Rolnicy stawiają na produkcję bydła
Jak wynika z analiz Komisji Europejskiej w 2015 r. kraje UE wyprodukowały więcej mięsa wołowego.
Omawiany okres dotyczy głównie pierwszych III kwartałów minionego roku. W tym czasie członkowie Wspólnoty wyprodukowali o 4,0% więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem (ubój w sztukach zwiększył się o 2,4%). Produkcja bydła w „starych” krajach UE zwyżkowała o 3,2% (w sztukach zwiększyła się zaś o 1,5%).
W których krajach odnotowano wzrost? Sa to Rumunia, Bułgaria, Polska, Litwa, Węgry, Włochy, Portugalia, Hiszpania, Estonia, Cypr, Luksemburg, Słowenia, Belgia, Finlandia, Austria, Francja, Czechy oraz Holandia.
Największe spadki produkcji odnotowano natomiast na Malcie, w Grecji, Chorwacji, na Słowacji, w Danii, Irlandii oraz w Wielkiej Brytanii.