Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co nas czeka po wejściu w życie umowy UE-Mercosur? Trwa ważna debata
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Palniki gazowe będą lśnić jak nowe. Wystarczą dwa bazowe składniki
      Cena drewna opałowego zaskoczyła. Tyle zapłacisz w nadleśnictwach
      Zimowy sen anturium to mit? Pamiętaj o tym na przełomie listopada i grudnia
      Raz na dwa tygodnie pamiętaj o "czarnej wodzie" dla grudnika. Zachwyci na święta
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sylwetki
  • Zakład mięsny Kaczmarek. Kiełbasy i szynki ze świń z własnej hodowli

Sylwetki

Kiełbasy i szynki ze świń z własnej hodowli

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Źródło: D. Jańczak

Jak radzą sobie małe przetwórnie w dobie handlu zdominowanego przez markety? Jaka jest ich przyszłość?

Z Marianem Kaczmarkiem, właścicielem Zakładu Mięsnego „Kaczmarek” w Pępowie rozmawia Dorota Jańczak

Jak ocenia pan rynek mięsna w obecnym czasie?

Obecnie nie jest łatwo, bo surowiec jest dość drogi. Poza tym są problemy ze zbytem, bo dziś dominują markety i takie małe oraz rodzinne zakłady, jak nasz, mają ograniczone możliwości sprzedaży wyrobów. Jesteśmy za małą firmą, aby  wejść do sieci i konkurować z molochami.

Jakie warunki trzeba spełnić, by zawiązać współpracę z marketem?

Trzeba przede wszystkim produkować duże ilości, w tonach. I być przygotowanym na to, że na płatności oczekuje się dłuższe okresy. A nas nie stać na to, by kredytować tak długo, jakby tego chciały markety. Dotychczas udało nam się wejść do Intermarche w Lesznie. Sieć ta ma jednak swoją produkcję i daje możliwość sklepom zakupu 20% od zewnętrznych dostawców. Posiłkujemy się swoimi sklepami, mamy dwa punkty obwoźne, które jeżdżą po targowiskach. Docieramy bezpośrednio do klienta. Jest to dość dobra metoda sprzedaży. Obsługujemy oprócz tego detaliczne sklepy w naszej okolicy, we Wrocławiu i woj. lubuskim. Małych sklepów osiedlowych jednak ubywa. Pozamykało się ich nawet 70%. Staramy się wejść w mniejsze markety, ale nie jest to łatwe.

Co musiałoby się wydarzyć, by sytuacja mogła się poprawić?

Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Wciąż byłem optymistą. Miałem nadzieję, że świadomość ludzi będzie coraz większa. Myślałem, że klienci będą szukać wyrobu tradycyjnego z polskiego mięsa. My takie produkty dostarczamy. Nasze kiełbasy i szynki wyrabiamy tylko z polskiej świni, głównie z własnej hodowli, wedle starodawnych receptur. Ale widzę jak dziś robi zakupy młodzież. Za bardzo nie zwraca uwagi na to, co jest w opakowaniu. Nie ma na to czasu. Starsze pokolenie ma jeszcze troszkę inne podejście do tego tematu. Zwraca uwagę na to, jaki jest skład danej wędliny i czy jest ona wyprodukowana z polskiego mięsa. Gdy otwieraliśmy zakład w 2000 roku, jako misję obraliśmy sobie, by produkować w sposób tradycyjny, wykorzystując krajowy surowiec. Może przez promocję i akcję w mediach preferencje konsumenckie się zmienią wkrótce. Coś niby zaczyna się dziać w tym kierunku.

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Przepisy
Kontrowersyjny obowiązek dla rolników przesunięty, ale tylko na rok. A co dalej?
23 listopada 2025
Inne uprawy
Druga dawka azotu precyzyjnie pod wschodzące ziemniaki
23 listopada 2025
Przepisy
Jesteś w OSP? Dzięki tej legitymacji będzie można mieć wkrótce zniżki. Na co konkretnie?
23 listopada 2025
Najnowsze
Sylwetki
Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]
9 listopada 2025
Sylwetki
Do czterdziestoletniego liaza zamontował 320-konny silnik
2 listopada 2025
Trzoda chlewna
Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
22 października 2025
Sylwetki
Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
19 października 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności