Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny tucznika lecą na łeb i szyję. Nowe informacje z punktów skupu
      Bronisze: Spadły ceny ziemniaków
      Polska tonie w zbożu, ceny dramatycznie niskie. Minister zapowiada ważne spotkanie
      Ceny świń runęły. Notowania są dramatyczne, takiej sytuacji nie było od lat
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      To będzie obowiązek większości rolników. Można go odroczyć o 2 lata, ale jest warunek
      Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To jedna z najcenniejszej roślin rolniczych w Polsce. Jak wypadła w tym roku?
      Dane o uprawach dostępne dla każdego? ARiMR będzie mógł pokazać (prawie) wszystko
      Żniwa kukurydzane u tych rolników odbędą się w grudniu
      Duże zagrożenie dla malin. Co działa na muszkę plamoskrzydłą?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Myć opakowania przed wyrzuceniem, czy nie? Wiele osób nie zna tych zasad
      Akcja ARiMR w całej Polsce. Rolnicy z tych gmin będą kontrolowani. Mamy listę
      Skąd finanse na rozwój rolnictwa? Oto konkretne przykłady [VIDEO]
      Emerytura plus 350 zł co miesiąc? Musisz spełnić warunki i złożyć wniosek do KRUS
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
      Znalazłeś tego grzyba? Leśnicy przestrzegają przed "inwazją"
      Grabić, czy nie grabić? Co się stanie, jeśli nie usuniesz liści z ogrodu?
      Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zboża
  • Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda

Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda

Uprawy - Zboża 13 lipca 2025 06:04 Marianna Kula
Odmiany pszenicy - która do czego?
Odmiany pszenicy - która do czego?
Źródło: Stocker - fotolia.com
Odmiany pszenicy są kategoryzowane na podstawie parametrów ziarna, co ma kluczowe znaczenie dla ich dalszego przeznaczenia. W Polsce wyróżnia się cztery główne grupy: elitarna (E), jakościowa (A), chlebowa (B) oraz paszowa (C). Każda z nich charakteryzuje się odmiennymi właściwościami technologicznymi i wykorzystywana jest do różnych celów.
Spis treści:

    stanowiącym podstawę wyżywienia dla dużej części populacji. -  Różnorodność jej zastosowań wynika z odmiennych właściwości technologicznych poszczególnych odmian, które klasyfikuje się do różnych grup jakościowych. Podział ten ma kluczowe znaczenie dla przemysłu młynarskiego, piekarskiego oraz paszowego, determinując optymalne wykorzystanie ziarna - wyjaśnia prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek, sekretarz naukowy i zarazem kierownik Zakładu Bioenergetyki, Analiz Jakości i Nasiennictwa Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowego, Instytutu Badawczego w Radzikowie,

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czym charakteryzuje się każda z grup pszenicy ozimej?

    W Polsce wyróżnia cztery grupy jakościowe odmian pszenicy, bazując na ich parametrach technologicznych: elitarna (E), jakościowa (A), chlebowa (B), oraz paszowa (C). Czym się charakteryzują?

    Grupa E (elitarne/najlepsze jakościowe) - odmiany z tej grupy charakteryzują się najwyższą jakością ziarna. - Ich mąka odznacza się bardzo dużą zawartością białka ogólnego (powyżej 14%), wysoką liczba opadania (powyżej 300 s), bardzo wysokim wskaźnikiem sedymentacji (powyżej 50 ml) oraz dużą zawartością glutenu (powyżej 30%) - wymienia specjalista. Zaznacza jednocześnie, że gluten zapewnia doskonałe właściwości wypiekowe mąki. - Ziarno z tych odmian jest często wykorzystywane jako "polepszacz" dla mąk o gorszych parametrach jakościowych. Idealnie nadaje się do produkcji wysokiej jakości pieczywa i innych wyrobów piekarniczych, gdzie wymagana jest doskonała jakość ciasta i objętość chleba - wskazuje nasz rozmówca.

    Grupa A (bardzo dobre jakościowe) - odmiany te także posiadają bardzo dobre parametry jakościowe, nieco niższe niż w grupie E, ale nadal predysponujące je do produkcji mąki o wysokiej wartości wypiekowej. - Zawartość białka ogólnego mieści się w przedziale 13-14%, liczba opadania powyżej 250 s, a wskaźnik sedymentacji powyżej 40 ml. Ziarno z tych odmian przeznaczane jest głównie do produkcji wysokiej jakości mąki konsumpcyjnej do wypieku pieczywa. Odmiany te stanowią podstawę bezpieczeństwa żywnościowego  - mówi  prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek.

    Ziarno z wymienionych wyżej grup jakości (E oraz A) jest przeznaczane przede wszystkim do produkcji mąki piekarskiej najwyższej jakości. Jest to mąka, jak podkreśla ekspert, idealna do wypieku pieczywa pszennego, ciast drożdżowych, makaronów oraz innych wyrobów wymagających silnego glutenu i wysokiej chłonności wody. - Ze względu na swoje właściwości, mąka z tych odmian często jest wykorzystywana jako mąka wzmacniająca w mieszankach z mąkami o niższych parametrach jakościowych - wyjaśnia specjalista.

    Grupa B (dobre jakościowe) - pszenice z tej grupy z kolei mają stabilne, choć nie tak wybitne jak w grupach E i A, parametry technologiczne. Zawartość białka oscyluje bowiem wokół 11-13%, liczba opadania powyżej 200 s, a sedymentacja - powyżej 30 ml. - Odmiany te są używane do produkcji mąki uniwersalnej, która znajduje zastosowanie w szerokiej gamie wyrobów piekarskich i cukierniczych, a także do produkcji mąk konfekcyjnych - tłumaczy nasz rozmówca. Jest to także podstawowa mąka do wyrobu pieczywa mieszanego, często jednak wymaga dodania mąki z pszenic grupy E lub A. 

    Czytaj też:
    Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025 

    Grupa C (pozostałe/pastewne) - do tej grupy zalicza się odmiany, których parametry jakościowe nie spełniają wymagań grup wyższych. - Zawartość białka jest zazwyczaj poniżej 11%, a pozostałe parametry technologiczne są niskie. Ziarno z tej grupy jest wykorzystywane przede wszystkim jako pasza dla zwierząt gospodarskich. Niskie parametry wypiekowe dyskwalifikują je do celów spożywczych - mówi prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek. Dodaje, że może być również używane do produkcji etanolu lub innych zastosowań przemysłowych.

    Grupa K (na ciastka) - pszenice z tej grupy są natomiast specyficznie dostosowane do potrzeb przemysłu cukierniczego i piekarniczego, gdzie wymagane są inne cechy mąki niż w przypadku pieczywa chlebowego. - W Polsce grupa K jest wyodrębniana tylko dla pszenicy ozimej, natomiast dla pszenicy jarej zazwyczaj nie ma osobnej grupy K, a odmiany o podobnych właściwościach mogą być kwalifikowane jako C (paszowe/pozostałe). W przeciwieństwie do pszenic chlebowych (E, A), w przypadku odmian K preferuje się niższą zawartość białka (zazwyczaj poniżej 11-12%) - tłumaczy ekspert. Wyjaśnia jednocześnie, że wysoka zawartość białka prowadzi do tworzenia silnego glutenu, co jest niepożądane w produkcji ciast i ciastek, ponieważ sprawia, że są one zbyt twarde i mało kruche. - Gluten w tych odmianach jest słaby, o niskiej elastyczności i rozciągliwości. Dzięki temu ciasto jest bardziej kruche i podatne na formowanie - zaznacza nasz rozmówca. Podkreśla przy tym, że. ciasto z mąki ‘ciasteczkowej’ ma mały opór na rozciąganie i szybko się rozwija, jest bardzo rozciągliwe, a jednocześnie mało elastyczne. - Wiele odmian ‘ciasteczkowych’ cechuje się jasną barwą mąki, co jest pożądane w produkcji wyrobów cukierniczych - dopowiada specjalista.

    Czytaj też:
    Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar

     

    • Tagi:
    • odmiany pszenicy
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Zboża

    Najlepszy rolnik w regionie. Sieje odmiany, które się opłacają [VIDEO]

    24 sierpnia 2025
    Uprawy

    Pszenica - którą odmianę wybrać?

    4 lutego 2016
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    To już jest pewne. KE uruchamia dodatkowe pieniądze dla rolników. Ile dla Polski?
    10 października 2025
    KRUS
    Przyznawanie świadczeń w KRUS będzie od dziś wyglądać zupełnie inaczej
    10 października 2025
    Ekonomika
    Polska wykupi udziały w spółkach spożywczych, by ratować rolników?
    10 października 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Sezon trudny dla kukurydzy - czy odmiany późne dadzą radę?
    10 października 2025
    Uprawy
    Nie dajmy się zaorać, nawet, jeśli wracamy do pługa [KOMENTARZ]
    10 października 2025
    Uprawy
    "Tłuste lata za nami". Rolnik komentuje sytuację na rynku ziemniaka
    10 października 2025
    Uprawy
    To jedna z najcenniejszej roślin rolniczych w Polsce. Jak wypadła w tym roku?
    9 października 2025
    Uprawy
    Dane o uprawach dostępne dla każdego? ARiMR będzie mógł pokazać (prawie) wszystko
    9 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności