Polska wołowina do Egiptu
Rośnie produkcja mięsa wołowego w Polsce. Coraz większe zainteresowanie importem ze strony Egiptu.
Przypomnijmy, że z początkiem tegorocznej wiosny na eksport polskiej wołowiny otworzył się znacznie egipski rynek. Informowało o tym wówczas ministerstwo rolnictwa. Egipcjanie zainteresowani sią także naszym drobiem.
- 1 marca 2016 r. egipska służba weterynaryjna poinformowała polską placówkę dyplomatyczną w Kairze o akceptacji wzorów świadectw zdrowia dla mięsa drobiowego i dla mięsa wołowego eksportowanych z Polski do Egiptu, umożliwiając tym samym eksport z dwóch zatwierdzonych zakładów drobiowych i jednego wołowego - podaje resort rolnictwa.
Czytaj także: Po 16 latach będą eksportować wołowinę do Chin KLIK
W ostatnim czasie się to zmieniło. O dwa kolejne zakłady powiększyła się liczba firm, które będa mogły sprzedawać mięso wołowe do krajów Afryki Północnej. Jet to pierwszy tak duży odbiorca polskiej wołowiny w Afryce.
Zainteresowanych sprzedażą do Egiptu jest jeszcze więcej. Barierą dla nich mogą jedynie stanowić wymogi weterynaryjne stawiane przez egipskich inspektorów.
Zdaniem MRiRW, że jest to wynik długotrwałych i intensywnych negocjacji prowadzonych przez Główny Inspektorat Weterynarii.