150 rolników i 70 kombajnów pracuje w Wielkopolsce przy zbiorach pomidorów
Przełom sierpnia i września wielu z nas kojarzy ze świeżymi pomidorami, które zapowiadają koniec lata. Czas zbiorów wyraźnie czuć w wielkopolskich Pudliszkach, w których znajduje się m.in. fabryka marek Pudliszki oraz Heinz.
Szacuje się, że w tym roku w zakładzie firmy przetworzonych zostanie nawet 2 miliardy tych owoców, wszystkie od lokalnych dostawców. W trwające właśnie zbiory zaangażowanych zostało łącznie niemal 150 rolników i 70 kombajnów!
Zbiory pomidorów w Wielkopolsce
- W początkowym okresie zbiorów rolnicy liczyli na większe niż w ubiegłym roku plony, jednak tegoroczne warunki pogodowe nie były dla nich zbyt łaskawe. Przymrozki, intensywne opady deszczu, a także liczne gradobicia spowodowały mniejsze zbiory wśród wielkopolskich plantatorów. Problem trudnych warunków pogodowych dotyka nie tylko Polski, ale także wiele innych krajów Europy, gdzie uprawy warzyw i owoców stają się coraz bardziej wymagające - zaznaczają przedstawiciele marek Pudliszki oraz Heinz.
Zbiory w Pudliszkach. Stawiają na lokalnych rolników
JWarto dodać, że aż 90% ze wszystkich dostaw warzyw i owoców w fabryce Kraft Heinz pochodzi z gospodarstw w promieniu około 30 km od zakładu.
- Współpraca Kraft Heinz z rolnikami opiera się na wzajemnym zaufaniu i wsparciu. Relacje te są kluczowe dla ciągłego doskonalenia procesów uprawowych i wprowadzania innowacji w produkcji - zaznaczają przedstawiciele fabryki.
Każdy dostawca pracujący dla zakładu w Pudliszkach musi prowadzić szczegółową książeczkę pola, w której odnotowywane są wszystkie informacje dotyczące upraw: stosowane nawozy, środki ochrony roślin, wszelkie zabiegi uprawowe oraz badania. Jak zaznaczają przedstawiciele fabryki - dzięki temu zapewniana jest najwyższa jakość produktów oraz zgodność z normami i standardami branżowymi.
- Współpraca z regionalnymi farmami leży u podstaw funkcjonowania fabryki Kraft Heinz. Polscy rolnicy dostarczają nam nie tylko najlepsze warzywa i owoce, ale też cenną wiedzę, dzięki czemu w Pudliszkach od ponad 100 lat powstają produkty najwyższej jakości. Wspieramy polskie rolnictwo, równocześnie zapewniając najwyższą świeżość i autentyczny smak produktów Heinz i Pudliszki – mówi Wojciech Roesler, Operations Manager, szef fabryki Kraft Heinz Polska.
Spółdzielcza Grupa Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa w Krobi (SGP),której strategicznym partnerem jest Kraft Heinz, co roku ustala wspólnie z zakładem listę rekomendowanych odmian pomidorów. Rolnicy mają możliwość wyboru odmian z tej listy, co pozwala na dostosowanie upraw do aktualnych warunków i wymagań rynkowych.
Jak zbierane są pomidory ręcznie? Ile zbiera jeden pracownik?
Pomidory przeznaczone do produkcji soku oraz niewielka część tych używanych do produkcji koncentratu są wciąż zbierane ręcznie, co stanowi około 5% całości upraw. Zbiór ręczny jest niezwykle wymagającym zajęciem. Jeden pracownik może zebrać od 500 do 800 kg owoców w ciągu 8 godzin, w zależności od plonu i wielkości owoców.
Zbiór pomidorów kombajnami
Zbiór mechaniczny jest bardziej wydajny, ale również wymaga zaangażowania wielu pracowników.
Największe kombajny, obsługiwane przez zespół 8 osób, mogą zebrać do 20 000 kg pomidorów na godzinę. Mniejsze kombajny, z załogą 4-5 osób, zbierają około 5 000 kg na godzinę.
- Wieloletnia współpraca Kraft Heinz z regionalnymi farmami i organizacjami umożliwia elastyczne dostosowanie upraw do zmieniających się warunków rynkowych, co jest kluczowe dla utrzymania wysokich standardów produkcji - zaznaczają przedstawiciele fabryki.