Te błędy zawsze popsują fermentację w żwaczu! Jak uniknąć spadku wydajności?

Za dużo skrobi? Prosta droga do kwasicy
Jedną z przyczyn destabilizacji w żwaczu jest zastosowanie nadmiernej ilości pasz zawierających skrobię. W konsekwencji pojawia się kwasica, która w zależności od udziału takich pasz w dawce może mieć bardzo ostry przebieg lub utrzymywać się przez długi czas. Tym zmianom pH żwacza w kierunku kwasicy sprzyja też zbyt gwałtowne zmienianie składu dawki.
Brak włókna i nadmiar tłuszczu destabilizują żwacz
Innym czynnikiem negatywnie oddziałującym na pracę żwacza jest brak odpowiedniego udziału włókna strukturalnego w paszy albo nadmierna zawartość tłuszczu. Krowy mając na stole paszowym źle przygotowany TMR zaczną go sortować i w konsekwencji pobiorą mniej suchej masy.
Czytaj też: Te problemy u krów wystąpią zawsze w okresie przejściowym
Błędy w mieszaniu TMR-u – jak je rozpoznać?
Zjawisko sortowania nasila się także, kiedy TMR składa się z za długich części paszy objętościowej, może też być za suchy, w przypadku gdy udział suchej masy przekroczy 60%. Błędy w mieszaniu TMR-u także szybko zdestabilizują środowisko żwacza. Przy przygotowaniu dawki trzeba zwrócić uwagę na czas mieszania, daną pojemność wozu, a przede wszystkim na stan noży tnących.
Warunki utrzymania krów a ich zdrowie – jak stres wpływa na żwacz?
Oprócz czynników wynikających z przygotowania, jakości i składu dawki, również warunki utrzymania krów mają znaczący wpływ na przebieg procesów w żwaczu. Utrudniony dostęp do stołu paszowego, zbyt duże przegęszczenie w oborze, a także błędy w łączeniu krów w grupy produkcyjne, mogą intensywnie zestresować poszczególne sztuki, które ostatecznie przestaną pobierać dawkę pokarmową na wymaganym poziomie. A stąd, to już prosta droga do spadku produkcji.