Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rozwija produkcję mleka z myślą o komforcie krów [VIDEO]
      Ta nowoczesna chlewnia będzie produkować 210 tys. warchlaków rocznie
      Wsparcie do produkcji prosiąt. Znamy termin naboru wniosków
      7 czynników decydujących o wartości pokosu. Od nich zależy jakość paszy dla krów
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego wielu rolników nie wie, a powinno. Chodzi o nawożenie gleb
      Z tym wielu producentów rzepaku ma problem. Ekspert mówi, co może go rozwiązać
      Co warto siać? Czym chronić uprawy? 600 osób na Dniach Pola w Strzelcach [VIDEO]
      Te rośliny dostały szczególnie do wiwatu po ostatnich nawałnicach
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty do zbóż przynoszą tylko chwilową ulgę
      Ceny mleka wciąż w trendzie wzrostowym. Gdzie rolnicy dostają najwięcej?
      Za te pieniądze możesz kupić ciągnik. Czas na podjęcie decyzji ucieka
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pamiętaj o tym zabiegu, a goździki będą wypuszczać nowe pąki aż do września
      Zamiast wyrzucać, podlej hibiskusa. Kwiaty będą bujne i dobrze wybarwione
      Octy pachnące ziołami
      Kwitnie całe lato i jest łatwa w uprawie. Ozdobi ogród intensywnym kolorem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
  • Wieści Rolnicze
  • Żyć dobrze z warzyw [VIDEO]

Żyć dobrze z warzyw [VIDEO]

i-eko i-logicznie - Ekologia z certyfikatem 24 sierpnia 2023 15:45 Anna Malinowski Aktualizacja: 21 września 2023 10:38
Żyć dobrze z warzyw [VIDEO]
Źródło: Żyć dobrze z warzyw
Dominika i Maciej Mączyńscy oddali się całym sercem rolnictwu ekologicznemu. Tradycja uprawy ekologicznej przekazana została panu Maciejowi przez ojca, a potem on sam zaraził tym tematem swoją żonę Dominikę.
Spis treści:

    Od 15 lat uprawiają zarówno zboża, jak i warzywa w Kretkach Małych w gminie Osiek, w powiecie brodnickim i żyją z tego dobrze.

    Kto rano wstaje...

    Na nagranie filmu o gospodarstwie państwa Mączyńskich umówiliśmy się na koniec lipca. Kilka dni wcześniej padał deszcz, w dzień nagrania zaś żar lał się z nieba. Wymarzone warunki, aby cukinia „rosła w oczach”. Taki okres to wyścig z czasem, bo zbierane warzywo musi spełnić pewne wymagania: ma być nie za małe, nie za duże, świeże, nieobite. Gdy biorę do ręki jedną z cukiń, czuję jej delikatny chłód i wrażliwą skórkę, jak u niemowlaka.

    Gdy dojeżdżamy na nagranie w upalne przedpołudnie, grupa ok. 30 osób skupiona jest na zrywaniu cukinii. Kobiety, mężczyźni, młodzież, starsi rozmawiają ze sobą, żartują, a ich śmiech jest zaraźliwy i zaprasza do rozmowy. Gdy pytam, jak im się pracuje w tym żarze, odpowiadają, że nie jest źle, a poza tym zaraz kończą pracę.

    - Zna pani to przysłowie? Kto rano wstaje… - pyta rezolutnie młoda kobieta i unosi w górę wiadro pełne cukinii.

    Z gospodarzami siadamy w zacienionym ogródku. Ich 6-letnia córka Agata sadowi się na kolanach taty i przysłuchuje opowieściom rodziców. Początkiem działalności była fascynacja pana Macieja rolnictwem, którą zaszczepił mu skutecznie ojciec. Pociąg do rolnictwa był silniejszy niż atrakcje Gdańska, w którym mieszkał 4 lata i gdzie poznał swoją żonę Dominikę. Z podjęciem decyzji powrotu na wieś nie mieli oboje żadnego problemu. Maciej Mączyński z wykształcenia jest ogrodnikiem, swoją miłością do ziemi szybko zaraził również żonę. Kupili 17 hektarów (rok temu dokupili jeszcze 3) wraz ze starym domem, wyremontowali go i zapuścili w nim korzenie. Z racji wykształcenia gospodarza narodził się pomysł na uprawę warzyw oraz zbóż ekologicznych. Nie bez znaczenia był fakt, że 10 kilometrów dalej mieszka Mieczysław Babalski - człowiek legenda, jeden z założycieli rolnictwa ekologicznego w Polsce, rolnik z ekologicznym certyfikatem o numerze 1. Rodzice pana Macieja byli nie tylko sąsiadami przez przysłowiową miedzę z Mieczysławem Babalskim. Razem palili się do rolnictwa ekologicznego, razem działali na jego rzecz od początku lat 90-tych i wszyscy przekazali swoje fascynacje swoim synom.

    Płaskurka, samopsza i orkisz

    W Kretkowie Małym mieszkają 15 lat, ale 13 z nich jest z ekologicznym certyfikatem. Do dyspozycji mają 20 hektarów, z których połowę przeznaczyli na zboża, a zwłaszcza stare odmiany pszenicy. Płaskurka, samopsza, orkisz są wdzięczną uprawą.

    - One sobie doskonale radzą w warunkach ekologicznych. Nie potrzebują nakładów pielęgnacyjnych i ochrony. Są bardziej odporne na choroby i szkodniki - mówi mój rozmówca.

    Odmiany te są nie tylko odporne, ale i dają spore zbiory, a w przypadku państwa Mączyńskich są to 4 do 5 ton z hektara. Takim rezultatem czasem nie pogardziłoby rolnictwo konwencjonalne. Swoje plony sprzedają do sąsiada „zza między”, czyli Mieczysława Babalskiego, który w swoim, znanym na całą Polskę, zakładzie przetwórczym produkuje z nich mąkę, kaszę, kaszkę, kawę zbożową i makaron.

    Park maszynowy jest kompletny, ale jego główną częścią są przede wszystkim brony i pielniki. Bez nich gospodarstwo ekologiczne zarosłoby chwastami. Oprócz maszyn potrzebni są ludzie. W sezonie zbiorów warzyw zatrudnionych jest 30 osób, a na wiosnę 20.

    Minusem tego gospodarstwa, z ekologicznego punktu widzenia, jest brak zwierząt. Na szczęście weszli we współpracę z sąsiadem, który ma hodowlę bydła i tym to sposobem przekazują mu słomę, a w zamian za nią dostają obornik.

    Chętnie stosują międzyplon i poplon.

    - Międzyplon doskonale odchwaszcza glebę, poprawia jej strukturę i tworzy próchnicę. Rośliny motylkowe wiążą azot i następna roślina ma więcej pokarmu w glebie - wyjaśnia z przekonaniem pan Maciej.

    360 ton cukinii

    Druga połowa gruntów, tzn. 10 hektarów przeznaczona jest na uprawę warzyw, które swoje wymagania mają, jak choćby dobrą klasę ziemi.

    - U nas głównie są gleby IV klasy, gliniaste. Jakby były troszeczkę lżejsze, to byłoby lepiej na okopowe i warzywa. No ale nie jest źle! - dodaje optymistycznie pan Maciej.

    Oprócz dobrej gleby, warzywa potrzebują dużo wody. Na szczęście w gospodarstwie są cztery stawy i oczka wodne.

    Również w uprawie warzyw mają dobre wyniki. Koper, marchew, ogórki, buraki, kapusta i cebula zajmują ok. 2 hektarów, pozostałe 8 zajmuje cukinia, której z hektara zbierają ok. 45 ton. Liczę szybko w głowie: 45 ton x 8 hektarów daje... 360 ton! To robi wrażenie. Jak zagospodarowują taką ilość?

    - Głównie mamy zawarte kontrakty, a to, co zostaje, idzie na sprzedaż bezpośrednią - wyjaśnia gospodarz.

    Kontrola i zbyt

    Pani Dominika wygląda na spełnioną osobę, sama mówi, że żyje im się dobrze.

    - Powiem pani, że faktycznie nie jestem z gospodarstwa, ale bardzo polubiłam to, co robię i prawdę mówiąc nie chciałabym żadnej zmiany – wyznaje pani Dominika, która w gospodarstwie odpowiedzialna jest między innymi za prowadzenie dokumentacji.

    Czy dokumentacja w gospodarstwie ekologicznym jest uciążliwa?

    - Wdrożyliśmy się i z roku na rok jest coraz lepiej. Jesteśmy przygotowani na każdą kontrolę - zapewnia Dominika Mączyńska i dodaje, że o każdej porze dnia i nocy.

    Na koniec pytam jeszcze pana Macieja, czy jest coś w rolnictwie ekologicznym, co spędza mu sen z oczu. Przyznaje, że tak i jest to rynek zbytu. Nie ten w znaczeniu ogólnym, lecz pod względem uczciwości. Mówi to w małej zadumie ale zaraz chwilę później wraca do swojego optymizmu i dodaje:

    - Ale się poprawia! Rynki zbytu są coraz lepsze, coraz większe i sprzedaż bezpośrednia też wzrasta dość mocno.

    Dorze jest to słyszeć a tym bardziej od ludzi, którzy nie tylko sami żyją z tego, co robią, ale również dają pracę innym. Wprawdzie wcześnie muszą wstać ale - jak to powiedziała rezolutnie pani z wiadrem cukinii: Kto rano wstaje…

    Źródło: Anna Malinowski
    • Tagi:
    Anna Malinowski
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Trzeba mieć 70 tysięcy złotych na hektar, żeby zacząć je uprawiać
    20 czerwca 2025
    Przepisy
    Nowy obowiązek dla rolników. Będą składać oświadczenia. Odbyło się spotkanie
    20 czerwca 2025
    Pomoc unijna
    Młodzi rolnicy i duże dopłaty w tle. Kilkaset tysięcy osób przejmie gospodarstwa?
    20 czerwca 2025
    Najnowsze
    Odnawialne źródła energii
    To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
    19 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
    14 czerwca 2025
    i-eko i-logicznie
    Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
    14 kwietnia 2025
    Odnawialne źródła energii
    Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
    27 marca 2025
    Materiał promocyjny
    Odnawialne źródła energii
    Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
    19 marca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy