Ceny wieprzowiny, wołowiny i drobiu w UE i na świecie
Największy spadek cen, jaki zaobserwowano w październiku, wśród najważniejszych gatunków mięsa dotyczył drobiu.
Cena drobiu
O 5,7% spadła cena drobiu w krajach Unii Europejskiej w ujęciu rocznym. Jak podaje Komisja Europejska porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa obniżyła się w październiku 2016 r. w stosunku do września tego roku o 1,0%. Według FAMMU/FAPA w omawianym okresie średnia cena drobiu w UE wynosiła 1741,50 EUR/t. Natomiast na rynku światowym 2204,00 EUR/t (2430,20 USD/t). Cena na rynku unijnym jest o 21% niższa od ceny gatunku mięsa na rynku światowym.
Cena wieprzowiny
Zupełnie odwrotna sytuacja jest na rynku wieprzowiny. W porównaniu do 2015 r. cena tego rodzaju mięsa znacznie wzrosła. W październiku średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty była na poziomie 1582,10 EUR/t, tj. była o 11,4% wyższa niż w październiku 2015 r. Choć w ujeciu rocznym wzrosła, w porównaniu miesięcznym wrzesień - październik 2016 r. obniżyła się o 4,5%. Na rynku światowym natomiast średnia cena wieprzowiny w ujęciu rocznym obniżyła się aż o 27,2%.
Cena wołowiny
Jak podaje FAMMU/FAPA w październiku 2016 r. średnia cena mięsa wołowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 3629,00 EUR/t. Była ona o 2% wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 3574,10 EUR/t (3940,80 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii obniżyła się o 3,2%, natomiast miesięcznym spadła o 0,2%. Na
rynku światowym średnia cena tego gatunku mięsa r/r zniżkowała o 3,9%, natomiast m/m obniżyła się o 2,0%.