Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
      Ponad 5 tys. rolników i 1 tys. traktorów. Rolnicy szykują się do protestu
      Ten dodatek można pobierać do emerytury z KRUS. Niewiele osób o nim wie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
      Kwitnie, zanim inne kwiaty obudzą się do życia. Idealny na Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zdrowe cielę - zdrowa krowa

Zdrowe cielę - zdrowa krowa

Hodowla - Bydło i mleko 28 marca 2015 05:59 Magdalena Teodorczyk Aktualizacja: 23 października 2015 14:21
Zdrowe cielę - zdrowa krowa
Źródło: Liaurinko - fotolia.com
Żeby mieć zdrowe cielę, trzeba mieć zdrową krową, żeby mieć zdrową krowę, najpierw musimy mieć zdrowe cielę. Warto wiedzieć, jak należycie prowadzić odchów cieląt, aby mieć mniej problemów z dorosłymi sztukami.
Spis treści:

    Żeby mieć zdrowe cielę, trzeba mieć zdrową krową, żeby mieć zdrową krowę, najpierw musimy mieć zdrowe cielę. Warto wiedzieć, jak należycie prowadzić odchów cieląt, aby mieć mniej problemów z dorosłymi sztukami.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jest wiele czynników, które mają wpływ na zdrowotność krowy: odpowiednio przygotowane i podane pasze, dostosowane do odpowiedniej grupy produkcyjnej, nieograniczony dostęp do wody, prawidłowy mikroklimat z odpowiednią temperaturą, ilością powietrza i korzystnego oświetlenia w oborze, prawidłowa pielęgnacja racic oraz higieniczny poród. Ważne jest odżywianie mineralno - witaminowe dostosowane do fazy laktacji.

    - Nie karmimy zbyt energetycznie krowy, która wcho dzi w ten pierwszy okres zasuszenia właściwego. To w tym okresie pojawiają się błędy żywieniowe, które skutkują problemami zdrowotnymi krowy po wycieleniu. Krowa potrafi wydłużyć okres ciąży i wtedy jest więcej problemów po porodzie i jednocześnie wzrasta masa cielęcia. Namawiam również do wyprowadzenia zasuszonych sztuk do stodoły, gdzie będą w jakiejś zagrodzie miały możliwość poruszania się. Zacielone jałówki nie powinny być zatłuszczone - przestrzega Piotr Funka, specjalista Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

    Poród

    Poród powinien odbywać się w miejscu czystym, ze świeżą słomą, z dobrym oświetleniem. Ręce osób, które pomagają krowie przy porodzie, powinny być czyste, podobnie jak wykorzystywany sprzęt. Pępowina po przecięciu - wysterylizowana. Po porodzie należy jak najszybciej doprowadzić do tego, żeby cielak samodzielnie oddychał, najlepiej w ciągu dwóch minut. Należy osuszyć cielaka słomą, udrożnić nozdrza, jeśli samodzielnie oddycha, to najlepiej nie zostawiać cielaka przy krowie. - Wzrasta instynkt macierzyński, krowa przyzwyczaja się do cielaka, a to w następstwie utrudnia pozyskanie dużej ilości mleka i jednocześnie narażamy cielę na kontakt z większą ilością patogenów - przyznaje specjalista. Zbyt długie przebywanie cielaka z matką powoduje również silny stres dla tego pierwszego w momencie odłączenia.

    - Z przeprowadzonych badań statystycznych wynika, że odłączenie cielaka od krowy po 48 godzinach powoduje sześciokrotne zwiększenie liczby upadków u cieląt, ponieważ pozostawienie cielaka z matką dłużej niż 24 godziny bardzo utrudnia mu adaptację do nowych warunków po odłączeniu - wyjaśnia Urszula Słaboszewska, doradca żywieniowy firmy Neorol.

    Siara najważniejsza

    Najważniejszym pokarmem dla cielaka jest siara. Po porodzie jest on narażony na atak patogenów znajdujących się w oborze, w powietrzu, ściółce, gdyż cielę rodzi się bez wrodzonej odporności. Dlatego bardzo ważne jest, aby możliwie jak najszybciej otrzymało ono siarę. - Zanim jednak podamy cielęciu siarę, warto zadbać o krowę, podać dostosowany do potrzeb krowy wycielonej wysokoenergetyczny drink oraz ciepłą wodę, w nieograniczonej ilości. Jest to bardzo ważne, gdyż dzięki temu możemy uniknąć przekręcenia trawieńca - dodaje specjalista z PFHBiPM. W przypadku podawania siary najważniejszy jest czas karmienia w stosunku do czasu, który upłynął od porodu.

    - Jeśli podajemy ją jak najszybciej, maksymalnie do dwóch godzin po porodzie, serwujemy maksymalną ilość przeciwciał, tj. 113 g immunoglobulin w litrze siary. 6 godzin po porodzie jest to już 94 g, 10 godzin - 82 g. 14 godzin po porodzie to już 60 g. Wchłanianie przeciwciał siarowych przez cielaka jest najlepsze w ciągu pierwszych dwóch godzin po porodzie, ale dobę później jest to już tylko 10%. Pamiętajmy, że każde opóźnienie w podawaniu siary o 30 minut obniża zdrowotność cielęcia o 5 %. Co najważniejsze, według badań, jakie przeprowadzono na różnych uniwersytetach przyrodniczych, prawidłowa ilość podanej siary w pierwszych godzinach życia cieliczki ma korzystny wpływ na późniejszą ilość produkowanego mleka w pierwszej i drugiej laktacji - podkreśla Urszula Słaboszewska.

    Warto posiadać siaromierz mierzący ciężar właściwy siary, tj. gęstość. - Czym siara gęstsza, tym większa jest w niej ilość przeciwciał. Mamy wtedy pewność, że podajemy dobrej jakości siarę - zaznacza Piotr Funka.

    Bank siary

    Aby zawsze mieć pod ręką dobrej jakości siarę, warto założyć bank siary, poprzez jej zamrożenie w woreczkach foliowych. Najlepiej ułożonych na płasko, aby ułatwić proces rozmrażania. Powinno się zamrażać siarę od wieloródek, gdyż ma ona więcej przeciwciał. Dlaczego warto? - Wyobraźmy sobie sytuację, że cieli nam się jałówka przed terminem, wtedy gwarantuję, że będzie miała rzadką siarę, a posiadając zamrożoną dobrej jakości siarę mamy lepszą ochronę cielaka - przyznaje pracownik PFHBiPM.

    Możliwość podania siary od innej matki to ważna cecha gatunkowa, która odróżnia bydło od trzody chlewnej. - Prosię musi napić się siary od własnej matki, żeby nabyć odporności, wynikającej z wchłaniania immunoglobulin, w przeciwieństwie do cielęcia. Dlatego warto posiadać zapasy siary w swoim gospodarstwie - zachęca doradca żywieniowy z firmy Neorol. Istotne jest, aby odpowiednio rozmrażać i podgrzewać siarę. Maksymalnie do temperatury 36-37 stopni Celcjusza. Ważny jest również sposób podania mleka.

    - Jeśli cielak pije mleko z wiadra ustawionego na podłożu, musi opuścić nisko głowę, to wtedy mleko dostaje się do żwacza, a powinno trafić do trawieńca. W żwaczu mleko gnije, nie jest strawione. Wiadro, koniecznie ze smoczkiem, powinno być ustawione na wysokości 50 - 60 cm, czyli podobnie jak wysokość wymienia u krowy, dzięki temu, w żołądku tworzy się rynienka, którą mleko płynie prosto do trawieńca. Nie ma zalegania w żwaczu - opisuje Piotr Funka.

    Żwacz prawidłowo wykształcony

    Istotnym elementem żołądka przeżuwaczy jest żwacz, żeby prawidłowo pracował, musi być odpowiednio wykształcony. - W odchowie cieląt ważne jest, aby jak najszybciej w żwaczu pojawiło się jak najwięcej brodawek, które będą pomagały w prawidłowym trawieniu pasz objętościowych. Cielę na samym mleku ma żwacz gładki. Polecam tzw. odchów skrócony, tj. do około 6-8 tygodnia mleko lub preparat mlekozastępczy, w tym okres siarowy 10-dniowy. Później cielak powinien pić 5-6 litrów preparatu mlekozastępczego, czyli około 10% masy ciała. Do tego starter 18-19% białka, z ziarnem owsa i kukurydzy. Odradzam podawanie siana. Zawsze musi mieć też dostęp do czystej wody, zwierzę jest w stanie dzięki jej obecności pobrać 30% mieszanki treściwej, a jeśli pobiera więcej paszy, szybciej się rozwija - doradza specjalista. - Gdy zauważymy, że w kale cieliczki pojawi się całe ziarno kukurydzy, to jest sygnał, że stała się już przeżuwaczem, wtedy nie podajemy już całego ziarna, tylko rozpoczynamy podawanie paszy sypkiej, wprowadzamy siano i dobrej jakości sianokiszonkę. Nie radzę podawać dużej ilości kiszonki z kukurydzy. Nie zapominajmy o wodzie i o lizawkach - dodaje Piotr Funka.

    Mleko z komórkami somatycznymi - niekorzystne

    Nie powinno podawać się starszym cielętom mleka z komórkami somatycznymi, gdyż jest ono niekorzystne dla zdrowia. - Mastity powodują zapalenia płuc, pępowiny, stawów, gruczołu mlekowego. A siara z wymion z mastitami ma niską ilość przeciwciał. I tak za dwa, trzy lata, kiedy te cieliczki dorosną, znów może się w oborze pojawić problem z komórkami somatycznymi. Można skarmiać mleko somatyczne, ale tylko pasteryzowane - wyjaśnia Piotr Funka. Nigdy nie podajemy cielętom mleka od krów, które dostały antybiotyk. - Pamiętajmy, antybiotyk zabija wszystko to, co złe i to co dobre. A cielę do prawidłowego rozwoju potrzebuje bakterii w żwaczu, pierwotniaków, bez nich nie będzie mogło trawić - przypomina specjalista.

    Biegunki eliminować

    Zaburzenia jelitowe mogą mieć różne przyczyny. Cielę mogło dostać zbyt późno siarę, piło z wiadra nisko ustawionego i mleko trafiło do żwacza, zalegało, otrzymywało kiepski preparat mlekozastępczy. - Mogło dojść już do zakażenia cielaka w trakcie porodu, poprzez niewysterylizowane linki czy zanieczyszczoną ściółkę. Często biegunki są wynikiem stresu z powodu przebywania w niekorzystnych warunkach, ciemnych, małych, niewietrzonych pomieszczeniach, w przeciągach, bez czystej ściółki, bez dostępu do wody, bez świeżej paszy - podkreśla Piotr Funka.

    • Tagi:
    • siaromierz
    • Piotr Funka
    • Urszula Słaboszewska
    • komórki somatyczne
    • bank siary
    • siara
    Magdalena Teodorczyk
    Podobne artykuły
    Żywienie

    Siara zaraz po porodzie

    18 września 2019
    Bydło i mleko

    Dlaczego krowa nie powinna być tłusta?

    29 marca 2019
    Bydło i mleko

    Żywienie bydła mlecznego - specjaliści rozwiewali wątpliwości [ZDJĘCIA]

    4 marca 2019
    Inne

    Prosięta - wcześniejsze odsadzenie zmniejszy stres

    10 maja 2017
    Bydło i mleko

    Różne przyczyny zakażenia wymienia

    5 maja 2017
    Bydło i mleko

    Bydło: komórki somatyczne - zmora hodowców

    7 lipca 2016
    Bydło i mleko

    Białko w mleku - parametr w cenie!

    5 marca 2016
    Bydło i mleko

    Zezowata krowa na szczęście

    19 sierpnia 2015
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
    25 listopada 2025
    Ciągniki
    Chiński debiutant chce podbić nasz rynek. Co potrafi ten nowy, tani 75-konny ciągnik?
    25 listopada 2025
    Newsy
    Zimowa sesja Gdańskiej Giełdy Zboża w Krynicy-Zdroju
    25 listopada 2025
    Najnowsze
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Dramatyczna sytuacja hodowców. Pod ubój pójdzie ok. 25 tys. zwierząt?
    23 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zwierzęta nie mają objawów, ale wynik testu jest dodatni. Mapa zakażeń tą chorobą rozszerza się
    22 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności