Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
      Ceny tuczników najniższe od 4 lat. Ile płacą w skupach? [WYKRES]
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
      Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Planujesz siew buraków w przyszłym roku? Weź ten zabieg poważnie pod uwagę
      Potrafi się uczepić prawie wszystkiego. Jest uciążliwa. To dobry moment, by się jej pozbyć
      Najgorszy wyniki od lat, a jeszcze w czerwcu wszystko wskazywało, że będzie bardzo dobrze
      Nawet do 2 ton z hektara więcej przy tej strategii uprawy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa umowa UE z Ukrainą. Polska nie wycofała zakazu importu
      Rolnicy pozywają dwie duże niemieckie firmy. Żądają odszkodowań
      Jutro mija ostatni dzień! Jeszcze można złożyć wniosek do ARiMR
      Jak zwiększyć emeryturę z KRUS? Nie wszyscy rolnicy wiedzą o tych sposobach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Zboża
  • Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda

Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda

Uprawy - Zboża 13 lipca 2025 06:04 Marianna Kula
Odmiany pszenicy - która do czego?
Odmiany pszenicy - która do czego?
Źródło: Stocker - fotolia.com
Odmiany pszenicy są kategoryzowane na podstawie parametrów ziarna, co ma kluczowe znaczenie dla ich dalszego przeznaczenia. W Polsce wyróżnia się cztery główne grupy: elitarna (E), jakościowa (A), chlebowa (B) oraz paszowa (C). Każda z nich charakteryzuje się odmiennymi właściwościami technologicznymi i wykorzystywana jest do różnych celów.
Spis treści:

    stanowiącym podstawę wyżywienia dla dużej części populacji. -  Różnorodność jej zastosowań wynika z odmiennych właściwości technologicznych poszczególnych odmian, które klasyfikuje się do różnych grup jakościowych. Podział ten ma kluczowe znaczenie dla przemysłu młynarskiego, piekarskiego oraz paszowego, determinując optymalne wykorzystanie ziarna - wyjaśnia prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek, sekretarz naukowy i zarazem kierownik Zakładu Bioenergetyki, Analiz Jakości i Nasiennictwa Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowego, Instytutu Badawczego w Radzikowie,

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czym charakteryzuje się każda z grup pszenicy ozimej?

    W Polsce wyróżnia cztery grupy jakościowe odmian pszenicy, bazując na ich parametrach technologicznych: elitarna (E), jakościowa (A), chlebowa (B), oraz paszowa (C). Czym się charakteryzują?

    Grupa E (elitarne/najlepsze jakościowe) - odmiany z tej grupy charakteryzują się najwyższą jakością ziarna. - Ich mąka odznacza się bardzo dużą zawartością białka ogólnego (powyżej 14%), wysoką liczba opadania (powyżej 300 s), bardzo wysokim wskaźnikiem sedymentacji (powyżej 50 ml) oraz dużą zawartością glutenu (powyżej 30%) - wymienia specjalista. Zaznacza jednocześnie, że gluten zapewnia doskonałe właściwości wypiekowe mąki. - Ziarno z tych odmian jest często wykorzystywane jako "polepszacz" dla mąk o gorszych parametrach jakościowych. Idealnie nadaje się do produkcji wysokiej jakości pieczywa i innych wyrobów piekarniczych, gdzie wymagana jest doskonała jakość ciasta i objętość chleba - wskazuje nasz rozmówca.

    Grupa A (bardzo dobre jakościowe) - odmiany te także posiadają bardzo dobre parametry jakościowe, nieco niższe niż w grupie E, ale nadal predysponujące je do produkcji mąki o wysokiej wartości wypiekowej. - Zawartość białka ogólnego mieści się w przedziale 13-14%, liczba opadania powyżej 250 s, a wskaźnik sedymentacji powyżej 40 ml. Ziarno z tych odmian przeznaczane jest głównie do produkcji wysokiej jakości mąki konsumpcyjnej do wypieku pieczywa. Odmiany te stanowią podstawę bezpieczeństwa żywnościowego  - mówi  prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek.

    Ziarno z wymienionych wyżej grup jakości (E oraz A) jest przeznaczane przede wszystkim do produkcji mąki piekarskiej najwyższej jakości. Jest to mąka, jak podkreśla ekspert, idealna do wypieku pieczywa pszennego, ciast drożdżowych, makaronów oraz innych wyrobów wymagających silnego glutenu i wysokiej chłonności wody. - Ze względu na swoje właściwości, mąka z tych odmian często jest wykorzystywana jako mąka wzmacniająca w mieszankach z mąkami o niższych parametrach jakościowych - wyjaśnia specjalista.

