Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
      Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
      Teraz to ona będzie przyciągać wzrok w salonie. Kwiaty osiągają 15 centymetrów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Liczba FAO w kukurydzy. Co oznacza? Jak ją rozszyfrować?

Liczba FAO w kukurydzy. Co oznacza? Jak ją rozszyfrować?

Uprawy - Zboża 26 października 2023 07:00 Marianna Kula Aktualizacja: 26 października 2023 07:11
Liczba FAO w kukurydzy. Co oznacza? Jak ją rozszyfrować?
Źródło: M. Kula
Jakie informacje dotyczące danej odmiany kukurydzy kryją się pod hasłem “liczba FAO”? Czego na jej podstawie może dowiedzieć się producent?
Spis treści:

    Liczba FAO to wskaźnik wczesności odmian kukurydzy. - Wczesność odmian określana jest w odniesieniu do konkretnych odmian, będących wzorcami danej grupy wczesności. Liczba FAO jest związana z pojęciem sumy temperatur efektywnych, której wartość różni się w zależności od wczesności i typu użytkowego odmiany kukurydzy. Suma temperatur efektywnych mówi nam o tym, ile jednostek ciepła, powyżej minimum fizjologicznego, musi pochłonąć roślina, aby osiągnąć określoną fazę rozwojową - tłumaczy dr inż. Monika Żurek z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowego Instytutu Badawczego. - Dla przykładu, odmiana kukurydzy z przeznaczeniem na ziarno o liczbie FAO 210, by osiągnąć dojrzałość do zbioru, wymaga sumy temperatur efektywnych (w całym okresie wegetycyjnym - przyp.red.) wynoszącej 1370°C, a odmiana o FAO 270 potrzebuje 1450°C - wyjaśnia ekspertka. Zaznacza jednocześnie, że w przypadku odmian na ziarno liczba FAO jest skorelowana z wilgotnością ziarna przy zbiorze, a w przypadku odmian kukurydzy na kiszonkę z zawartością suchej masy w całych roślinach przy zbiorze.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Specjalistka zwraca uwagę także na to, że w skali FAO (od 100 do 900) ukryte są, poza wczesnością, również inne istotne wiadomości. - Pierwsza z cyfr w liczbie FAO informuje o podstawowej klasie wczesności, druga - o podgrupie wczesności w ramach podstawowej klasy, a trzecia cyfra mówi o barwie ziarniaka (zero oraz cyfry parzyste - barwa żółta, cyfry nieparzyste - barwa biała) - podaje dr inż. Monika Żurek.

    Jaki podział klasyfikujący odmiany (pod względem wczesności - liczby FAO) funkcjonuje w Polsce? 

    Odmiany obecne w polskim rejestrze, z uwagi na duże zróżnicowanie odmian kukurydzy pod względem wczesności wyrażonej liczbą FAO, można podzielić na 3 grupy odmian: mieszańcowe o liczbie FAO do 230 określane są jako wczesne, o liczbie FAO 240-250 jako średnio wczesne, z kolei o liczbie FAO 260-290 jako średnio późne. - Im odmiana jest późniejsza, czyli charakteryzująca się dłuższym okresem wegetacji, tym wyższa wartość liczby FAO. Plonowanie odmian kukurydzy w dużej mierze uzależnione jest od grupy wczesności. Im wcześniejsza odmiana, tym ma krótszy okres wegetacyjny, a tym samym krótszy okres akumulacji plonu - wyjaśnia dr inż. Monika Żurek.

    Jakie odmiany kukurydzy - o jakiej liczbie FAO - uprawiać w poszczególnych regionach kraju?

    Uprawa kukurydzy, zarówno na ziarno, jak i na kiszonkę, z uwagi na duże zróżnicowanie warunków klimatycznych w naszym kraju, podlega ścisłej rejonizacji odmianowej.

    - Uprawiając odmianę zbyt wczesną dla danego rejonu, tracimy część plonu, który potencjalnie mogłaby zapewnić odmiana późniejsza wysiana w tym rejonie. Z kolei wybór zbyt późnej odmiany dla danego rejonu, grozi zbiorem ziarna o nadmiernej wilgotności, co generuje wysokie koszty suszenia - mówi ekspertka. 

    Specjalistka wyjaśnia również, że ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne (warunki termiczne, ilość i rozkład opadów) w różnych rejonach Polski, wyróżniono 4 podstawowe rejony uprawy kukurydzy: I - południowo-zachodni i południowo-wschodni, II - środkowy, rejon III - północny oraz IV rejon- pogórze. W ostatnim z wymienionych należy uprawiać odmiany bardzo wczesne i wczesne o FAO do 200. Z kolei w rejonie Polski północnej (rejon III), o najgorszych warunkach termicznych, na ziarno powinny być uprawiane odmiany bardzo wczesne i wczesne (FAO do 220), a na kiszonkę również odmiany wczesne i średnio wczesne, najlepiej, zdaniem ekspertki, o liczbie FAO 220-230.

    Źródło: IHIR - PIB

    W rejonie środkowym (II) na ziarno, obok odmian wczesnych, można uprawiać odmiany średnio wczesne o liczbie FAO 230-240, a w cieplejszych strefach tego rejonu także odmiany o liczbie FAO 250. Na kiszonkę w rejonie II z kolei zaleca się uprawę odmian o liczbie FAO 220-250. - Odmiany średnio późne (FAO 260-290), powinny być uprawiane wyłącznie w najbardziej korzystnych warunkach klimatycznych, tj. w Polsce południowo-zachodniej i południowo-wschodniej (rejon I), przy czym w uprawie na ziarno raczej nie należy uwzględniać odmian o liczbie FAO wyższej niż 270 oraz do tego kierunku uprawy wybierać również odmiany średnio-wczesne, o liczbie FAO 240-250 - radzi dr inż. Monika Żurek.

    Czy liczba FAO zawsze jest miarodajna? 

    Ekspertka tłumaczy, że określenie wczesności odmiany, poprzez wyznaczenie liczby FAO, polega na porównaniu wilgotności ziarna przy zbiorze/zawartości suchej masy w roślinach ocenianej odmiany z odmianami przyjętymi jako wzorce wczesności. - Minusem tej metody jest to, że w zależności od sezonu wegetacyjnego reakcje odmian zarówno wzorcowych, jak i ocenianych, mogą się różnić, zwłaszcza w przypadku odmian będących na pograniczu grup wczesności - tłumaczy specjalistka. Również, jak podkreśla specjalistka, odmiany wzorcowe nie są jednakowe w całej Europie. Z tego też względu często zdarza się, że jedna odmiana ma różne liczby FAO na liście Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych i Katalogu Wspólnotowego CCA. - Głównym zarzutem wysuwanym w stronę klasyfikacji FAO jest to, że bazuje ona jedynie na wilgotności ziarna/zawartości suchej masy w roślinach, podczas zbioru, co w wypadku dużej zmienności warunków pogodowych jest zawodne - zwraca uwagę dr inż. Monika Żurek. Zaznacza jednocześnie, że właśnie z tego powodu niektóre kraje (Niemcy, Węgry) do klasyfikacji odmian wykorzystują dodatkowo inne parametry, np. liczbę dni od pełni wschodów do pełni kwitnienia.

    Czytaj także:

    Kukurydza 2023. Jakie plony?

    • Tagi:
    • kukurydza
    • Liczba FAO
    • rejony uprawy kukurydzy
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Uprawy

    Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025

    7 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Pogoda nadal nie ułatwia zbiorów kukurydzy. Jak przebiegają żniwa?

    26 października 2025
    Ceny rolnicze

    Korekty w cenach za mokrą kukurydzę

    22 października 2025
    Zboża

    Późne zbiory kukurydzy - jakie mogą być skutki?

    22 października 2025
    Ceny rolnicze

    Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?

    19 października 2025
    Uprawy

    Postawili na kukurydzę. Jakie odmiany na ziarno, a jakie na kiszonkę?

    14 października 2025
    Uprawy

    Złe informacje dla plantatorów kukurydzy. Ten szkodnik ma się bardzo dobrze

    14 października 2025
    Uprawy

    Sezon trudny dla kukurydzy - czy odmiany późne dadzą radę?

    10 października 2025
    Warto wiedzieć
    KRUS
    Dodatkowo 650 zł miesięcznie. KRUS wypłaca bez względu na wiek i dochód
    8 listopada 2025
    Drób
    Czy zabraknie nam jaj?
    8 listopada 2025
    KRUS
    Dodatkowo 650 zł miesięcznie. KRUS wypłaca bez względu na wiek i dochód
    8 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
    7 listopada 2025
    Uprawy
    Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
    7 listopada 2025
    Zboża
    Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
    7 listopada 2025
    Uprawy
    Te odmiany ziemniaków mają duży potencjał rynkowy
    6 listopada 2025
    Uprawy
    „Rynek zalewa niemiecki ziemniak. Pierwszy raz zostałem z towarem na polu”
    6 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności