Żywienie bydła mlecznego - specjaliści rozwiewali wątpliwości [ZDJĘCIA]
Na koniec współpracujący od wielu lat z firmą Blattin prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski z Katedry Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie podczas prelekcji odpowiadał na pytanie czy tłuszcze paszowe w dawkach dla krów mlecznych to moda czy konieczność? Wyjaśnił słuchaczom czym są kwasy tłuszczowe, trójglicerydy czy cholesterol. Wskazał, dlaczego tłuszcz jako składnik pokarmowy jest niezwykle ważny w przypadku krów mlecznych. Zdradził także jak obliczyć dawkę tłuszczową.
- Należy dostarczyć tyle tłuszczu w dawce, ile krowa produkuje tłuszczu w mleku, ale dotyczy to krów, które nie chudną i nie przyrastają w tłuszcz - wyjaśnił prof. Zygmunt Kowalski.
I dodał, że tłuszcz do dawki należy wprowadzać stopniowo choćby po to, by zadbać o smakowitość pokarmu.