Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Rolnicy nie inwestują w dobre maszyny i dlatego nie zarabiają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
      ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Za pomidory można było kupić... malucha!

Za pomidory można było kupić... malucha!

Owoce i warzywa 8 sierpnia 2020 07:00 Redakcja Aktualizacja: 8 sierpnia 2020 09:01
Za pomidory można było kupić... malucha!
Mankamentem - poza brakiem siły roboczej - jest dzisiaj brak skutecznych środków ochrony roślin - podkreśla Krzysztof Szpitalniak, rolnik z Kurcewa (gm. Kotlin, Wielkopolska).
Spis treści:

                Krzysztof Szpitalniak z Kurcewa (gm. Kotlin, Wielkopolska) należy do trzeciego już pokolenia uprawiającego pomidory. Plantacje prowadził najpierw jego dziadek, kontynuował ojciec, teraz uprawia je on. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

     

    Prowadzi gospodarstwo - zakupione z rodzicami - od 1996 roku. Na 24 ha uprawia pomidory, kukurydzę i pszenicę ozimą. - Korzystam z programów rolno-środowiskowych, które pomagają w uprawie pomidora, jako forma zmianowania - mówi rolnik.

                Jego plantacja pomidorów - obejmująca wcześniej od 3 do 4 ha - liczy obecnie 4,82 ha i jest największa w dotychczasowej działalności plantatora i myśli jeszcze o jej powiększeniu - nawet do 1/3 wielkości gospodarstwa.

                Z roku na rok stosowana tu technologia produkcji jest unowocześniana. - Teraz pracujemy nad wdrożeniem siewu bezpośredniego, żeby pominąć pikowanie, które jest bardzo pracochłonne i wymaga dużych nakładów pracy ręcznej, do której trudno jest teraz znaleźć chętnych - dodaje gospodarz. Co jeszcze zostało unowocześnione na plantacji? - Zmieniona została technologia pikowania, udoskonalona została produkcja rozsady. Zrobione zostało dodatkowe nawadnianie rozsady pomidora, unowocześnione zostało nagrzewanie tunelu podczas produkcji rozsady, unowocześniony jest opryskiwacz - żeby było bardziej dokładne opryskanie uprawy. Nie ma więc prawie zachwaszczeń, jakichś dużych ognisk choroby - podkreśla Krzysztof Szpitalniak. Jak sobie radzi z brakiem siły roboczej? - Mam posadzone trzy różne odmiany, które różnią się terminami zbiorów i zbiór będzie odbywał się mechanicznie. Praca ręczna ograniczona będzie więc do minimum - tłumaczy rolnik. Jakie są tegoroczne prognozy, jeśli chodzi o plony? - Wszystko zależy od tego, jaka będzie pogoda. Jeśli utrzyma się taka, jak do tej pory, powinny być zadowalające. Jeśli jednak będzie wilgoć, będą niskie. Wydajność spadnie. Przyczyni się do tego duża ilość chorób - wyjaśnia.

                Podkreśla, że szczególnie uciążliwe były chłody, które nastały wiosną. - Trzeba było poświęcić dużo energii na przygotowanie rozsady. Praktycznie do samego końca trzeba było ogrzewać, bo cały czas były zimne noce. Potem, po wysadzeniu, w czerwcu przyszły takie trzy tygodnie, w czasie których udało się nadrobić straty z początku produkcji - mówi Krzysztof Szpitalniak.

                Pomidory sprzeda za pośrednictwem zrzeszenia, do którego należy - "Pomwitrus", do zakładu "Kotlin" i do "Jamaru". Dostaje 40 gr/kg. Żeby produkcja się opłacała, cena musiałaby wynosić 50 gr.

                Mankamentem - poza brakiem siły roboczej - jest brak skutecznych środków ochrony roślin. - Mamy bardzo wąską paletę środków czynnych, które są dozwolone w pomidorze. One ograniczają nasze działania. Kiedyś była szersza gama tych substancji i ta ochrona była lepsza. W tej chwili zwiększa się częstotliwość zabiegów wykonywanych w pomidorze. Jeżeli jest mniej substancji, one są mniej aktywne, trzeba zwiększyć ilość tych zabiegów - mówi gospodarz z Kurcewa. - Przerażające jest to, że w całym sezonie wegetacyjnym robi się ich dziesięć. Kiedyś robiło się 3-4 albo 5 i wystarczyło. W tej chwili trzeba to robić częściej i sukcesywnie, bo jeżeli coś wpadnie mocno, nie da się opanować tych chorób. Nie ma takich mocnych substancji, żeby to zatrzymać. Musi być zabieg non stop, co 7-8 lub 10 dni. Rolnik przyznaje, że cały czas trzeba monitorować plantację. W procesie produkcji wspierają go i doradzają BASF i Intermag.

                Krzysztof Szpitalniak zastanawia się, jaka przyszłość czeka właścicieli upraw. - W latach 80-tych pomidor tak się sprzedawał, że można sobie było kupić za niego malucha. To było coś! A dzisiaj? Może być tak, że młode pokolenie nie będzie już robić pomidora - dodaje rolnik z Kurcewa.

    • Tagi:
    • rolnictwo
    • plantacje
    • pomidory
    • grupa producencka
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon

    15 października 2025
    Maszyny

    O tym kombajnie jest dziś głośno w Europie. Zbierze 80 ton w godzinę

    13 października 2025
    Prawo i finanse

    Zmiany mają wzmocnić pozycję rolników. Europarlament przyjął specjalny dokument

    10 października 2025
    Ekonomika

    Tych dopłat nie będzie w roku 2026. Z budżetu na rolnictwo znika też wielka kwota

    10 października 2025
    KRUS

    Ważny komunikat KRUS. Chodzi o pomocników rolników

    6 października 2025
    Prawo i finanse

    Którzy rolnicy stracą najwięcej? Zapowiada się zacięta walka o dopłaty

    27 września 2025
    Dla domu

    Połóż obok zielonych pomidorów. Szybko dojrzeją i się zaczerwienią

    26 września 2025
    Pomoc unijna

    Wiadomo, ile Polska dostanie pieniędzy dla rolników. Oto kwoty na WPR 2028-2034

    24 września 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
    17 października 2025
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
    17 października 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Zaskakujący sposób na niskie ceny. Rolnik spod Poznania postawił warzywomat
    17 października 2025
    Przepisy
    Rolnicy na to czekali. Jest pierwsza udowodniona zmowa cenowa
    12 października 2025
    Owoce i warzywa
    Sieci handlowe chcą wykorzystać akcję samozbiorów?
    12 października 2025
    Owoce i warzywa
    Co tak naprawdę dzieje się na rynku papryki? „Serce mi się kraje"
    6 października 2025
    Owoce i warzywa
    Nowy rynek otwiera się na borówkę z Polski. Ogłoszono oficjalną decyzję
    30 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności