Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Zdrowe cielę - zdrowa krowa

Zdrowe cielę - zdrowa krowa

Hodowla - Bydło i mleko 28 marca 2015 05:59 Magdalena Teodorczyk Aktualizacja: 23 października 2015 14:21
Zdrowe cielę - zdrowa krowa
Źródło: Liaurinko - fotolia.com
Żeby mieć zdrowe cielę, trzeba mieć zdrową krową, żeby mieć zdrową krowę, najpierw musimy mieć zdrowe cielę. Warto wiedzieć, jak należycie prowadzić odchów cieląt, aby mieć mniej problemów z dorosłymi sztukami.
Spis treści:

    Żeby mieć zdrowe cielę, trzeba mieć zdrową krową, żeby mieć zdrową krowę, najpierw musimy mieć zdrowe cielę. Warto wiedzieć, jak należycie prowadzić odchów cieląt, aby mieć mniej problemów z dorosłymi sztukami.

    Jest wiele czynników, które mają wpływ na zdrowotność krowy: odpowiednio przygotowane i podane pasze, dostosowane do odpowiedniej grupy produkcyjnej, nieograniczony dostęp do wody, prawidłowy mikroklimat z odpowiednią temperaturą, ilością powietrza i korzystnego oświetlenia w oborze, prawidłowa pielęgnacja racic oraz higieniczny poród. Ważne jest odżywianie mineralno - witaminowe dostosowane do fazy laktacji.

    - Nie karmimy zbyt energetycznie krowy, która wcho dzi w ten pierwszy okres zasuszenia właściwego. To w tym okresie pojawiają się błędy żywieniowe, które skutkują problemami zdrowotnymi krowy po wycieleniu. Krowa potrafi wydłużyć okres ciąży i wtedy jest więcej problemów po porodzie i jednocześnie wzrasta masa cielęcia. Namawiam również do wyprowadzenia zasuszonych sztuk do stodoły, gdzie będą w jakiejś zagrodzie miały możliwość poruszania się. Zacielone jałówki nie powinny być zatłuszczone - przestrzega Piotr Funka, specjalista Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

     

    Poród

    Poród powinien odbywać się w miejscu czystym, ze świeżą słomą, z dobrym oświetleniem. Ręce osób, które pomagają krowie przy porodzie, powinny być czyste, podobnie jak wykorzystywany sprzęt. Pępowina po przecięciu - wysterylizowana. Po porodzie należy jak najszybciej doprowadzić do tego, żeby cielak samodzielnie oddychał, najlepiej w ciągu dwóch minut. Należy osuszyć cielaka słomą, udrożnić nozdrza, jeśli samodzielnie oddycha, to najlepiej nie zostawiać cielaka przy krowie. - Wzrasta instynkt macierzyński, krowa przyzwyczaja się do cielaka, a to w następstwie utrudnia pozyskanie dużej ilości mleka i jednocześnie narażamy cielę na kontakt z większą ilością patogenów - przyznaje specjalista. Zbyt długie przebywanie cielaka z matką powoduje również silny stres dla tego pierwszego w momencie odłączenia.

    - Z przeprowadzonych badań statystycznych wynika, że odłączenie cielaka od krowy po 48 godzinach powoduje sześciokrotne zwiększenie liczby upadków u cieląt, ponieważ pozostawienie cielaka z matką dłużej niż 24 godziny bardzo utrudnia mu adaptację do nowych warunków po odłączeniu - wyjaśnia Urszula Słaboszewska, doradca żywieniowy firmy Neorol.

    Siara najważniejsza

    Najważniejszym pokarmem dla cielaka jest siara. Po porodzie jest on narażony na atak patogenów znajdujących się w oborze, w powietrzu, ściółce, gdyż cielę rodzi się bez wrodzonej odporności. Dlatego bardzo ważne jest, aby możliwie jak najszybciej otrzymało ono siarę. - Zanim jednak podamy cielęciu siarę, warto zadbać o krowę, podać dostosowany do potrzeb krowy wycielonej wysokoenergetyczny drink oraz ciepłą wodę, w nieograniczonej ilości. Jest to bardzo ważne, gdyż dzięki temu możemy uniknąć przekręcenia trawieńca - dodaje specjalista z PFHBiPM. W przypadku podawania siary najważniejszy jest czas karmienia w stosunku do czasu, który upłynął od porodu.

    - Jeśli podajemy ją jak najszybciej, maksymalnie do dwóch godzin po porodzie, serwujemy maksymalną ilość przeciwciał, tj. 113 g immunoglobulin w litrze siary. 6 godzin po porodzie jest to już 94 g, 10 godzin - 82 g. 14 godzin po porodzie to już 60 g. Wchłanianie przeciwciał siarowych przez cielaka jest najlepsze w ciągu pierwszych dwóch godzin po porodzie, ale dobę później jest to już tylko 10%. Pamiętajmy, że każde opóźnienie w podawaniu siary o 30 minut obniża zdrowotność cielęcia o 5 %. Co najważniejsze, według badań, jakie przeprowadzono na różnych uniwersytetach przyrodniczych, prawidłowa ilość podanej siary w pierwszych godzinach życia cieliczki ma korzystny wpływ na późniejszą ilość produkowanego mleka w pierwszej i drugiej laktacji - podkreśla Urszula Słaboszewska.

    Warto posiadać siaromierz mierzący ciężar właściwy siary, tj. gęstość. - Czym siara gęstsza, tym większa jest w niej ilość przeciwciał. Mamy wtedy pewność, że podajemy dobrej jakości siarę - zaznacza Piotr Funka.

     

    Bank siary

    Aby zawsze mieć pod ręką dobrej jakości siarę, warto założyć bank siary, poprzez jej zamrożenie w woreczkach foliowych. Najlepiej ułożonych na płasko, aby ułatwić proces rozmrażania. Powinno się zamrażać siarę od wieloródek, gdyż ma ona więcej przeciwciał. Dlaczego warto? - Wyobraźmy sobie sytuację, że cieli nam się jałówka przed terminem, wtedy gwarantuję, że będzie miała rzadką siarę, a posiadając zamrożoną dobrej jakości siarę mamy lepszą ochronę cielaka - przyznaje pracownik PFHBiPM.

    Możliwość podania siary od innej matki to ważna cecha gatunkowa, która odróżnia bydło od trzody chlewnej. - Prosię musi napić się siary od własnej matki, żeby nabyć odporności, wynikającej z wchłaniania immunoglobulin, w przeciwieństwie do cielęcia. Dlatego warto posiadać zapasy siary w swoim gospodarstwie - zachęca doradca żywieniowy z firmy Neorol. Istotne jest, aby odpowiednio rozmrażać i podgrzewać siarę. Maksymalnie do temperatury 36-37 stopni Celcjusza. Ważny jest również sposób podania mleka.

    - Jeśli cielak pije mleko z wiadra ustawionego na podłożu, musi opuścić nisko głowę, to wtedy mleko dostaje się do żwacza, a powinno trafić do trawieńca. W żwaczu mleko gnije, nie jest strawione. Wiadro, koniecznie ze smoczkiem, powinno być ustawione na wysokości 50 - 60 cm, czyli podobnie jak wysokość wymienia u krowy, dzięki temu, w żołądku tworzy się rynienka, którą mleko płynie prosto do trawieńca. Nie ma zalegania w żwaczu - opisuje Piotr Funka.

     

    Żwacz prawidłowo wykształcony

    Istotnym elementem żołądka przeżuwaczy jest żwacz, żeby prawidłowo pracował, musi być odpowiednio wykształcony. - W odchowie cieląt ważne jest, aby jak najszybciej w żwaczu pojawiło się jak najwięcej brodawek, które będą pomagały w prawidłowym trawieniu pasz objętościowych. Cielę na samym mleku ma żwacz gładki. Polecam tzw. odchów skrócony, tj. do około 6-8 tygodnia mleko lub preparat mlekozastępczy, w tym okres siarowy 10-dniowy. Później cielak powinien pić 5-6 litrów preparatu mlekozastępczego, czyli około 10% masy ciała. Do tego starter 18-19% białka, z ziarnem owsa i kukurydzy. Odradzam podawanie siana. Zawsze musi mieć też dostęp do czystej wody, zwierzę jest w stanie dzięki jej obecności pobrać 30% mieszanki treściwej, a jeśli pobiera więcej paszy, szybciej się rozwija - doradza specjalista. - Gdy zauważymy, że w kale cieliczki pojawi się całe ziarno kukurydzy, to jest sygnał, że stała się już przeżuwaczem, wtedy nie podajemy już całego ziarna, tylko rozpoczynamy podawanie paszy sypkiej, wprowadzamy siano i dobrej jakości sianokiszonkę. Nie radzę podawać dużej ilości kiszonki z kukurydzy. Nie zapominajmy o wodzie i o lizawkach - dodaje Piotr Funka.

    Mleko z komórkami somatycznymi - niekorzystne

    Nie powinno podawać się starszym cielętom mleka z komórkami somatycznymi, gdyż jest ono niekorzystne dla zdrowia. - Mastity powodują zapalenia płuc, pępowiny, stawów, gruczołu mlekowego. A siara z wymion z mastitami ma niską ilość przeciwciał. I tak za dwa, trzy lata, kiedy te cieliczki dorosną, znów może się w oborze pojawić problem z komórkami somatycznymi. Można skarmiać mleko somatyczne, ale tylko pasteryzowane - wyjaśnia Piotr Funka. Nigdy nie podajemy cielętom mleka od krów, które dostały antybiotyk. - Pamiętajmy, antybiotyk zabija wszystko to, co złe i to co dobre. A cielę do prawidłowego rozwoju potrzebuje bakterii w żwaczu, pierwotniaków, bez nich nie będzie mogło trawić - przypomina specjalista.

    Biegunki eliminować

    Zaburzenia jelitowe mogą mieć różne przyczyny. Cielę mogło dostać zbyt późno siarę, piło z wiadra nisko ustawionego i mleko trafiło do żwacza, zalegało, otrzymywało kiepski preparat mlekozastępczy. - Mogło dojść już do zakażenia cielaka w trakcie porodu, poprzez niewysterylizowane linki czy zanieczyszczoną ściółkę. Często biegunki są wynikiem stresu z powodu przebywania w niekorzystnych warunkach, ciemnych, małych, niewietrzonych pomieszczeniach, w przeciągach, bez czystej ściółki, bez dostępu do wody, bez świeżej paszy - podkreśla Piotr Funka.

    • Tagi:
    • siaromierz
    • Piotr Funka
    • Urszula Słaboszewska
    • komórki somatyczne
    • bank siary
    • siara
    Magdalena Teodorczyk
    Podobne artykuły
    Żywienie

    Siara zaraz po porodzie

    18 września 2019
    Bydło i mleko

    Dlaczego krowa nie powinna być tłusta?

    29 marca 2019
    Bydło i mleko

    Żywienie bydła mlecznego - specjaliści rozwiewali wątpliwości [ZDJĘCIA]

    4 marca 2019
    Inne

    Prosięta - wcześniejsze odsadzenie zmniejszy stres

    10 maja 2017
    Bydło i mleko

    Różne przyczyny zakażenia wymienia

    5 maja 2017
    Bydło i mleko

    Bydło: komórki somatyczne - zmora hodowców

    7 lipca 2016
    Bydło i mleko

    Białko w mleku - parametr w cenie!

    5 marca 2016
    Bydło i mleko

    Zezowata krowa na szczęście

    19 sierpnia 2015
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
    15 maja 2025
    Prawo i finanse
    Kiedy można wykopać staw bez pozwolenia? Przepisy mówią jasno
    15 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
    14 maja 2025
    Najnowsze
    Hodowla
    Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
    14 maja 2025
    Drób
    Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
    14 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy