Ziemniaki - jaką odmianę wybrać?
Jakie odmiany ziemniaków proponuje CN Nidzica?
CATANIA - Należy do grupy odmian bardzo wczesnych, w typie konsumpcyjnym B (ogólnoużytkowa), o miąższu jasno-żółtym do białego. Wykazuje odporność na raka ziemniaka oraz mątwika. Odmiana nadaje się do uprawy pod folią i włókniną. Bulwy są wyrównane, gładkie, z płytko umieszczonymi oczkami. Miąższ zawiera ok. 14% skrobi. Średnio odporna na parcha. Catania zbierana jest przed wystąpieniem zarazy ziemniaka. Stwierdzono jednak doświadczalnie jej odporność na tę chorobę, która oceniana jest na cztery - w dziewięciostopniowej skali.
VINETA - Króluje na polskim rynku ziemniaka tradycyjnego od ponad 10 lat. Jako wczesna odmiana jadalna w typie kulinarnym B, znajduje zastosowanie również jako ziemniak frytkowy, do przetwórstwa oraz do pakowania. Posiada uniwersalne walory smakowe. Brak ciemnienia miąższu surowego i po ugotowaniu. To odmiana dość prosta w uprawie, nie wymagająca specjalnych udogodnień, odporna na parch i okresowe niedobory wody, nadaje się na gleby lekkie. Z uwagi na bardzo długi okres spoczynku - polecana do długiego składowania.
RICARDA - Odmiana jadalna średnio wczesna. Czerwona skórka, bulwy owalne, miąższ kremowo biały. Typ kulinarny B. Nadaje się na rynek tradycyjny (mycie i pakowanie). Ricarda ma średnie wymagania co do gleb. Odpowiednia wilgotność w czasie zawiązywania bulw zapewnia ich optymalną liczbę, co daje w efekcie wysoki plon. Aby zminimalizować problemy z uszkodzeniami w czasie zbioru, należy unikać gleb zbytnio zakamienionych.
Sprawdź także: Czy ceny ziemniaków pójdą jeszcze w górę?