Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Dobrostan zwierząt - nabór wniosków będzie wydłużony? Rolnikom dano mało czasu?
      Co się dzieje z bydłem na Białorusi? Ta choroba jest groźna również dla ludzi
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
      Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
      Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Sprowadzamy do Polski z krajów trzecich tysiące ton żywności. Statystyki szokują
      Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
      ARiMR wypłaca rolnikom pieniądze. Jest dobra informacja
      Dopłaty do materiału siewnego 2025. Znamy stawki i warunki
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zastosuj tanią domową odżywkę. Hortensje będą uginać się od kwiatów
      Podsyp róże na początku czerwca. Przygotujesz krzewy do lata
      Azjatycka piękność o słodkim, intensywnym aromacie. Nowy pomysł na żywopłot
      Burze, grad i upały. Gwałtowne zmiany w pogodzie i zaskoczenie w weekend
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Liczba FAO w kukurydzy. Co oznacza? Jak ją rozszyfrować?

Liczba FAO w kukurydzy. Co oznacza? Jak ją rozszyfrować?

Uprawy - Zboża 26 października 2023 07:00 Marianna Kula Aktualizacja: 26 października 2023 07:11
Liczba FAO w kukurydzy. Co oznacza? Jak ją rozszyfrować?
Źródło: M. Kula
Jakie informacje dotyczące danej odmiany kukurydzy kryją się pod hasłem “liczba FAO”? Czego na jej podstawie może dowiedzieć się producent?
Spis treści:

    Liczba FAO to wskaźnik wczesności odmian kukurydzy. - Wczesność odmian określana jest w odniesieniu do konkretnych odmian, będących wzorcami danej grupy wczesności. Liczba FAO jest związana z pojęciem sumy temperatur efektywnych, której wartość różni się w zależności od wczesności i typu użytkowego odmiany kukurydzy. Suma temperatur efektywnych mówi nam o tym, ile jednostek ciepła, powyżej minimum fizjologicznego, musi pochłonąć roślina, aby osiągnąć określoną fazę rozwojową - tłumaczy dr inż. Monika Żurek z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowego Instytutu Badawczego. - Dla przykładu, odmiana kukurydzy z przeznaczeniem na ziarno o liczbie FAO 210, by osiągnąć dojrzałość do zbioru, wymaga sumy temperatur efektywnych (w całym okresie wegetycyjnym - przyp.red.) wynoszącej 1370°C, a odmiana o FAO 270 potrzebuje 1450°C - wyjaśnia ekspertka. Zaznacza jednocześnie, że w przypadku odmian na ziarno liczba FAO jest skorelowana z wilgotnością ziarna przy zbiorze, a w przypadku odmian kukurydzy na kiszonkę z zawartością suchej masy w całych roślinach przy zbiorze.

    Specjalistka zwraca uwagę także na to, że w skali FAO (od 100 do 900) ukryte są, poza wczesnością, również inne istotne wiadomości. - Pierwsza z cyfr w liczbie FAO informuje o podstawowej klasie wczesności, druga - o podgrupie wczesności w ramach podstawowej klasy, a trzecia cyfra mówi o barwie ziarniaka (zero oraz cyfry parzyste - barwa żółta, cyfry nieparzyste - barwa biała) - podaje dr inż. Monika Żurek.

    Jaki podział klasyfikujący odmiany (pod względem wczesności - liczby FAO) funkcjonuje w Polsce? 

    Odmiany obecne w polskim rejestrze, z uwagi na duże zróżnicowanie odmian kukurydzy pod względem wczesności wyrażonej liczbą FAO, można podzielić na 3 grupy odmian: mieszańcowe o liczbie FAO do 230 określane są jako wczesne, o liczbie FAO 240-250 jako średnio wczesne, z kolei o liczbie FAO 260-290 jako średnio późne. - Im odmiana jest późniejsza, czyli charakteryzująca się dłuższym okresem wegetacji, tym wyższa wartość liczby FAO. Plonowanie odmian kukurydzy w dużej mierze uzależnione jest od grupy wczesności. Im wcześniejsza odmiana, tym ma krótszy okres wegetacyjny, a tym samym krótszy okres akumulacji plonu - wyjaśnia dr inż. Monika Żurek.

    Jakie odmiany kukurydzy - o jakiej liczbie FAO - uprawiać w poszczególnych regionach kraju?

    Uprawa kukurydzy, zarówno na ziarno, jak i na kiszonkę, z uwagi na duże zróżnicowanie warunków klimatycznych w naszym kraju, podlega ścisłej rejonizacji odmianowej.

    - Uprawiając odmianę zbyt wczesną dla danego rejonu, tracimy część plonu, który potencjalnie mogłaby zapewnić odmiana późniejsza wysiana w tym rejonie. Z kolei wybór zbyt późnej odmiany dla danego rejonu, grozi zbiorem ziarna o nadmiernej wilgotności, co generuje wysokie koszty suszenia - mówi ekspertka. 

    Specjalistka wyjaśnia również, że ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne (warunki termiczne, ilość i rozkład opadów) w różnych rejonach Polski, wyróżniono 4 podstawowe rejony uprawy kukurydzy: I - południowo-zachodni i południowo-wschodni, II - środkowy, rejon III - północny oraz IV rejon- pogórze. W ostatnim z wymienionych należy uprawiać odmiany bardzo wczesne i wczesne o FAO do 200. Z kolei w rejonie Polski północnej (rejon III), o najgorszych warunkach termicznych, na ziarno powinny być uprawiane odmiany bardzo wczesne i wczesne (FAO do 220), a na kiszonkę również odmiany wczesne i średnio wczesne, najlepiej, zdaniem ekspertki, o liczbie FAO 220-230.

    Źródło: IHIR - PIB

    W rejonie środkowym (II) na ziarno, obok odmian wczesnych, można uprawiać odmiany średnio wczesne o liczbie FAO 230-240, a w cieplejszych strefach tego rejonu także odmiany o liczbie FAO 250. Na kiszonkę w rejonie II z kolei zaleca się uprawę odmian o liczbie FAO 220-250. - Odmiany średnio późne (FAO 260-290), powinny być uprawiane wyłącznie w najbardziej korzystnych warunkach klimatycznych, tj. w Polsce południowo-zachodniej i południowo-wschodniej (rejon I), przy czym w uprawie na ziarno raczej nie należy uwzględniać odmian o liczbie FAO wyższej niż 270 oraz do tego kierunku uprawy wybierać również odmiany średnio-wczesne, o liczbie FAO 240-250 - radzi dr inż. Monika Żurek.

    Czy liczba FAO zawsze jest miarodajna? 

    Ekspertka tłumaczy, że określenie wczesności odmiany, poprzez wyznaczenie liczby FAO, polega na porównaniu wilgotności ziarna przy zbiorze/zawartości suchej masy w roślinach ocenianej odmiany z odmianami przyjętymi jako wzorce wczesności. - Minusem tej metody jest to, że w zależności od sezonu wegetacyjnego reakcje odmian zarówno wzorcowych, jak i ocenianych, mogą się różnić, zwłaszcza w przypadku odmian będących na pograniczu grup wczesności - tłumaczy specjalistka. Również, jak podkreśla specjalistka, odmiany wzorcowe nie są jednakowe w całej Europie. Z tego też względu często zdarza się, że jedna odmiana ma różne liczby FAO na liście Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych i Katalogu Wspólnotowego CCA. - Głównym zarzutem wysuwanym w stronę klasyfikacji FAO jest to, że bazuje ona jedynie na wilgotności ziarna/zawartości suchej masy w roślinach, podczas zbioru, co w wypadku dużej zmienności warunków pogodowych jest zawodne - zwraca uwagę dr inż. Monika Żurek. Zaznacza jednocześnie, że właśnie z tego powodu niektóre kraje (Niemcy, Węgry) do klasyfikacji odmian wykorzystują dodatkowo inne parametry, np. liczbę dni od pełni wschodów do pełni kwitnienia.

    Czytaj także:

    Kukurydza 2023. Jakie plony?

    • Tagi:
    • kukurydza
    • Liczba FAO
    • rejony uprawy kukurydzy
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Inne uprawy

    Przymrozki załatwiły kukurydzę. Rolnicy rozglądają się za nasionami do przesiewu

    23 maja 2025
    Zboża

    Jak kukurydza reaguje na przymrozki?

    9 maja 2025
    Zboża

    Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi

    9 maja 2025
    Uprawy

    Ochrona kukurydzy. S-metolachlor zniknął. Czym jeszcze można odchwaszczać?

    1 maja 2025
    Zboża

    Upewnij się, czy siejesz dobrą odmianę kukurydzy. Lista na sezon 2025

    11 kwietnia 2025
    Zboża

    Jakie będą ceny zbóż w 2025 roku? Perspektywy są obiecujące

    10 kwietnia 2025
    Zboża

    Nowe odmiany kukurydzy. Będzie naprawdę, w czym wybierać. Lista długa i ciekawa

    15 lutego 2025
    Nawożenie

    Nawozy azotowe w kukurydzy. Który wybrać? [KOMENTARZE SPECJALISTÓW]

    15 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Zboża
    Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
    4 czerwca 2025
    Analizy rynkowe
    Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Najnowsze
    Zboża
    Pieniądze zarobione w Londynie zainwestowali w ziemię. Mają 280 hektarów [VIDEO]
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
    3 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
    3 czerwca 2025
    Choroby i szkodniki
    Ten zabieg w zbożach jest ważny z handlowego i prawnego punktu widzenia
    3 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy