KZP-PTCh: Koronawirus. Rośnie popyt na konserwy mięsne
Koronawirus w Polsce. Na naszym rynku, zdaniem KZP-PTCh, nie widać paniki, rośnie jednak zapotrzebowanie na konserwy mięsne.
Koronawirus pojawił się, niestety, w Polsce. Ministerstwo Zdrowia poinformowało o 15 przypadkach (stan na godz. 11.50 9 marca) zachorowań u ludzi.
- Na rynku nie widać paniki, ale rośnie popyt na konserwy mięsne. Jeżeli sytuacja ta utrzyma się przez dłuższy czas, można się spodziewać większego zapotrzebowania na żywiec wieprzowy pochodzący ze strefy niebieskiej - informuje Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej.
Zaznacza jednocześnie, że w związku z tym pojawiła się możliwość stopniowego zmniejszania różnic cen skupu pomiędzy strefami.
- Obecnie cena skupu tuczników z rejonów, gdzie ASF potwierdzono w stadach świń, jest ok. 80 groszy za kilogram niższa niż w rejonach wolnych od wirusa. Wieprzowina pochodząca ze strefy niebieskiej jest w dużej mierze wykorzystywana do produkcji konserw. Obróbka termiczna zabija wirusa i sprawia, że produkty wieprzowe są bezpieczne pod względem epizootycznym i nie stanowią zagrożenia dalszego rozprzestrzeniania się wirusa ASF. Wirus ASF jest chorobą dzików i świń i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi - podaje Związek.
Czytaj także: