Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny w skupach drastycznie spadną? Ta decyzja uderza w producentów trzody chlewnej
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
      Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
      Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik atakuje teraz maliny. Trzeba reagować
      Co posiać, żeby sypało? Mamy niezależne wyniki plonowania żyta ozimego 2025
      Sezon 2025. Słomy lepiej nie sprzedawać. Obornika także
      Lepiej wcześniej niż późno. To dobrze wiedzieć, zanim wykona się oprysk w zbożu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      AgroFood Forum 2025 – najważniejsze wyzwania dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
      Polska szuka chętnych do zablokowania umowy Mercosur. Z kim rozmawia?
      Egzekucja ciągnika rolniczego, gdy dłużnikiem jest jeden ze współwłaścicieli
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wymieszaj z wodą i podlej bluszcz. Będzie gęsty i soczyście zielony
      Koniecznie posadź we wrześniu. Na wiosnę szybko stworzy piękną, kwitnącą ścianę
      Posadź zamiast hortensji. Ten zimozielony krzew jest nadal mało znany w Polsce
      Piękna, kwitnąca ściana w ogrodzie. To pnącze rośnie aż 4 metry w rok
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Polacy nie chcą się przyznać, że po świętach wyrzucają jedzenie

Polacy nie chcą się przyznać, że po świętach wyrzucają jedzenie

Prawo i finanse - Analizy rynkowe 2 kwietnia 2024 10:59 Redakcja Aktualizacja: 2 kwietnia 2024 11:42
Polacy nie chcą się przyznać, że po świętach wyrzucają jedzenie
Źródło: Canva
Jedynie co piąty konsument przyznaje, że podczas świąt wielkanocnych w jego domu marnuje się żywność, która jest wyrzucana do kosza. Przeważnie dotyczy to najlepiej zarabiających Polaków, tj. powyżej 7 tys. zł na rękę, ale też tych najbiedniejszych. - Mam wrażenie, że Polacy nie bardzo chcą się przyznać, przede wszystkim - sami przed sobą, że marnują jedzenie - mówi Robert Biegaj, ekspert z Grupy Offerista.
Spis treści:

    Według raportu UCE RESEARCH i Grupy Offerista, ponad trzy czwarte Polaków na co dzień wciąż oszczędza na zakupach żywnościowych, np. szukając tanich produktów lub atrakcyjnych promocji. Ponad 17% rodaków tego nie praktykuje, a niewiele ponad 1% respondentów w ogóle nie interesuje się takim ograniczaniem wydatków. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - W moim przekonaniu obecnie blisko 80% Polaków oszczędza na zakupach żywnościowych głównie z powodu wysokiej inflacji. Aspekt niemarnowania żywności często jest postrzegany wyłącznie przez pryzmat finansowy. Chodzi o niewyrzucanie jedzenia, za które trzeba było wcześniej zapłacić. Jednak tę zasadę konsumenci zazwyczaj łamią w dwóch okresach - Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Wówczas trwonienie artykułów spożywczych, a przez to również pieniędzy, mocno przybiera na sile. Jest to związane z tym, że Polacy chcą mieć wszystkiego pod dostatkiem - szczególnie, gdy zapraszają gości. Często nie dostrzegają faktu, że kupują za dużo produktów, które finalnie lądują w koszu na śmieci - mówi Robert Biegaj, współautor badania i ekspert rynku retailowego z Grupy Offerista.

    O oszczędzaniu mówią głównie osoby uzyskujące miesięczny dochód netto na poziomie 1.000-2.999 zł, mniej niż 1.000 zł, a także 3.000-4.999 zł. - Z reguły z powodów finansowych na zakupie żywności oszczędzają konsumenci, którzy najmniej zarabiają. I to właśnie pokazuje badanie. Tych osób zwyczajnie nie stać na wyrzucanie jedzenia - komentuje ekspert z Grupy Offerista.

    Duże i średnie miasta wyrzucają mniej

    Oszczędną postawę reprezentują przede wszystkim mieszkańcy miast liczących 200-499 tys. ludności, a także jeszcze bardziej zaludnionych. - Osoby zamieszkujące duże i średnie miasta częściej ostrożnie wydają pieniądze na zakupach spożywczych, bo z reguły żywność jest u nich droższa niż na wsiach i w małych miasteczkach. Koszty życia też mają wyższe - zauważa Robert Biegaj.

    Nawet nie co piąty konsument przyznaje się do marnowania jedzenia

    Jak informują analitycy z UCE RESEARCH, tylko ok. 17% badanych przyznaje, że podczas świąt wielkanocnych w ich domach z reguły marnuje się żywność. Oznacza to, że później wyrzuca się do kosza na śmieci to, co nie zostało zjedzone. Jednak ponad 76% respondentów zajmuje przeciwne stanowisko. Z kolei ok. 5% ankietowanych jest niezdecydowanych, a nieznacznie ponad 1% nie pamięta, jak to u nich wygląda. 

    - Mam wrażenie, że Polacy nie bardzo chcą się przyznać, przede wszystkim - sami przed sobą, że marnują jedzenie. Starają się w ogóle tego nie zauważać, bo źle by się z tym czuli, zwłaszcza w kontekście finansowym. Oczywiście mogą faktycznie nie zwracać na to uwagi. Ale, jeżeli rzeczywiście obecnie tak niewiele osób marnuje świąteczną żywność, to z pewnością przyczyniła się do tego wysoka inflacja, która mocno przycisnęła Polaków - stwierdza Robert Biegaj.

    Marnują żywność najbogatsi, ale też najbiedniejsi Polacy

    Do marnowania żywności przyznają się głównie osoby uzyskujące ponad 9.000 zł netto miesięcznie, mniej niż 1.000 zł oraz 7.000-8.999 zł. - To, że najlepiej zarabiający Polacy wyrzucają nadmiar jedzenia, wcale mnie nie dziwi. Bardziej mnie zaskakuje fakt, że w tym gronie znajdują się rodacy uzyskujący najniższe dochody. W mojej opinii mogą to być konsumenci, którzy nie utrzymują się samodzielnie i z tego powodu nie mają żadnych dylematów. To jest najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie, bo z reguły najmniej zarabiające osoby dokładnie kalkulują swoje wydatki, żeby czasem nie zmarnować ani złotówki - analizuje współautor badania z Grupy Offerista. 

    Małe miasta i wioski mają za dużo

    Do tego eksperci z UCE RESEARCH dodają, że wyrzucanie żywności po świętach dotyczy przede wszystkim mieszkańców miejscowości liczących 5-19 tys. ludności i do 5 tys. osób oraz wsi. W następnej kolejności deklarują to Polacy zamieszkali w miastach, w których żyje 100-199 tys. ludzi. - Zaskoczeniem dla mnie jest fakt, że najczęściej do marnowania żywności przyznają się osoby ze wsi i małych miast. To można jednak wyjaśnić w ten sposób, że często sami produkują żywność i nie jest im aż tak bardzo szkoda jej wyrzucać, bo nie kupują jej w sklepach. Trudno mi znaleźć inny powód takiego zachowania - podsumowuje Robert Biegaj.

    CZYTAJ TEŻ: Żyto i pszenica już niedługo tańsze o połowę, a ziemniaki i świnie drożeją

    Źródło: UCE RESEARCH
    • Tagi:
    • wyrzucanie
    • marnowanie
    • święta
    • jedzenie
    • Polacy
    • żywność
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Newsy

    Ważne! W polskich produktach rolnych najmniej pestycydów

    26 sierpnia 2025
    Kulinaria

    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

    18 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne

    2 sierpnia 2025
    Newsy

    Tylko jeden kraj na świecie jest samowystarczalny żywnościowo

    10 czerwca 2025
    Zdrowie

    Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?

    16 maja 2025
    Kulinaria

    Koszyczek wielkanocny: Co do niego włożyć? Oto "kanoniczna siódemka"

    18 kwietnia 2025
    Dla domu

    Duże podwyżki cen masła i jajek. Ile zapłacimy za zakupy na Wielkanoc 2025?

    16 kwietnia 2025
    Drób

    Od czego zależy kolor skorupki jajka i które jest zdrowsze? Rozwiewamy popularny mit

    12 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Aplikacja suszowa uruchomiona. Do kiedy można składać wnioski?
    9 września 2025
    Przepisy
    Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
    9 września 2025
    Prawo i finanse
    1500 zł miesięcznie dla studentów pierwszego roku. Gdzie i jak zdobyć pieniądze?
    9 września 2025
    Najnowsze
    Przepisy
    Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
    9 września 2025
    Prawo i finanse
    1500 zł miesięcznie dla studentów pierwszego roku. Gdzie i jak zdobyć pieniądze?
    9 września 2025
    Prawo i finanse
    AgroFood Forum 2025 – najważniejsze wyzwania dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej
    8 września 2025
    Analizy rynkowe
    Rolnicy znów wyszli na ulice. "Ceny pszenicy są sprzed 25 lat"
    6 września 2025
    Analizy rynkowe
    Umowa z Mercosurem zaleje Europę tonami cukru bez żadnego cła - alarmuje ZPC
    4 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności