państwa Środka może sie zmniejszyć także przez odbudowę chińskiej produkcji.
Od stycznia do września br. Niemcy zmniejszyli o 5% dostawy wieprzowiny do państw członkowskich UE, jedynie Austriacy i Holendrzy utrzymali trend wzrostowy. - Największym odbiorcą niemieckiej wieprzowiny pozostają Włochy, jednak wysyłki w tym kierunku zmalały o 5%. Mniej wieprzowiny niż przed rokiem zaimportowała z Niemiec również Polska - wyjaśniają eksperci z FAMMU/FAPA.
Niemcy - import wieprzowiny
Według analityków FAMMU/FAPA Niemcy zakupili w pierwszych trzech kwartałach br. łącznie ok. 674 tys. ton mięsa wieprzowego, co oznacza spadek o 4% wobec tego samego okresu 2015 r. Wysyłki na rynek niemiecki zmniejszyli główni dostawcy - Dania, Belgia i Holandia, zwiększyły natomiast Hiszpania, Polska i Wielka Brytania, jednak wolumen dostaw z tych krajów był niewielki. - Rośnie natomiast import żywca wieprzowego do Niemiec i od stycznia do września br. był o 3% wyższy niż przed rokiem. W strukturze dostaw przeważają warchlaki sprowadzane z Holandii - dodają.
Czytaj także: Ceny wieprzowiny, wołowiny i drobiu w UE i na świecie KLIK