    Grupa B (dobre jakościowe) - pszenice z tej grupy z kolei mają stabilne, choć nie tak wybitne jak w grupach E i A, parametry technologiczne. Zawartość białka oscyluje bowiem wokół 11-13%, liczba opadania powyżej 200 s, a sedymentacja - powyżej 30 ml. - Odmiany te są używane do produkcji mąki uniwersalnej, która znajduje zastosowanie w szerokiej gamie wyrobów piekarskich i cukierniczych, a także do produkcji mąk konfekcyjnych - tłumaczy nasz rozmówca. Jest to także podstawowa mąka do wyrobu pieczywa mieszanego, często jednak wymaga dodania mąki z pszenic grupy E lub A. 

    Czytaj też:
    Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025 

    Grupa C (pozostałe/pastewne) - do tej grupy zalicza się odmiany, których parametry jakościowe nie spełniają wymagań grup wyższych. - Zawartość białka jest zazwyczaj poniżej 11%, a pozostałe parametry technologiczne są niskie. Ziarno z tej grupy jest wykorzystywane przede wszystkim jako pasza dla zwierząt gospodarskich. Niskie parametry wypiekowe dyskwalifikują je do celów spożywczych - mówi prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek. Dodaje, że może być również używane do produkcji etanolu lub innych zastosowań przemysłowych.

    Grupa K (na ciastka) - pszenice z tej grupy są natomiast specyficznie dostosowane do potrzeb przemysłu cukierniczego i piekarniczego, gdzie wymagane są inne cechy mąki niż w przypadku pieczywa chlebowego. - W Polsce grupa K jest wyodrębniana tylko dla pszenicy ozimej, natomiast dla pszenicy jarej zazwyczaj nie ma osobnej grupy K, a odmiany o podobnych właściwościach mogą być kwalifikowane jako C (paszowe/pozostałe). W przeciwieństwie do pszenic chlebowych (E, A), w przypadku odmian K preferuje się niższą zawartość białka (zazwyczaj poniżej 11-12%) - tłumaczy ekspert. Wyjaśnia jednocześnie, że wysoka zawartość białka prowadzi do tworzenia silnego glutenu, co jest niepożądane w produkcji ciast i ciastek, ponieważ sprawia, że są one zbyt twarde i mało kruche. - Gluten w tych odmianach jest słaby, o niskiej elastyczności i rozciągliwości. Dzięki temu ciasto jest bardziej kruche i podatne na formowanie - zaznacza nasz rozmówca. Podkreśla przy tym, że. ciasto z mąki ‘ciasteczkowej’ ma mały opór na rozciąganie i szybko się rozwija, jest bardzo rozciągliwe, a jednocześnie mało elastyczne. - Wiele odmian ‘ciasteczkowych’ cechuje się jasną barwą mąki, co jest pożądane w produkcji wyrobów cukierniczych - dopowiada specjalista.

    Czytaj też:
    Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar

     

    • Tagi:
    • odmiany pszenicy
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Zboża

    Najlepszy rolnik w regionie. Sieje odmiany, które się opłacają [VIDEO]

    24 sierpnia 2025
    Uprawy

    Pszenica - którą odmianę wybrać?

    4 lutego 2016
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Na te odmiany ziemniaków jest zapotrzebowanie
    1 listopada 2025
    Uprawy
    Najgorszy wyniki od lat, a jeszcze w czerwcu wszystko wskazywało, że będzie bardzo dobrze
    1 listopada 2025
    Uprawy
    Rolnicy chcą kontroli cukru sprowadzanego do Polski. Apel do ministerstwa
    1 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Planujesz siew buraków w przyszłym roku? Weź ten zabieg poważnie pod uwagę
    1 listopada 2025
    Uprawy
    Potrafi się uczepić prawie wszystkiego. Jest uciążliwa. To dobry moment, by się jej pozbyć
    1 listopada 2025
    Uprawy
    Najgorszy wyniki od lat, a jeszcze w czerwcu wszystko wskazywało, że będzie bardzo dobrze
    1 listopada 2025
    Uprawy
    Nawet do 2 ton z hektara więcej przy tej strategii uprawy
    1 listopada 2025
    Uprawy
    Rolnicy chcą kontroli cukru sprowadzanego do Polski. Apel do ministerstwa
    1 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności