Ceny żywca wieprzowego. Spadek jest nieunikniony
A to za sprawą nadpodażu towaru na rynku europejskim. Stawki za tucznika spadają w całej Unii Europejskiej. Podobnie będzie również w Polsce.
Na wenętrznym rynku wieprzowiny w Unii Europejskiej zaczęło się kotłować. A to za sprawą zwiększonej produkcji trzody chlewnej. Duża podaż tuczników trwa już od kilku tygodni. To powoduje, że zakłady ubojowe obniżają ceny za żywiec.
Czytaj także: Agro Show 2017: Neorol z linią produktów „Locha +”
Jak podaje Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej w Hiszpanii obniżka ceny wyniosła 7 centów. - Sezonowy wzrost podaży żywca i masy ubojowej spotkał się z umiarkowanym popytem, za którym kryje się spowolnienie biznesu na rynkach azjatyckich. Te same przyczyny spowodowały spadki cen w ubiegłym tygodniu w Niemczech, Belgii, Austrii o 5 centów. W Danii i Holandii również producenci żywca musieli zaakceptować nisze ceny średnio o 4 centy. Najmniejsze spadki ceny wystąpiły we Francji (-2 centy) - podaje Aleksander Dargiewicz z KZPPTCH.
Czytaj także: ASF może przenieść się na całą Polskę
Cena, w wyniku zwiększenia podażu nad popytem, spada także w Niemczech. Producenci trzody chlewnej i przetwórcy próbują sytuację ratować licznymi kampaniami promującymi wieprzowinę. Chcą zatrzymać tendencję spadkową (w ciągu ostatnich kilku tygodni cena żywca obniżyła się o 17 centów za kilogram). Póki co stablizacji cen nadal nie widać. W najbliższym czasie stawka za tucznika w klasie wbc ma kształtować się na poziomie 1,50 euro/kg, a więc o 3 centy mniej niż tydzień temu. A to oznacza, że również i w Polsce stawki zapewne spadną.
Czytaj także: Pierwszy market z prosiętami [ZDJĘCIA i VIDEO]