Trzoda chlewna7 Paź 2014
Witonia i sąsiednie wsie to małe zagłębie hodowli trzody w północnej części woj. łódzkiego. Świnie rolnicy trzymają w tym rejonie z pokolenia na pokolenie, stada często przechodzą z ojca na syna. Tak jest również w przypadku rodziny Kaczorowskich z Anusina. Piotr Kaczorowski przejął od ojca gospodarstwo w 2005 roku.
Owoce i warzywa1 Paź 2014
Piotr Niemiec z Tykadłowa uprawia m.in. warzywa. Uważa, że sytuacja na tym rynku nie jest tragiczna.
Prawo i finanse19 Wrze 2014
Planując jesienne zasiewy, decydujesz się na ziarno z własnych zbiorów? Pamiętaj, iż większość odmian jest prawnie chroniona! Sprawdź, czy możesz je wysiewać i czy powinieneś wnieść opłatę na rzecz hodowcy! Dowiedz się, na czym polega odstępstwo rolne!
Przechowalnictwo17 Sier 2014
Dobra jakość zbioru oraz ograniczenie strat w okresie przechowywania decydują o opłacalności uprawy ziemniaków.
Analizy rynkowe12 Sier 2014
Rosyjskie embargo na unijną żywność. Sankcje będą dotyczyły owoców, warzyw, mięsa, ryb, mleka, nabiału.
Inne uprawy18 Lip 2014
Rzepak ozimy ma duże wymagania. Gleba pod jego wysiew powinna: posiadać dobrą strukturę, być wolna od chwastów, nieprzesuszona i zasobna w pokarmy.
Analizy rynkowe17 Czerw 2014
Rosja wstrzymuje dostawy ziemniaków z Ukrainy.
Pomoc unijna7 Czerw 2014
Tylko do 25 czerwca można składać wnioski o dopłaty z tytułu zużytego do siewu lub sadzenia materiału siewnego kategorii elitarny lub kwalifikowany.
Inne uprawy23 Maj 2014
Rolnikom dobrze znane jest pozytywne oddziaływanie poplonów na rośliny uprawne i glebę. Oprócz korzyści agrotechnicznych są one również źródłem dodatkowych dopłat, o które można się ubiegać.
Newsy29 Paź 2013
O biogazowniach, jako szansie dla polskiego rolnictwa i środowiska, dyskutowano podczas konferencji, która odbyła się w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Marszewie.
Nawożenie27 Sier 2013
W wielu regionach kraju producenci rolni mają do dyspozycji gleby lekkie, często zakwaszone, z natury ubogie w wapń. Gleby zasobne w wapń gwarantują roślinie odpowiednie warunki wzrostu, wynikające z właściwości fizyko-chemicznych jak i mikrobiologicznych.