Uprawy19 Luty 2016
Wiele wskazuje na to, że jeszcze w lutym możemy spodziewać się przedwiośnia - czyli zarania wiosny, w której temperatura całodobowa waha się w granicach od 0-5 stopni C.
Zboża18 Luty 2016
Stan ozimin nie jest najlepszy. W wielu regionach, jak informuje Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, wystąpiły uszkodzenia mrozowe.
Nawożenie14 Luty 2016
Do prawidłowego rozwoju rośliny potrzebują mikroelementów: manganu, cynku, miedzi, boru, chloru, żelaza i molibdenu. Co się dzieje, jeśli ich zabranie? Jakie są objawy niedoboru?
Inne uprawy11 Luty 2016
Przedstawiamy skutki potencjalnego wycofania części substancji czynnych w uprawach kukurydzy. Wśród nich są: strata plonu do nawet 30% i wzrost kosztów produkcji.
Zboża10 Luty 2016
- Wygląda na to, że znaczna część ozimin i rzepaku wymagać będzie przesiewu. Z naszych obserwacji wynika, że najgorzej przezimowała pszenica, rzepak i jęczmień - informuje Ryszard Kierzek, Prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej.
Ekonomika10 Luty 2016
O zrzeszaniu się, sytuacji na rynku trzody chlewnej, sile negocjacyjnej grup producentów rolnych ze Stanisławem Kałużnym, prowadzącym grupy w powiecie wrzesińskim rozmawia Marzena Zbierska.
Uprawy3 Luty 2016
Aż 75 substancji czynnych środków ochrony roślin chce wycofać z rynku Komisja Europejska. Co oznaczałoby to dla plantatorów rzepaku?
Uprawy29 Sty 2016
Krajowy Rejestr wzbogacił się o 22 nowe odmiany rzepaku.
Newsy27 Sty 2016
Ponad 45 tys. zwiedzających pojawiło się na szóstej edycji Targach Polagra – Premiery w Poznaniu.
Uprawy24 Sty 2016
Na temat rokowań ozimin, zdaniem ekspertów, należy wypowiadać się z dużą dozą ostrożności. Do końca zimy bowiem daleko. - O tym, jak to wszystko będzie wyglądać, zadecyduje wiosna. Z chwilą ruszenia wegetacji, należy pójść na pole, wykopać rośliny i zrobić im ostateczny test - mówi dr Agnieszka Krawczyk.
Uprawy20 Sty 2016
Jaki jest stan ozimin w Dolnośląskim? Co można powiedzieć o kondycji zbóż i rzepaku? Kiedy będzie można dokonać ostatecznej oceny przezimowania roślin? Informuje o tym Małgorzata Stempniak, specjalista działu SPRSJiD z Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.