Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Takiego rekordu w imporcie nawozów jeszcze nie było. Dominują zakupy azotu z Rosji
      Bronisze - kolejne korekty w cenach ziemniaków. Co się dzieje?
      Rekordowe ceny bydła! Ile płacą w skupach?
      W skupach zbóż spokój. W cenach ziarna - nie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Za kilka dni złóż wniosek. Możesz dostać zwrot aż 70% kosztów
      5 tys. zł do jednego zwierzęcia. ARiMR zachęca do składania wniosków
      Szykują się ważne zmiany dla hodowców zwierząt
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Cukrownie za chwilę wystartują. Co działo się w nich przez ostatnie miesiące?
      Produkcja spirytusu uratuje sektor zbóż? Zamiast dla rolników - dopłaty do gorzelni?
      Najlepszy rolnik w regionie. Sieje odmiany, które się opłacają [VIDEO]
      Rolnicy organizują protest. Ceny zbóż na dramatycznie niskim poziomie
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jeśli tego nie zrobisz, nie otrzymasz zwrotu za paliwo rolnicze. Zostało kilka dni
      To świadczenie należy się też rolnikom. Przysługuje aż 1500 zł miesięcznie
      Minister Stefan Krajewski zapowiada wsparcie dla rolników. Zobacz szczegóły
      Od rolników już teraz wymaga się pisemnych umów dzierżawy? ARiMR wysyła pisma
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      5 pnączy, które rozrosną się szybciej, niż się spodziewasz. Można je teraz sadzić
      Wsyp do butelki i zostaw w ogrodzie. Skuteczny sposób na inwazję mrówek
      Ta roślina przetrwa upały bez podlewania. Zakwitnie na przełomie lata i jesieni
      Sprawdzone triki na słodsze pomidory. Będą smakować doskonale
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Zboża
  • Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda

Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda

Uprawy - Zboża 13 lipca 2025 06:04 Marianna Kula
Odmiany pszenicy - która do czego?
Odmiany pszenicy - która do czego?
Źródło: Stocker - fotolia.com
Odmiany pszenicy są kategoryzowane na podstawie parametrów ziarna, co ma kluczowe znaczenie dla ich dalszego przeznaczenia. W Polsce wyróżnia się cztery główne grupy: elitarna (E), jakościowa (A), chlebowa (B) oraz paszowa (C). Każda z nich charakteryzuje się odmiennymi właściwościami technologicznymi i wykorzystywana jest do różnych celów.
Spis treści:

    stanowiącym podstawę wyżywienia dla dużej części populacji. -  Różnorodność jej zastosowań wynika z odmiennych właściwości technologicznych poszczególnych odmian, które klasyfikuje się do różnych grup jakościowych. Podział ten ma kluczowe znaczenie dla przemysłu młynarskiego, piekarskiego oraz paszowego, determinując optymalne wykorzystanie ziarna - wyjaśnia prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek, sekretarz naukowy i zarazem kierownik Zakładu Bioenergetyki, Analiz Jakości i Nasiennictwa Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowego, Instytutu Badawczego w Radzikowie,

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czym charakteryzuje się każda z grup pszenicy ozimej?

    W Polsce wyróżnia cztery grupy jakościowe odmian pszenicy, bazując na ich parametrach technologicznych: elitarna (E), jakościowa (A), chlebowa (B), oraz paszowa (C). Czym się charakteryzują?

    Grupa E (elitarne/najlepsze jakościowe) - odmiany z tej grupy charakteryzują się najwyższą jakością ziarna. - Ich mąka odznacza się bardzo dużą zawartością białka ogólnego (powyżej 14%), wysoką liczba opadania (powyżej 300 s), bardzo wysokim wskaźnikiem sedymentacji (powyżej 50 ml) oraz dużą zawartością glutenu (powyżej 30%) - wymienia specjalista. Zaznacza jednocześnie, że gluten zapewnia doskonałe właściwości wypiekowe mąki. - Ziarno z tych odmian jest często wykorzystywane jako "polepszacz" dla mąk o gorszych parametrach jakościowych. Idealnie nadaje się do produkcji wysokiej jakości pieczywa i innych wyrobów piekarniczych, gdzie wymagana jest doskonała jakość ciasta i objętość chleba - wskazuje nasz rozmówca.

    Grupa A (bardzo dobre jakościowe) - odmiany te także posiadają bardzo dobre parametry jakościowe, nieco niższe niż w grupie E, ale nadal predysponujące je do produkcji mąki o wysokiej wartości wypiekowej. - Zawartość białka ogólnego mieści się w przedziale 13-14%, liczba opadania powyżej 250 s, a wskaźnik sedymentacji powyżej 40 ml. Ziarno z tych odmian przeznaczane jest głównie do produkcji wysokiej jakości mąki konsumpcyjnej do wypieku pieczywa. Odmiany te stanowią podstawę bezpieczeństwa żywnościowego  - mówi  prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek.

    Ziarno z wymienionych wyżej grup jakości (E oraz A) jest przeznaczane przede wszystkim do produkcji mąki piekarskiej najwyższej jakości. Jest to mąka, jak podkreśla ekspert, idealna do wypieku pieczywa pszennego, ciast drożdżowych, makaronów oraz innych wyrobów wymagających silnego glutenu i wysokiej chłonności wody. - Ze względu na swoje właściwości, mąka z tych odmian często jest wykorzystywana jako mąka wzmacniająca w mieszankach z mąkami o niższych parametrach jakościowych - wyjaśnia specjalista.

    Grupa B (dobre jakościowe) - pszenice z tej grupy z kolei mają stabilne, choć nie tak wybitne jak w grupach E i A, parametry technologiczne. Zawartość białka oscyluje bowiem wokół 11-13%, liczba opadania powyżej 200 s, a sedymentacja - powyżej 30 ml. - Odmiany te są używane do produkcji mąki uniwersalnej, która znajduje zastosowanie w szerokiej gamie wyrobów piekarskich i cukierniczych, a także do produkcji mąk konfekcyjnych - tłumaczy nasz rozmówca. Jest to także podstawowa mąka do wyrobu pieczywa mieszanego, często jednak wymaga dodania mąki z pszenic grupy E lub A. 

    Czytaj też:
    Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025 

    Grupa C (pozostałe/pastewne) - do tej grupy zalicza się odmiany, których parametry jakościowe nie spełniają wymagań grup wyższych. - Zawartość białka jest zazwyczaj poniżej 11%, a pozostałe parametry technologiczne są niskie. Ziarno z tej grupy jest wykorzystywane przede wszystkim jako pasza dla zwierząt gospodarskich. Niskie parametry wypiekowe dyskwalifikują je do celów spożywczych - mówi prof. dr hab. inż. Grzegorz Żurek. Dodaje, że może być również używane do produkcji etanolu lub innych zastosowań przemysłowych.

    Grupa K (na ciastka) - pszenice z tej grupy są natomiast specyficznie dostosowane do potrzeb przemysłu cukierniczego i piekarniczego, gdzie wymagane są inne cechy mąki niż w przypadku pieczywa chlebowego. - W Polsce grupa K jest wyodrębniana tylko dla pszenicy ozimej, natomiast dla pszenicy jarej zazwyczaj nie ma osobnej grupy K, a odmiany o podobnych właściwościach mogą być kwalifikowane jako C (paszowe/pozostałe). W przeciwieństwie do pszenic chlebowych (E, A), w przypadku odmian K preferuje się niższą zawartość białka (zazwyczaj poniżej 11-12%) - tłumaczy ekspert. Wyjaśnia jednocześnie, że wysoka zawartość białka prowadzi do tworzenia silnego glutenu, co jest niepożądane w produkcji ciast i ciastek, ponieważ sprawia, że są one zbyt twarde i mało kruche. - Gluten w tych odmianach jest słaby, o niskiej elastyczności i rozciągliwości. Dzięki temu ciasto jest bardziej kruche i podatne na formowanie - zaznacza nasz rozmówca. Podkreśla przy tym, że. ciasto z mąki ‘ciasteczkowej’ ma mały opór na rozciąganie i szybko się rozwija, jest bardzo rozciągliwe, a jednocześnie mało elastyczne. - Wiele odmian ‘ciasteczkowych’ cechuje się jasną barwą mąki, co jest pożądane w produkcji wyrobów cukierniczych - dopowiada specjalista.

    Czytaj też:
    Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar

     

    • Tagi:
    • odmiany pszenicy
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Zboża

    Najlepszy rolnik w regionie. Sieje odmiany, które się opłacają [VIDEO]

    24 sierpnia 2025
    Uprawy

    Pszenica - którą odmianę wybrać?

    4 lutego 2016
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    Szansa dla plantatorów rzepaku
    26 sierpnia 2025
    Newsy
    Kolejne stado świń do utylizacji
    26 sierpnia 2025
    Przepisy
    Ważne terminy uległy zmianie. Ministerstwo podało szczegóły
    26 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Inne uprawy
    Cukrownie za chwilę wystartują. Co działo się w nich przez ostatnie miesiące?
    25 sierpnia 2025
    Zboża
    Produkcja spirytusu uratuje sektor zbóż? Zamiast dla rolników - dopłaty do gorzelni?
    25 sierpnia 2025
    Zboża
    Najlepszy rolnik w regionie. Sieje odmiany, które się opłacają [VIDEO]
    24 sierpnia 2025
    Zboża
    Rolnicy organizują protest. Ceny zbóż na dramatycznie niskim poziomie
    23 sierpnia 2025
    Choroby i szkodniki
    Już wkrótce z tym szkodnikiem może być kłopot w marchwi. A pryskać nie ma czym
    22 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności