Uprawa gleby17 List 2024
Jak poprawić strukturę gleby po zbiorze buraków cukrowych? Eksperci wskazują na 8 najważniejszych rzeczy w tej materii.
Inne uprawy15 List 2024
Czy siew buraków cukrowych po kukurydzy to dobre rozwiązanie?
Przechowalnictwo13 List 2024
Trwa kampania cukrowa. Jest coraz chłodniej. W związku z tym przypominamy, co robić, żeby utrzymać jakość zebranego surowca. Podpowiadamy, gdzie ulokować pryzmę i czym najlepiej ją okryć.
Bydło i mleko11 List 2024
Choroba niebieskiego języka, wywołana przez wirus BTV – Bluetongue virus, atakuje bydło, owce i kozy. W Polsce, jak dotąd, na szczęście, nie wykryto jej przypadków. Mimo to hodowcy nie są pewni tego, czy nasz kraj będzie w odpowiedni sposób przygotowany, gdy wirus pojawi się w granicach naszego państwa.
Sylwetki11 List 2024
Mirosław Angielczyk ze wsi Koryciny, gmina Grodzisk, pow. siemiatycki w 2007 roku na ponad 20 ha założył ogród botaniczny. Można tu znaleźć charakterystyczną dla regionu zabudowę, rękodzieło, a przede wszystkim wszechobecne zioła.
Newsy10 List 2024
Protestować? Wyjść na ulice? A może jest jeszcze inne rozwiązanie?
Żywienie10 List 2024
Opasając bydło typowych ras mięsnych, czyli wcześniej dojrzewające i szybko rosnące, gdzie przyrosty dobowe wahają się w granicach 1200-1300 g, trzeba koniecznie wprowadzić do żywienia pasze treściwe, czyli komponenty zbożowe oraz wysokobiałkowe.
Analizy rynkowe9 List 2024
W skupach i ubojniach obserwujemy podwyżki cen bydła. Sprawdziliśmy, o ile aktualnie więcej może dostać hodowca
Pomoc unijna6 List 2024
Jakie warunki trzeba będzie spełnić, by sięgnąć po te środki?
Przepisy31 Paź 2024
Resort rolnictwa opublikował projekt rozporządzenia w sprawie maksymalnych sum ubezpieczenia dla poszczególnych upraw rolnych i zwierząt gospodarskich na rok 2025.
Bydło i mleko31 Paź 2024
Dlaczego producenci mleka powinni być zagorzałymi przeciwnikami wylesiania?
Bydło i mleko27 Paź 2024
Przygotowanie dawki pokarmowej to nie tylko dobranie odpowiednich składników i zastosowanie ich w zaplanowanych ilościach, ale także dokładne wymieszanie wszystkich komponentów. Celem jest otrzymanie jak najbardziej homogennego TMR-u, czyli takiego gdzie każdy kęs pobrany przez krowę będzie taki sam.